Mitologija i simbolizam ..

Mitološka priča je simbol, odnosno, skup simboličnih slika proizašlih iz ljudske psihe. Predstavljena je kroz simbole, jer drugačije nije ni moguće, zato što prenosi istinsku poruku koju se riječima ne može objasniti. Mitologija je točka susreta poznatog i nepoznatog, odnosno, ljudske svijesti i podsvijesti. Ona je ljudima nekada služila kao vodič kroz životna iskušenja i životne izazove.

Simbol je formalno prebivalište jedne ideje, bila ta ideja površna ili duboka. Simbol nas vodi toj ideji. U simbolu se nalazi dualnost duša-tijelo: nositelj sadržaja i sam sadržaj. S druge strane, jezik simbola nije strukturiran i logičan, već je intuitivan i evokativan, i prirodnom analogijom povezuje nas s idejama bez posredovanja uma.

Simbol može prizvati sjećanja i djeluje kao katalizator elemenata koji su povezani iskustvom ili dogovorom. Ipak, ono što nas kod simbola najviše zanima jest njegova sposobnost da otvori vrata dubljoj i uzvišenijoj stvarnosti kako bi se probudila sjećanja duše.

Simbol je osoba ili koncept koji predstavlja, zalaže se ili preporučuje određenu ideju, vizualni lik, vjeru ili materijalni entitet.

Simboli uzimaju formu riječi, zvukova, pokreta, ideja ili vizualnih slika s namjerom da ih prenesu dalje. 🌸

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s