Halloween, Svi sveti, Dan mrtvih..

Trenutno smo u vladavini Škorpiona koja nosi snažan pečat preporađanja. Nešto se pretvara u pepeo, rađa se novi život, nova snaga. U tom periodu jeseni dolaze nam: Noć vještica, Svi sveti , Dušni dan.

Riječ ‘Halloween’ ili ‘Hallowe’en’ potječe od škotskog termina ‘All Hallows Eve’, te se smatra da vremenski datira iz 1745. godine. Korijeni su definitivno keltski i imaju poganske korijene, što vrijedi za sva tri blagdana u ovom kratkom vremenu. Iako dolaze iz Irske, postoji mala razlika među tumačenjima različitih povjesničara pa tako neki tvrde kako je sve preuzeto od rimske svetkovine Pomone, božice voća i sjemena ili festivala smrtnosti zvanog Parentalia, povezanog uz keltski Shamhain, odnosno ‘kraj ljeta’. Naredni dan – 1. studeni – predstavljao je pak Calan Gaeaf iliti kraj sjetvene sezone i početak ‘mračnog dijela’ godine. Taj dan predstavlja godišnji portal između ovog svijeta i svijeta duhova. Službena crkva je u 8. stoljeću za vrijeme vladavine Pape Gregura III. spojila poganski običaj slavljenja prirode i duhova s katoličkim danom Svih Svetih, te se isti prvotno nazivao Hallowmas. 14. stoljeće donijelo je i 2. studeni kao svetkovinu Dušnog dana, spojenu s poganskim danom mrtvih. Smatra se da korijene vuče od rimske svetkovine Lemurije – dana kada su Rimljani izvodili egzorcizme nad potrebitima.

Svi smo mi djeca Zemlje.

U ovoj mreži života svi smo povezani i ovdje smo kao rezultat truda i energija onih koji su ovdje bili prije nas. Mi smo nositelji ovog vremena i kao što slavimo način na koji su drugi ljudi dotaknuli naše živote, tkamo i svoje vlastite vizije u ovu kolektivnu tapiseriju razvoja.

Svijest ne umire, ona se mijenja.

Kada se otvorimo ovoj istini, budimo potrebu za brigom o našoj Zemlji i jedni o drugima. Svatko mora učiniti svoj dio. Mi imamo glas. Povežimo se s izvorom Života u sebi, pružimo svoje korijenje dublje u Zemlju, obratimo se predano i sa zahvalnošću nevidljivim svjetovima, anđelima, svojim dragim osobama i precima za hrabrost i viziju i da nas vode i čuvaju tijekom ove kolektivne transformacije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s