Božić u Europi

Prilazi su ukrašeni, a borovi okičeni. Miomirisi najrazličitijih delicija strpljivo čekaju na svoj red kada će obuzeti sve prostorije našeg doma. Iako većina misli kako se Božić slavi u svim zemljama na isti način, postoje zanimljive posebnosti do kojih neki narodi drže.

Buon Natale!

Tako primjerice u alpskim krajevima Italije pričaju se legende kako su Herodovi vojnici dječicu bacali s visoke hridi – ali u padu su se čudom pretvorili u razno cvijeće. Kao spomen na to, povorka skijaša u danima između Božića i Silvestrova nosi cvijeće i baca ga s ruba jedne provalije.

Također, kako su Talijani poznati kao veliki kuhari peku se kolači panettone, torrone i panforte, kojima su zajednički sastojci orasi, med i badem. Badnja večera je postna i najčešće se jede riba.

Merry Christmas!

Odemo li malo sjevernije dolazimo do Velike Britanije gdje se već naveliko kuha „božićni puding od šljive“ njihova omiljena božićna poslastica. U njega se umetne novčić i vjeruje se da će donjeti sreću onome tko ga nađe (naravno ako ne slomi zub prije toga!).

Britanci su još pravi majstori u pripremi pečene guske.  možemo zahvaliti i tradiciju ukrašavanja kuća imelom i kićenje božićnog drvca. Tradiciju božićnog drvca datira još iz 19.stoljeća, a uveo ga je princ Albert, suprug kraljice Viktorije. Najpoznatije božićno drvce, dar građana Norveške, postavlja se na trgu Trafalgar u Londonu

Kako je uopće došlo do tradicije da Norvežani daruju Britancima božino drvce? E pa, za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je norveški kralj Haakon bio u izbjeglištvu u Velikoj Britaniji norveške su oružane snage svaki Božić uspjele iz Norveške donijeti božićno drvce usprkos njemačkim obalnim stražama. Nakon rata, u znak zahvalnosti Britancima, Norveška svake godine Velikoj Britaniji šalje božićno drvce

Frohe Weihnachten!

U Njemačkoj pak  prve nedjelje došašća od jelovih se grančica pravi vijenac sa 4 svjećice, koje će se redom paliti svake nedjelje do Božića. Popularni  su božićni sajmovi, koji počinju početkom adventa, gdje se mogu kupiti ukrasi za božićno drvce, svijeće, figurice za jaslice, prigodna jela

Ovi običaji usvojeni su u većini europskih zemalja pa tako i u Hrvatskoj. Iz namirnica koje konzumiraju na Badnjak zasigurno nije riječ o postnoj večeri kao u Talijana. Na njihovom meniju najčešće se nađu pečena svinjetina, bijele kobasice, tjestenina i druga lokalna jela, a za Božić se najčešće jede pečena guska

Nollaig Shona!

U badnjoj noći Irci u jednom prozoru ostavljaju upaljenu svijeću, kako bi Josip i Marija lakše našli put do štalice. Svijeća također kazuje siromasima da će biti lijepo primljeni

U ovoj zemlji svetog Nikolu prati Rudolf, osoba s nosom tako crvenim, da njime noću osvjetljava put svecu. Središnje značenje imaju postavljene jaslice, a božićno se drvce relativno rijetko ukrašava. U vrijeme Božića izvan kuće se ostavi komad mesne pite i boca Guinnessa za Djeda Božičnjaka.

Feliz Navidad!

Španjolskoj postoje brojne tradicije vezane za Božić. Posebno je važan običaj koji se zove Hogueras, a sastoji se od preskakanja vatre što simbolizira zaštitu od bolesti. Važan običaj je i misa u ponoć, koja se zove La Misa Del Gallo. Tradicionalno se sprema pečena purica s gljivama i turron (jedna vrsta slatkiša od badema). Prema vjerovanju Španjolaca darove donose Sveta tri kralja

Djeca 5. siječnja ostavljaju cipele ispunjene mrkvom na prozorima, da bi iduće jutro u njima pronašli darove. Mrkva se u cipelama ostavlja za umorne konje Sveta tri kralja.

U  nekim krajevima Španjolske na badnju večer priređuju se “žive jaslice” pa tada ljudi donose hranu i odjeću i ostavljaju je kao pomoć siromasima, da bi im Božić bio radostan.

Hyvää Joulua! (finski); God jul! (norveški)

U nordijskim zemljama se vjeruje da darove nose patuljci koji tijekom cijele godine čuvaju obitelj i njihov posjed. U Švedskoj slavljenje božićnog vremena počinje 13. prosinca, na Sv. Luciju, na dan kada prema legendi noć najduže traje. Božićno drvce koje je u tu zemlju došlo iz Njemačke sastavni dio Božića postaje u 18. stoljeću, a njegovom se ukrašavanju danas posvećuje posebna pažnja.

Tradicionalno se jede šunka, hladetina od svinjskih nožica, sušeni bakalar i kaša od riže. U Danskoj veliku simboliku imaju svijeće koje se masovno pale u blagdansko vrijeme. U vrijeme blagdana zdjelica pudinga od riže obično se ostavi pred ulaznim vratima za Julenissea, malog vilenjaka za kojeg Danci vjeruju da živi na tavanu kuće, kako bi čuvao kućanstvo kroz godinu

Wesołych Świąt

U Poljskoj veliku važnost ima Betlehemska zvijezda, koja se naziva Gwiazdka. Središnji obrok za Božić naziva se Wigilia, što znači bdijenje. Za vrijeme obroka ispod stolnjaka se stavlja sijeno, što podsjeća da je Isus rođen u štalici. Božić se čestita kada se prva zvijezda pojavi na noćnom nebu uoči Božića.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s