Svi smo mi umjetnici..

1. Umjetnost nas čini boljima
Ideja Ljepote je prema Platonu arhetip koji mi ljudi možemo najlakše spoznati. Pomoću ljepote u prirodi ili u umjetničkom djelu bude se u nama viši osjećaji. Ljepota je usko povezana s ostalim arhetipovima: Dobrotom, Istinom i Pravednošću. Kontakt s Ljepotom aktivira najsuptilnije aspekte psihe, i to najviše kad smo i sami umjetnički aktivni, čime stvaramo Ljepotu kao metafizičko dobro. To oplemenjuje i istančava naš karakter, kao i našu okolinu.

2. Umjetnost nas produhovljuje
Hegel govori o prirodno lijepom i umjetnički lijepom, s tim da ovom drugom daje veće značenje. Jer umjetnička ljepota je iz duha rođena i ponovno rođena ljepota. Onaj tko je i sam umjetnički aktivan, neovisno o tome pjeva li, pleše, slika ili oblikuje skulpturu, on ostvaruje ideju, duhovnu predodžbu koju osjetila mogu spoznati. Lijepo je prema Hegelu osjetilna predodžba ideje. Za razliku od životinje, čovjek ima sposobnost da duhovnoj stvarnosti dade materijalni oblik – duboko iskustvo koje produhovljuje.

3. Umjetnost nas upotpunjuje
Schiller u svojim pismima O estetskom odgoju čovjeka naglašava značenje igre. Ona omogućava da se spoje osjetilno-emocionalna i duhovno-racionalna strana čovjeka. Igra i samo igra je ta koja ga (čovjeka) čini potpunim i njegovu dvojnu prirodu razvija istovremeno (…). Čovjek je najviše on sam kada se igra.

Na njemačkom jeziku to možemo prekrasno izraziti kada kažemo: “Instrument spielen” (“Sviram instrument”). U igri mi smo prisutni ovdje i sada i predajemo se božanskoj dokolici.

Savjeti

1. Pjevajte kad god možete. Sami pod tušem, na biciklu, u autu, s prijateljima oko logorske vatre ili za vrijeme veselog druženja. To je čudotvorno sredstvo protiv loše volje, straha, stresa ili depresivnih raspoloženja.

2. Ako ste nekad svirali neki instrument, pronađite ga ili sjednite za klavir. Neovisno o tome koliko ste dobri. Ne radi se o rezultatu, već o sviranju. Nešto “moći” proizvesti sam daje “moć” i pruža radost.

G. Gutdeutsch

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s