Umjetnost srca i “nedjelovanje”

Lao Tzu traži nadvladavanje vlastitih ograničenja i usklađivanje misli, osjećaja i djela prema Teu, ali je istovremeno svjestan težine zadatka. On kaže: Moje je učenje vrlo lako razumjeti i lako slijediti, ali ga mno­štvo teško razumije i teško slijedi… Samo iz uviđanja smisla postojanja može proizaći ispravan način života i djelovanja:

Pravilna aktivnost ne ostavlja traga
Pravilan govor ne uzrokuje zbunjenost
Pravilna promišljenost ne treba proračunatost.

Svakom se čovjeku dogodio barem jedan trenutak “posebne budnosti”, kad neku naizgled svakodnevnu, uobičajenu stvar pokraj koje je prošao tisuću puta, odjednom pogleda “drugim očima”, kao da je vidi prvi put. Tada mu se ona otkriva u svojoj punoj ljepoti i izražajnosti bogatoj smislom. I on u njoj otkriva dio svog vlastitog postojanja ili nečega što mu je u tom trenutku značajno. Taj događaj poprima posebnu važnost: on postaje dio nas, naše vlastite egzistencije, jer je kroz njega oživljeno jedno stanje naše duše, jedan pomak u razumijevanju svijeta ili nas samih.

Kad taoisti govore o ispravnom poimanju i promatranju svijeta, onda misle upravo na takve “trenutke budnosti”. Ti trenuci, međutim, trebaju prestati biti samo trenuci, jer možemo pravilno djelovati samo ako stalno, s budnom pažnjom, promatramo svijet. Ovakav stav mudracu omogućava osjećaj jedinstva sa svijetom. Promatrajući iz te perspektive, čovjek postaje dio onoga što promatra i ono postaje dio njega.

Takav pogled na svijet i čovjeka kao dijela tog svije­ta taoisti nazivaju hsin-chou, umjetnost ili doktrina srca. Svako promatranje vanjskog svijeta produbljuje i naše spoznaje o sebi. Isto tako, promatranje nas samih produbljuje znanje o vanjskom svijetu. Stoga Lao Tzu kaže: Bez izlaženja iz kuće, možeš upoznati cijeli svijet.

Kuan, što doslovno prevedeno znači “tihi promatrač”, presudan je za kineskog mudraca. Mudrac je “ovozemaljski” i “nadzemaljski”, njegova uloga nije u tome da bude izdvojen iz svijeta, naprotiv, on u svijetu aktivno sudjeluje. Najbolje ga opisuje izreka: Unutarnja mudrost i vanjsko kraljevstvo. Iz unutarnjeg sagledavanja i suglasja s prirodom proistječe vanjsko djelovanje. Kako potječe iz Kuana, ono se ne bavi uklanjanjem posljedica, već uzrocima:

Djeluj ne djelujući
Djeluj bez napora
Osjeti neosjetljivo
Uzdigni nisko, umnoži jedno
Vrlinom odgovori na manu
Zamršenim se bavi dok je još jednostavno
Ostvari Veliko u malim stvarima.
Teškim stvarima svijeta
Treba se baviti dok su još lake.
Velikim stvarima svijeta
treba se baviti dok su još male.
Stoga se mudrac nikada
ne bavi teškim i velikim,
a ostvaruje teško i veliko.

Ovdje se radi o “djelovanju nedjelovanjem” (wu-wei), što zapravo znači da je takav čovjek oslobođen sumnji. On ne razmišlja je li dobro učiniti ovo ili ono. On postupa prema svojoj istinskoj prirodi, on sam jest takav. Ne-djelovanje je osnova taoističkog djelovanja u svijetu. No, ono ne podrazumijeva odustajanje od djelovanja i nerad. Djelujući iz stanja tihog promatranja (Kuan) kroz koje je čovjek sjedinjen sa svijetom, on može postupati ispravno, prirodno, bez uplitanja misli i želja. Stoga mudrac: Upravlja bez upravljanja. Oblikuje bez ranjavanja. Ispravlja bez prisile. Bliješti bez zasljepljivanja.

Lao Tzuu zna da je čovjek, razapet između svojih predstava, svojih misli i osjećaja, teško može shvatiti poruku koju nosi Tao Te Ching. On upozorava na to: Istinite riječi nisu uvijek lijepe. Lijepe riječi nisu uvijek istinite. Dobre riječi nisu ­uvijek uvjerljive. Uvjerljive riječi nisu uvijek dobre. Zbog toga on savjetuje jedini mogući način pomoći drugima. Ne putem riječi, nego putem vlastitog primjera: Biti skroman znači biti uzvišen. Biti savitljiv znači biti ojačan.

Krajnji je cilj razumijevanje bez riječi, ono u kojem vlada sloga srca sa srcem koja proizlazi iz jasnog pogleda na svijet (hsin-chou: umjetnost srca). To ne podrazumijeva istovjetnost svih, već harmonično zajedničko djelovanje, poput različitih dijelova istog organizma. O takvoj viziji svijeta Lao Tzu kaže da sve što ljudi imaju je rezultat je njihove volje i nastojanja.

2 thoughts on “Umjetnost srca i “nedjelovanje”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s