Put

Put, kao pojam koji pripada duhovnoj baštini čovječanstva, zasigurno je jedan od najintrigantnijih pojmova, jer i danas potiče maštu i budi zanimanje velikog broja ljudi, pogotovo mladih, onih koji su prirodno u potrazi za smislom.

Učenje o Putu ostavština je velikih kultura prošlosti. Egipćani, Sumerani, Kinezi, Indijci, Perzijanci, Kelti, Grci, Inke, Maye i brojni drugi narodi imaju svoje verzije tog učenja kao važan dio njihova kulturnog naslijeđa.

Prema bilo kojem učenju o Putu, jedan univerzalni zakon upravlja tijekom života i njegovim usmjerenjem. Vođen apsolutnom pravednosti, taj Zakon svim bićima pruža priliku ispunjenja sudbine, odnosno vlastite evolucije čiji je konačni cilj povratak izvoru iz kojeg je sve proizašlo. Kroz uzastopne dionice Puta svako se biće mijenja i razvija svijest djelujući s više odgovornosti, a samim time i s više slobode, što je najbolji način vlastite realizacije.

Taj proces oslobađa akciju i reakciju, odnosno plodove djelovanja koji postaju uzrokom novih procesa i novih posljedica. Na taj način pojavljuju se prirodne razlike među ljudima kao posljedica odabira te ispravnog odnosno pogrešnog djelovanja. Kada su uzroci i posljedice naših djela usklađeni, mi se ostvarujemo kao biće. Međutim, ako postoji zastranjenje, Zakon će nas ponovno suočiti s istim evolucijskim zadatkom. Ako ne riješimo taj zadatak, on će se iznova i iznova pojavljivati pred nama. Zašto se baš meni uvijek ovo događa? ili Ne opet! tipične su reakcije na takve situacije.


Svaki naš razvojni zadatak pojavljuje se pred nama kao iskušenje čije rješenje zahtijeva svjesnu promjenu u razmišljanju, osjećanju i djelovanju, odnosno transformaciju nas samih. Sve dok ne shvatimo i ne riješimo problem, naša djela uvjetovat će nova uzastopna djela te ćemo uvidjeti da smo ih više ili manje primorani izvršiti. Na taj način svatko je odgovoran za samoga sebe. Dižemo se i padamo te pomalo stječemo zasluge i krivnje, kaleći dušu i čineći je svaki put instrumentom sve sličnijim duhovnom arhetipu. Krajnji cilj puta je poistovjećenje s arhetipskom prirodom, odnosno potpuno ostvarenje sebe kao bića.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s