Uloga jeseni..

U sezoni jeseni priroda nas uči važnu lekciju otpuštanja. Kao što drveće bez oklijevanja odbacuje svoje lišće, stvarajući plodno tlo koje će iduće godine omogućiti pojavu novog, mladog lišća, tako je i za nas važno da stvari / odnose / ideje čije je vrijeme prošlo otpustimo kako bi napravili mjesta za nove i krenuli dalje.
.
Dugi jesenji sivi dani kao da potiču taj osjećaj žaljenja, nostalgije zbog rastanka s ljetom. Tuga je zdrav osjećaj kojeg u modernom društvu često i ne dopuštamo osjećati – zato jer nije prikladno, jer smo krivog spola ili nemamo vremena. Ako imate neodrađene osjećaje tuge, ovo je super trenutak da im se posvetite, odtugujete svoje i nastavite sa životom, jer dok tugu ne proradimo i ne otpustimo, stojimo na mjestu, zaglavljeni u prošlosti.
.
Jesensko zahlađenje pravi je trenutak za sakupljanje energije koja nas povlači u sebe, potičući da se zadubimo u svoju nutrinu i istražimo svoje prioritete, probavljajući i interanlizirajući one za nas prave, a odbacujući one krive, nametnute, zastarjele. Tihi, mračniji dani idealni su za meditaciju, promišljanja o životu.
.
Pluća simboliziraju i inspiraciju – kada odbacimo nepotrebno, štetno, otvaramo mjesta za novo, čisto, nadahnjujuće i tu na scenu stupaju pluća koja su simbolički kanal za ulaz čistog zraka u učmali um. Kineska medicina jesensko vrijeme povezuje sa simbolikom elementa metala i njegovim organima: plućima , kožom (komunikacija) i debelim crijevom.
.
Ako ne posjedujemo unutarnju jasnoću, jasnu sliku o sebi, potvrdu vlastite vrijednosti tražiti ćemo izvan sebe. Stalna potreba za pohvalom, akumuliranjem materijalnih dobara ili različitih postignuća kao potvrde vlastite vrijednosti ukazuje na manjak unutarnjeg osjećaja da smo vrijedni sami po sebi, samim svojim postojanjem, bez da se ikom ili ičem bilo šta pravdamo.
.
Kad se utišamo, i kad se nadjemo u prirodi, makar u laganoj šetnji parkom ili nekim drvoredom,  se sve  vidi i sve je jasno. Dobro došla jeseni!
.
Namaste..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s