Divlji vuk – divlja duša

Clarissa Pinkola Estes, koju ste već imali prilike upoznati kroz izvanrednu knjigu “Žene koje trče s vukovima”, vukove kao metaforu za dušu nije uzela slučajno. Ta jungovska psihoanalitičarka, pjesnikinja i kulturalna psihologinja svoje je djetinjstvo provela u okruženju u kojem su vukovi i doslovno bili česti – u malom selu kraj Velikih jezera, na granici Kanade i SAD-a.

Kako piše u eseju “Divlji vuk-divlja duša”, već je tada počela shvaćati jedinstvenu prirodu vuka, koja ju je u mnogočemu podsjećala na ljudsku.  U mjestu u kojem je živjela, u ranojutranjim zimskim maglama pojedinci koji bi  usamljeno krenuli svojim poslom mogli su naletjeti na vukove, koji su jednako tako usamljeno i plaho hodali uokolo i zirkali na njih. Bili su poput “plahih anđela”, opisuje Pinkola Estes. “Promatrajući ih, primijetila sam da imaju mnogo zajedničkog s ljudima”.

Upravo je to razlog radi kojeg je odlučila uzeti baš lik vuka kao glavnu metaforu ženske duše u knjizi “Žene koje trče s vukovima”. Primijetila je da se vukove i žene često karakterizira na sličan način: oboje se prikazuju kao bića s nezasitnim apetitima, dok je u stvari jedino za čim oboje žude poštovanje i dopuštenje da slijede svoj put u miru.

Duša je, upravo poput vukova i žena, u našoj kulturi često ugrožena vrsta. Pinkola Estes smatra da nije slučajnost što su u suvremenom svijetu istovremeno ugroženi i divlja priroda i divlja duša.  Naša kultura dušu dugo vremena nije smatrala praktičnom, već ju je gledala kao nešto instinktivno, što se izjednačavalo s opasnim. Umjesto da se shvati mudrost koju instinktivna priroda duše kao sastavni dio Pirode skriva, na nju se vrebalo.

“Dugo vremena duša je, upravo poput divlje prirode, bila zatirana i loše se s njom postupalo. Prirodni ciklusi dubine, učenja i shvaćanja da su uvidi u dušu potrebni u svim aspektima života su prečesto bili zamijenjivani neprirodnim oblicima i ritmovima, kako bi se zadovoljile vlastite ili tuđe nesvjesne želje.”

Kao pjesnik i sinesteta, Clarissa Pinkola Estes smatra da su dva načina kroz koje duša s nama komunicira: priroda i umjetnost.  “Bez umjetnosti, bez prirode i njene ljepote, psihički umiremo od gladi. Odrezujemo arterije koje nas povezuju sa svijetom. Postajemo bezdušni.”

Clarissa Pinkola Estes je primijetila da mnoga djeca u školama više gotovo da ni ne znaju što je to vuk, medvjed ili tigar. Ako ikad i vide te životinje, to je obično u kavezu ili u cirkusu, kako sputane izvode trikove. Pinkola Estes smatra da ta pojava osiromašuje dječju dušu, jer svaka od pojava u prirodi ima svog dvojnika u našoj psihi. Udaljavanjem od tih dvojnika gubimo bezvremensku mudrost koju smo dobili rođenjem, kao dio Prirode. Upravo je stoga potrebno očuvati život divljine, kako bi njegov odraz mogao ostati u našem psihičkom životu, prije svega, u našim snovima, smatra ona.

Vukovi nas također mogu naučiti ponešto o životu. Tijekom svojeg rada Clarissa Pinkola Estes sastavila je kratku listu generalnih vučjih pravila za život, namijenjenu svima onima koji u svoju psihu žele vratiti dašak inspiracije divljinom.  Vukovi nas u ovom slučaju uče kako vlastitom životu dati integritet i kohezivnost.

Općenita Vučja Pravila za Život:

1. Jedite.

2. Odmarajte se.

3. U međuvremenu, lutajte.

4. Njegujte lojalnost.

5. Volite djecu.

6. Skakućite po mjesečini.

7. Podesite svoje uši tako da bolje čujete.

8. Poštujte kosti.

9. Vodite ljubav.

10. Zavijajte često i iz dubine duše, jer, kako je jednom napisao pjesnik Charles Simic: “Onaj tko ne može zavijati, nikad neće pronaći svoje jato…”

6 thoughts on “Divlji vuk – divlja duša

  1. “Tko ne zna zavijati nikad nece pronaci svoj copor”
    Zavijati mogu svi , bitno je kako 🙂
    Ja svejedno mislim da copori jata krda… nisu prirođeni covjeku. Jeste li citali Megrea?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s