Pop ikone : Tri mudra majmuna

 

‘Ne gledaj zlo, ne slušaj zlo, ne govori zlo’ – riječi su koje idu uz tri figure majmuna od kojih jedan pokriva oči, drugi pokriva uši, a treći pokriva usta. Riječ je o ‘Tri mudra majmuna’, japanskim kipovima koji simboliziraju zlatno načelo kako voditi ‘dobar’ život

Imena

Mizaru (ne gledaj zlo)
Kikazaru (ne slušaj zlo)
Iwazaru (ne govori zlo).

Mjesto i godina rođenja


Nepoznato. Rezbarija u sklopu opisa ljudskog života u 8  ploča iz 17. stoljeća iznad vrata japanskog šintoističkog hrama Tosho-gu u gradu Nikko popularizirala je majmune, no nagađa se da je njihov izvor u kineskoj budističkoj filozofiji iz osmog stoljeća ili čak u Konfucijevim izrekama iz 6. stoljeća p.n.e.

Otac

Reljef ‘Tri mudra majmuna’ na hramu Tosho-gu navodno je napravio Hidari Jingoro, no nije sigurno je li kipar stvarno postojao. Legenda kaže da se radi o autoru čuvene ‘Mačke koja spava’ u istom gradu gdje su i majmuni te da je dobio svoje ime Hidaru (ljevoruki) kad mu je netko odsjekao desnu ruku.

Zašto majmuni?

Zato što su ludi.
Tri mudra majmuna vrlo su vjerojatno nastala na temelju igre riječi. Naime, u Konfucijevim pravilima ponašanja nalazi se pasus koji kaže ‘ne gledaj u ono što se ne pristoji, ne slušaj ono što se ne pristoji, ne govori ono što se ne pristoji, ne čini ono što se ne pristoji’. Iako Konfucijenije spominjao majmune u svojim izrekama, kineski arhaični ideogram koji kao sufiks ‘zaru’ stoji iza riječi i označava negaciju može se na japanskom čitati i kao ‘saru’ (majmun). S obzirom na to da se originalna rezbarija nalazi na šintoističkom hramu, jedno od mogućih objašnjenja je i da majmuni koji su važan dio te religije predstavljaju glasnike nebesa koji bogovima potkazuju naše grijehe te nas podsjećaju da moramo voditi moralan život. Točno božanstvo kojem tri majmuna nose svoj izvještaj o našim grijesima je Shuomen Kongo, čudovište sa šest ruku vrlo slično Vadjri iz indijskog budizma zbog kojeg se nagađa da su budisti sekte Tendai u 8. stoljeću iz Kine donijeli u Japan temeljni koncept tri majmuna.

Kako izgledaju i gdje ih sve ima

Na svijetu postoji preko 20.000 različitih setova majmuna, a prikazi im variraju od uobičajenog frontalnog, pa sve do kompleta u kojem su leđima naslonjeni jedni na druge. Gotovo da ne postoji materijal od kojeg nisu napravljeni, a zbog popularnosti mogu se naći u obliku svjetiljaka, satova, pepeljara, svijećnjaka, vješalica za kapute, šalica, nakita te niza drugih svakodnevnih predmeta.

Osim kao kipovi i reljefi, tri mudra majmuna, naravno, postoje i u svim ostalim medijima te prožimaju današnju vizualnu kulturu, od slika i pjesama do reklama i filmova.

three-Wise-Monkeys-storm-troopers-001

Moderne varijacije

Ponekad se trojici majmuna dodaje četvrti koji ima prekrižene ruke po imenu Shizaru koji simbolizira princip ‘ne čini zlo’. Na zapadu su se također pojavile tri figurice majmuna koji miču ruke s očiju, ušiju i usta, a izreka koja ide uz njih glasi ‘slušaj sve, vidi sve i glasno govori u obranu slobode ako želiš živjeti u miru’.

Što zapadnjaci misle da majmuni predstavljaju

Na Zapadu prevladava tumačenje koje karakterizira majmune kao simbol za ljude koji ne žele biti umiješani u tuđe probleme te se pretvaraju da se oko njih ne događa ništa loše. Moguće objašnjenje gdje je nastala razlika u tumačenju je srednjevjekovna izreka iz 14. stoljeća koja glasi ‘slušaj, gledaj i šuti ako želiš živjeti u miru’. Postoji i talijanska izreka koja glasi ‘ne vidim ništa, ne čujem ništa, ne govorim ništa’, a dio je mafijaškog zakona šutnje popularno poznatog i kao omerta.

Što zapravo predstavljaju

Većina naroda s područja Azije tumači tri mudra majmuna kao zlatno načelo prema kojem se vodi ‘dobar’ život, a svodi se na – ‘ne budi pretjerano znatiželjan, ne prisluškuj i ne ogovaraj’. Slično uzrečici ‘mi o vuku, a vuk na vrata’, tri majmuna poručuju da, ako se čuvamo zla, nećemo ni činiti zlo.

Tri mudra majmuna u pop kulturi

Jedna od rijetkih stvari koje je slavni indijski ideološki vođa Mahatma Gandhi imao u privatnom vlasništvu bio je kipić tri majmuna. Mnogi glazbeni albumi, filmovi i knjige imaju dio ‘majmunske’ izreke u naslovu ili u vidu slike na naslovnici, a nedavno je izašao i turski film ‘Üç Maymun’ (Tri majmuna) režisera Nurija Bilgea, inspiriran tim aforizmom.

2 thoughts on “Pop ikone : Tri mudra majmuna

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s