Rumi – Usred borbe, pleši – Derviši

“Nemoj se zadovoljiti pričama. Načinima na koji su se stvari odvijale za druge. Razvij svoj vlastiti mit.
Budi zahvalan za svakog koga sretneš, jer svatko je poslan kao vodič s one strane.
Tisuću polu-ljubavi mora biti odbačeno, kako bi se jedna cjelovita povela kući.

Ovo mjesto je san. Samo spavači ga smatraju stvarnim. Tada smrt dođe poput zore,
i ti se probudiš smijući se onome za što si mislio da je tvoja tuga.

Pleši, ako si sa sebe skinuo zavoje.
Usred borbe, pleši.
Pleši u svojoj krvi.
Pleši, kad si savršeno slobodan.

Hajd’mo pobjeći,
od svih pametnih ljudi,
koji stavljaju riječi u naša usta.
Hajd’mo samo reći
što naša srca žele.

Zaboravi sigurnost. Živi tamo gdje se bojiš živjeti”.

~ Mevlana Rumi

O autoru:

rgeg

Tražiti put do ljubavi razumom, isto je što i tražiti svjetiljkom sunce.”

Mevlana Dželaludin Rumi je bio perzijski islamski filozof, teolog, pravnik, pjesnik i sufi mistik iz 13. stoljeća. Smatra se jednim od najvećih mističkih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi dobio je zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, a Mevlana na farsiju znači “naš vodič” ili “naš gospodar”.

“Najzad, šta ko traži tom se i dovine,
Svakom ko se strpi znak radosti sine.”

Sufizam je najpluralističkija inkarnacija Islama, pristupačna i obrazovanima i neobrazovanima, vjernicima i nevjernicima – i stoga je most od unikatne vrijednosti između Istoka i Zapada. Veliki sufi mislioci, poput pjesnika iz 13.st. Rumija, smatrali su da su svo postojanje i sve religije jedno, da su sve one manifestacije iste božanske stvarnosti. Na neki način, sufizam sa naglaskom na ljubavi, prije nego na suđenju, predstavlja Novi zavjet Islama. Ono što je važno nije prazan ritual džamije, crkve, sinagoge ili hrama, već da se božanstvo najbolje može postići kroz vrata ljudskog srca, da svi možemo naći raj u nama, ako znamo gdje gledati. Ako imaš srca i za sve druge ljude dobre volje prepoznat ćeš da si po malo i sufi… ma kojem se Bogu obraćao!

O dervišima:

Mevlana Whirling Dervishes sljedbenici su učenja pjesnika i mistika Jelaled-Din Rumija (rođenog 17. studenog 1273. godine). Predanim sljedbeništvom, tradicija i učenje Rumija glazbom, plesom i duhovnom vježbom preneseni su do naših dana. Prema tumačenju derviških mistika, glazbom, ponavljanjem tajanstvenim tekstova i plesom oni padaju u duboki trans, te razgovaraju s vječnošću. Taj razgovor nazivaju Zikr ili Sema.

Zašto se Derviši vrte?
Vrteći Derviši su postali poznati u cijelom svijetu svojim plesom u kome se neprestance po pet-šest minuta vrte na mjestu. Po tom, za obična čovjeka nemogućem vrtenju, su i dobili ime. No vrtnja derviša nije svrha sama sebi. Vrtnja je temelj derviške filozofije. Po derviškom shvaćanju cijeli kozmos se vrti, životni tok je vrtnja, priroda je vrtnja ukratko vrtnja je način postojanja svega. Svojom vrtnjom derviši demonstriraju stav da ljudi kao umna bića koja su odvojena od svijeta trebaju sudjelovati i poticati bit Svijeta.

Moderni sufi ples:

Život Derviša
Mevlana Whirling Dervishes su se posvetili duhovnom i moralnom usavršavanju. Žive u hramu i ne posjeduju privatnog vlasništva ili uobičajenog svjetovnog zanimanja.

Žene Derviši
Mevlana Derviši slijede tradiciju na takav način da slijede ideju sufističkog učenja. Tako su nadišli ograničenja i predrasude vremena koji su prije postojali. Jedna od tih predrasuda je bila da žene ne mogu biti derviši. Sada su žene ravnopravne članice i sudionice Sema rituala.

Glazba, Ples i Učenje
Glazbenici izvode ritmičnu i harmoničnu orijentalnu sufističku glazbu na tradicionalnim instrumentima: tambur, ud, cimbal, kudum i kanun. Pjevanjem, njihanjem i plesom po tradicionalnom sufističkom obrascu, plesač pokretima postavlja pitanje, a vječnost daje odgovor. Derviški mistici spektakularnim scenskim nastupom u jedno spajaju filozofiju, religiju i drevnu umjetnost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s