Žice života

Da bismo postigli pravi ton života, potreban je ustrajan rad na ugađanju naših žica. Simbolički rečeno, čovjek je satkan od više žica. Potrebno je ugoditi žice našeg tijela, emocija i uma, naš mali univerzum. To ne znači ugađati im, nego ih podesiti na onu frekvenciju pri kojoj daju najbolje od svoje prirode.

Na fizičkom planu to postižemo brigom o zdravoj prehrani, tjelovježbi, redovnoj higijeni, ravnoteži između aktivnosti i kvalitetnog odmora. U svemu tome potrebno se voditi zlatnim pitagorejskim pravilom: ničeg previše.

Da bi žica naših emocija davala skladne tonove, potrebno je živjeti velikodušnost, hrabrost, izbjegavati krajnosti u raspoloženjima i negativne osjećaje. Na planu našeg uma čestu disonantnu zbrku misli uklanjaju jasne ideje i nastojanje da ih se provede u djelo, što dovodi do iskustva koje nam daje sigurnost i stabilnost.

Žičani instrument ugađa se svaki put prije izvedbe kako bi njegov zvuk bio što ugodniji i ljepši. Tako i ljudsko biće, koje svakodnevno izlazi na pozornicu života, ima priliku usklađivati svoje žice i postupno ostvarivati harmoniju između onoga što osjeća i onoga što misli te djelovati u skladu s tim.

Harmonija je karakteristika autentičnog čovjeka, onog koji je vjeran svojoj ljudskoj prirodi. Življenje harmonije nam nije dano po rođenju, već ju je potrebno ostvarivati kroz život. I to najčešće u trenucima borbe unutar nas samih, kad pokažemo zube našim slabostima, ljutnjama, inercijama, sumnjama, svim onim disonantnim šumovima koji olabavljuju žice. Tada se ponovno uspostavlja ravnoteža. Možda je zato, prema mitu, Harmonija kći boga rata Aresa.

No da bismo iz te borbe izašli kao pobjednici, potrebno je znati u ime čega se borimo. Harmonija je zato i kći božice ljubavi Afrodite. Boriti se sa sobom da bismo živjeli ljubav i bili bolji, iskreniji, pravedniji, način je usklađivanja s uzvišenom harmonijom sfera.

M.M.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s