Voljeti sebe

Istinska ljubav prema sebi preduvjet je sretnog života. Ona je blaga i nježna, donosi snagu kada nam je najteže i motivaciju kada nam se čini da ne postoji ništa više što možemo učiniti.

Što znači ljubav prema sebi?

Ljubav prema sebi je osjećaj kojeg usmjeravamo prema sebi u svim situacijama – ne samo u lijepim i pozitivnim, već i onim manje lijepim – u trenucima sumnje, ljutnje ili predbacivanja zbog pogrešaka, krivih odluka i propuštenih prilika. Ona nije jednokratan čin kojim ćemo se nagraditi kad učinimo nešto dobro, već osjećaj na kojem moramo raditi svakodnevno.

Aristotel je rekao:

„Ljudi, duboko u sebi, više vole sebe nego svoje najdraže druge (obitelj i ostale voljene). Ali, kao kulturne životinje, mogu stvoriti vjerovanje da svoje voljene vole više nego same sebe.“

Na istu temu Rumi je rekao:

„Vaš je zadatak ne tragati za ljubavi, već samo tražiti i pronaći sve prepreke unutar sebe koje ste izgradili protiv nje.“

a primjer iz Svetog pisma pokazuje da Isus, kad kaže

„Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe.“

pretpostavlja da takva ljubav već postoji u čovjeku. Jer, kako išta možemo dati drugome ako to isto ne znamo dati sebi?

Stoga se čini da nije moguće voljeti drugoga ako ne volimo sebe i da je ljubav koju imamo prema sebi proporcionalna ljubavi koju možemo imati prema drugome. Drugim riječima, tek kad zavolimo sve svoje dobre i one manje dobre strane, isto to moći ćemo zavoljeti kod drugoga.

Voljeti sebe ključ je sretnog života, a bezuvjetna podrška, uz suosjećanje i brigu o sebi, osnovna, temeljna vrijednost koja vodi ispunjenju i unutarnjem miru.

Voljeti, odnosno ljubiti sebe znači razumjeti da sve u našem životu polazi od nas samih i da nam se sve što dajemo vraća. Stoga nam se i nedostatak ljubavi prema samima sebi također može vratiti, i to često na načine koje ne očekujemo.

Oprost kao prvi čin ljubavi prema sebi

Kad iskreno i bezuvjetno zavolimo sebe, na površinu će početi izlaziti sve one situacije u kojima smo propustili djelovati iz te pozicije. Vidjet ćemo da su mnoge naše odluke zapravo rezultat nedostatka ljubavi prema sebi. Iz tog razloga, kao prvi čin ljubavi prema sebi i prvi način njezine svjesne primjene u svakodnevnom životu neka bude oprost zbog svega što smo u nedostatku te ljubavi nenamjerno i nesvjesno učinili samima sebi, kao i zbog svih načina na koje smo, ne znajući, povrijedili sami sebe.

Kad se zavolimo i bezuvjetno prihvatimo postat ćemo centar svog vlastitog svemira i shvatiti da nam nitko izvan nas ne može dati osjećaj ispunjenja za kojim čeznemo. Tek kad počnemo djelovati iz ljubavi prema sebi počet ćemo donositi drugačije odluke, lakše odvajati bitno od nebitnog i razviti otpornost na vanjske utjecaje. Sva iscrpljujuća nastojanja i napori da budemo besprijekorni i savršeni popustit će pred količinom ljubavi i oprosta koje ćemo usmjeriti prema samima sebi.

Voljeti sebe znači sklopiti primirje sa samim sobom.

Tek tada osjećaj lakoće počet će ulaziti u naš život, a napetosti, nemiri, borbe i osjećaj uskraćenosti nepovratno će iz njega nestati.

Oscar Wilde je rekao:

„Voljeti sebe početak je cjeloživotne romanse.“

Živjeli i voljeli!

N.S.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s