southeRn lakeS of childHood

Simboličko – filozofski gledano mirna voda jezera predstavlja mir, misteriju, život, procvat svijesti, majku, stagnaciju, boravište, otajstvo, pobožnost, čistoću i nečistoću, dualnosti i iluzije. Ona su također mjesto gdje su nebeske nimfe često silazile s neba da bi se igrale i kupale. Jezera se  nazivaju i prebivalištem vila kao i ljubaznim i onim manje ljubaznim duhovima. Ona njeguju ali i uzimaju život. Jezero također simbolizira postojanje lotosovih cvjetova koji su simbol pročišćenih, procvalih, progledalih i ponovno rođenih duša.

Izvrsna su za yogu : asane , pranajame i meditaciju! 🙂

Baćinska jezera su skup međusobno povezanih slatkovodnih krških jezera, 1,5 km sjeverno od Ploča na desnoj (sjevero-zapadnoj) strani ušća rijeke Neretve u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera. Okružena su livadama i jablanima, a duž niske pristupačne obale smjenjuju se male plaže i slikovite skupine šaša i drugoga vodenog bilja, smokava, šipaka, grožđa, mandarina, limuna, maslina i raznog drugog voća i povrća. Površina jezera je iznad, a dno ispod razine mora sto ih čini prirodnim fenomenom.

Najvažniji arheološki ostatci s baćinskoga područja potječu iz Sladinca, naselja danas smještenoga uz Jadransku magistralu podno brežuljka na kojemu je prethodno bila prapovijesna gradina, a s uspostavom rimske vlasti naselje koje se smjestilo u njezino podnožje. Prema mišljenju pojedinih autora u Sladinac se smješta antička Pretoria ili možda Aronia koji se spominju u više kasnoantičkih itinerara i zemljovida. Naselje je bilo važno zbog kopnene veze između biokovskoga područja i neretvanske doline te zbog blizine uvale Ploča kao pogodne luke. Moguće je da je na tome mjestu bio jedan od gradova srednjovjekovne Paganije. Naime, u Baćini se nalazi brdo Perun, nazvano po istoimenome slavenskom poganskom bogu munje i groma, a na njegovo štovanje upućuju i ojkonim Trišćana (zaselak u Baćini) i Trišćeni potoku kojima je uščuvan apelativ trisk ‘grom’, glavno Perunovo oružje. Perunovo se štovanje u ovim krajevima pretočilo u štovanja sv. Jurja, pa stoga nije nikakvo čudo da u Baćini postoji srednjovjekovna crkva sv. Jure.

Svakako ako ste u prolazu ili se zaželite mira, relaksirajuće zeleno-plave boje, zastanite i odmorite tijelo i dušu.

Photo by: moRnarius – Summer, 2018.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s