Oboje treba oboje <3

Svatko od nas u odnosu ima niz proturječnih potreba. Svi mi želimo slobodu, autonomiju, diferencijaciju, dozu misterije, osjećaj životnosti, rizik, prostor za sebe. Ali također želimo i blizinu, osjećaj pripadnosti, emotivnost, osjetljivost, pouzdanost, usklađenost i ono vrlo bitno Povjerenje – da bi mogli biti baš onakvi kakvi jesmo i upravo kao takvi biti prihvaćeni i voljeni. Ove kontradikcije u našim odnosima nisu problem. Sve je u redu s nama. Trebamo oboje. 

Na temelju načina na koji smo odgajani u djetinjstvu smo ili više autonomni ili više zavisni. S obzirom na Svemir i njegovu beskrajnu mudrost, ako imamo veću želju za autonomijom, privući će nas netko tko ima veću želju za bliskošću i obrnuto. Činjenica je da svi mi trebamo oboje. Znači, naše djetinjstvo oblikuje onu dominantnu sklonost u odnosima i upravo zato ulazimo u romantične i intimne odnose kako bismo pomirili te proturječnosti. Često se u vezi pitamo: Hej, gdje je tvoj mi? A onda pitamo: Dobro, a gdje je tvoje ja?. To stvarno zna biti neugodno i frustrirajuće, ali upravo je to cijena priznanja i prihvaćanja odnosa. 

Ne treba na proturječnosti ili polaritete gledati kao na probleme koje treba riješiti, već jednostavno kao na paradokse koje treba osvijestiti te prijeći s polariteta na komplementarnost. To je ono što Vaga u ovoj lunaciji pokušava izbalansirati i čemu nas arhetip Vage uči. 

Ne zaboravimo na ravnotežu. Oboje treba oboje. Nema ništa loše u proturječenju kao i u želji iznutra i izvana.

Sretan puni Mjesec u Vagi.

Photo: Cho Gi-Seok

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s