O mladosti – M.Aurelije

Iz antike poznajemo Zlatnu Afro­ditu, božicu vječne, nutarnje mladosti. Što ona zapravo jest, saznat ćemo iz govora koji se pripisuje Marku Aureliju, rimskom caru-filozofu, u kojem on svoje vojnike poziva da pronađu vlastitu vječnu mladost.

Govor Marka Aurelija

“Mladost nije jedno od životnih razdoblja, nego stanje duha; ona je izraz volje, sposobnost spoznaje i snaga osjećaja. Ona predstavlja pobjedu hrabrosti nad kukavičlukom, pobjedu poduzetnosti nad sklonosti prema udobnom životu.

Čovjek ne postaje star kad dostigne određeni broj godina. On postaje star kad izgubi svoje ideale. Godine doduše ostavljaju svoj trag na licima, ali gubitak ideala ostavit će trag na duši. Predrasude, neodlučnost, strah i beznađe su neprijatelji koji nas pritišću prema zemlji i koji će nas i prije smrti pretvoriti u prah.

Mlad je onaj tko se još može čuditi i oduševljavati, onaj tko poput djeteta neumorno zapitkuje: ‘A onda?’ Onaj tko izaziva događaje i raduje se igri života. Mladi ste koliko i vaša vjera. Stari koliko i vaša neodlučnost. Mladi kao vaše samopouzdanje i vaša nada. Stari kao vaša potištenost. Bit ćete mladi sve dok ostanete: osjetljivi za Lijepo, Dobro i Veliko, osjetljivi za glasove prirode, svojih bližnjih, onog nepojmljivog. Bude li jednog dana vaše srce suho od beznađa, izjedeno cinizmom, neka Bog ima milosti prema vašoj duši – duši jednog starca.”

Photo / Painting : Lucas Cranach – The Fountain of Youth (1546.)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s