Janus – Bog s dva lica

U mitologiji drevnog Rima Janus je bio bog novih početaka. Bio je povezan s vratima i vratima i prvim koracima putovanja, granicama, izvorima. Mjesec siječanj , januar, lat. januarius – naravno, pada na početku nove godine – vjeruje se da je imenovan u njegovu čast. Također i saturnov mjesec, tik izvan obruča nosi njegovo ime.

Janus se često poziva zajedno s Jupiterom i smatra se prilično visoko pozicioniranim bogom u rimskom panteonu.

Usput, i sam naziv Janus nije odabran slučajno. Ova riječ, ako je prevedena s latinskog (“janya”), znači “vrata”. Vremenom su ta „vrata“ postala ne samo znak koji odvaja jučer od sutra, već i simbol svakog kraja i početka. Pa, tada se nekako nagnalo na vjerovanje da dvojaki Janus kombinira dvije kategorije kao “loše” i “dobro” u jednom.

Iako su gotovo svi rimski bogovi imali grčke kolege – jer je bilo značajnih religijskih i kulturnih preklapanja – Janus je neobičan po tome što nije imao grčki ekvivalent. Moguće je da je evoluirao iz ranijeg etruškog božanstva , ali sigurno je reći da je Janus jedinstveno rimski.

Bog vrata i vrata

U većini slikovnih prikaza, Janus je prikazan s dva lica, koja gledaju u suprotnim smjerovima. U jednoj legendi, Saturn daruje mu sposobnost da vidi prošlost i budućnost. Zbog svoje sposobnosti da vidi naprijed i natrag, Janus je povezan s moćima proroštva, pored vrata i vrata. Ponekad je povezan sa suncem i mjesecom, u svom aspektu kao dvosmislenog boga.

Točnije, ovaj je legendarni lik svojedobno bio gotovo prvi kralj u Latisiju (pretpostavlja se da je ovo predaka domova srca moderne Italije i samog Rima). U tim dalekim vremenima ovaj je bog živio u palači koja se nalazi na brdu Yanikule, na desnoj obali Tibera odakle je Janus vladao zemljama koje su mu bile podređene. Istina, nije dugo vladao – ubrzo se na prijestolje popeo mnogo aktivniji i moćniji kralj – Jupiter, koji se identificirao sa Zeusom, najvažnijim bogom među starim Grcima.

Zašto je Janus bog s dva lica ? Vjeruje se da je od svog božanskog “kolege” Saturna, latinski kralj dobio dar da jasno sagleda cijelu prošlost i budućnost. Upravo zbog toga Janus je predstavljen na svim slikama s dva lica – mlado i staro, koji su okrenuta u suprotnim smjerovima (u budućnost i, prema tome, u prošlost).

U gradu Rimu hram poznat kao Ianus geminus podignut je u Janusovu čast i posvećen u 260 godina nakon Bitke Mylae. Tijekom razdoblja rata, vrata hrama su ostala otvorena i žrtve su održane unutar, zajedno s kolovozima za predviđanje rezultata vojnih akcija. Pored ova dva lica, Janus je u drevnom razdoblju također prikazan s ključevima, jer su ga nazivali i bogom „zaključavanja“ i „otključavanja“. Činjenica je da je pokrovio sva vojna nastojanja i imao vlastiti hram, čija su vrata u mirno vrijeme bila zatvorena, a otvorena su samo tijekom vojnih operacija. Duga stoljeća postojanja drevnog Rimskog Carstva, ova su se vrata, nažalost, zatvorila samo tri puta. Možete zamisliti koliko je situacija bila napeta u to vrijeme. U stvari, kršćanski svećenici kasnije su tvrdili da su se vrata Ianus geminusa najprije zatvorila u trenutku kada se Isus rodio.

Janus je također bio augur i posrednik, što je možda i razlog što je prvi proglašen među bogovima u molitvi. Taylor kaže da je Janus kao osnivač žrtvovanja i proricanja, budući da prošlost i budućnost može vidjeti kroz svoja dva lica, prvi svećenik na svijetu. Rimska tradicija je bila da na Novu godinu se bogu daju med, kolače, tamjan i vino kako bi kupili povoljne znakove i jamstvo dobre sreće.

Kao bog promjene, i prijelaz iz prošlosti na sadašnjost u budućnost, Janus se ponekad smatra božanstvom vremena. Drugim riječima, on je čuvar prostora i vremena između. Osim toga, mogao bi biti pozvan u razdobljima velikih promjena u životu, kao što su na vjenčanju i sprovodu, kao i rođenja i dolazak dobi mladih ljudi. U nekim područjima, bio je počašćen u razdobljima poljoprivredne tranzicije, posebno na početku sezone sadnje i vrijeme žetve. Pored svojih vidovnjačkih sposobnosti, Bog je ljude podučavao stvarima kao što su brodogradnja, obrađivanje zemlje, uzgoj povrća, kao i osnovama matematike. U tu je posljednju svrhu na desnoj ruci bio prikazan rimski broj „CCC“, tj. 300, s lijeve strane – “LXV”, tj. 65.

Ali u principu, dvolični drevni rimski bog nije vršio posebne podvige za svoje kraljevstvo. Nije bio zgodan, nije posjedovao neograničenu snagu i posebnu moć. Međutim, prema legendi, uspio je “upravljati” prirodnim pojavama. Dakle, prije nego što se pojavio kult Jupitera, Janus je bio angažiran u otvaranju nebeskih vrata ujutro, puštajući sunce na nebo i navečer, zaključavajući ih tako da svjetlost nestaje i dolazi noć. Čak su Rimljani vjerovali da je dvolični Janus bog svih nastojanja, pa su ga, prije nego što su počeli nešto raditi, zvali u pomoć i tražili zaštitu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s