Jeste li buntovnik ?

Ovaj tekst je posvećen svim Antuntunima i Pipi Dugim Čarapama ovoga svijeta. Svim genijalnim, čudnim, divnim, neobičnim, osebujnim i fantastičnim osobnostima koje nas uvijek iznova oduševljavaju, zapanjuju, možda čak i plaše, dok duboko u duši želimo imati bar djelić njihove čudesnosti.

Što kada si drugačiji, bilo nekom svojom osobinom vidljivom cijelom svijetu, bilo iznutra, kad duboko osjećaš da ne pripadaš? Je li to samo paranoična obmana uma i želja za jedinstvenošću ili si doista poseban, živiš drugačije, razmišljaš drugačije, ponašaš se drugačije od ustaljenog, društveno prihvaćenog – „normalnog“?

Mislim da u svakom od nas čući po jedan Antuntun. Kod nekih je možda zakržljao i njegov vlasnik i ne zna da postoji. Neki su se sa svojim pomirili i on udobno spava u njima i nema potrebu izaći. (Ova dva Antuntuna nekako me podsjećaju na uspavani vulkan – nikada ne znaš što ga može probuditi – no to je materijal za neku drugu priču.) Kod drugih on ima neki svoj prostor u kojem se može izraziti, a da pritom svog vlasnika ne dovede u sukob sa samim sobom i drugima. Neki se boje svoga Antuntuna i potiskuju ga u strahu od onoga što bi on mogao učiniti.

A onda postoje i oni koji žive svog Antuntuna, svoju Pipi Dugu Čarapu, Alisu u zemlji čudesa ili  Ludog Klobučara. Često ih zovemo čudnima ili problematičnima, čak i buntovnicima. Pa jeste li buntovnik? Imate li hrabrosti ustrajati na svom načinu čak i kada cijeli svijet misli drugačije? Hoćete li ustati i glasno viknuti protiv nepravde? Reći da je zemlja okrugla i po cijenu odbacivanja, omalovažavanja ili čak po cijenu vlastitog života? Ne tražimo to od vas, bez brige!

Iako buntovnik obično ima negativnu konotaciju, najčešće povezanu sa idejom buntovnika bez razloga, brzim i žestokim momcima i curama sa filmskog platna, sa destrukcijom i problemima, biti buntovnik –  auteničan i drugačiji – možete biti i na manje dramatičan i puno kreativniji način.

Pa što onda znači biti buntovnik i kako ga prepoznati?

– Originalni mislilac
– Promišlja i suprostavlja se društvenim normama sa željom da ih poboljša i unaprijedi
– Oslanja se na vlastite vrijednosti i moral
– Propituje stare i traži nove načine obavljanja stvari
– Kreativac, vizionar – može vidjeti / zamisliti novu stvarnost i djelovati prema njenom ostvarenju
– Slobodan duh
– Istražuje nepoznate teritorije (unutarnje i vanjske) i prihvaća neizvjesnost
– Prihvaća odgovornost,  izazove i suočava se sa vlastitim strahovima i ograničenjima

Kroz povijest, sva velika dostignuća i ideje, nove, pomaknute i drugačije, dugujemo često baš takvim ljudima. Neobičnim, pomaknutim, svojim (ponekad i svojeglavim) – buntovnicima. Onima koji su se usudili misliti i činiti drugačije.

Einstein, Da Vinci, Kopernik, Tesla, Gandi, samo su neki od njih. I ne  samo znanstvenici, tu su i glazbenici, političari, glumci, i još puno  „običnih neobičnih ljudi“ koji su u svojoj okolini, svom svemiru,  ostavili neizbrisiv trag. Oni motiviraju i inspiriraju i nas ostale da  ponekad poslušamo svoga Antuntuna, svoju Pipi Dugu Čarapu i za promjenu  dubimo na glavi. Svijet izgleda sasvim drugačije iz te perspektive. A  tko zna kakva se jabuka može dokotrljati do vaše glave dok tako gledate  svijet.. Usudite se!


I vi možete razviti svoju buntovnu, genijalnu, antuntunovsku stranu čak i  ako je zakržljala
, sve što je potebno je samo malo volje, znatiželje i  razigranosti. Učinite nešto što niste još nikada, kušajte novo jelo,  pročitajte članak koji inače preskačete, krenite drugim putem na posao,  otiđite u kvart u kojem nikada niste bili, zauzmite stav suprotan vašem  uobičajenom gledištu i nađite barem tri argumenta da ga obranite,  propitujte, čitajte, debatirajte, izmišljajte neobične rime i nabacujte  ideje – igrajte se. Proširiti ćete svoje vidike, naučiti nešto novo,  uvježbati drugačije razmišljanje i pritom se zabaviti.

Buntovnici su bili i  Mahatma Gandi, Martin Luther King Jr., Robin Hood, Isus, Nelson Mandela, Anne Frank, Rosa Parks, Albert Einstein, Majka Tereza, Piccasso, Jane Austen, Ivana Orleanska ..

Za inspiraciju:

„Here`s to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes… the ones who see things differently — they`re not fond of rules… You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them, but the only thing you can`t do is ignore them because they change things… they push the human race forward, and while some may see them as the crazy ones, we see genius, because the ones who are crazy enough to think that they can change the world, are the ones who do.“ 
Think different campaign, Apple Inc.


4 thoughts on “Jeste li buntovnik ?

 1. Moj prijedlog – za početak promjena otpjevati stihove Vitezove pjesme ‘Kako živi Antuntun’ na glazbu skladbe Edvarda Griega – ‘U odajama Planinskog kralja’. Uz malo truda, može se… 🙂
  Inače, pročitao sam negdje, ne tako davno, da je Antun Tun stvarno živio, a njegova nećakinja je tvrdila da je Grigor Vitez svoju pjesmu napisao iz osvete, nakon što ga je njen ujak Antun Tun izvrijeđao dok je prikupljao “obaveze” (žito iz seljačkih zaliha) u ime Komunističke partije nakon Drugog svjetskog rata.
  Vitezova kći je sve to opovrgla, izjavivši da je njen otac pisao u duhu narodnih šala koje je poznavao, i samo je ime temeljio na školskom kolegi Antunu, kojeg su u razredu zvali Antuntun.

   • Glasno, da čuju ukućani ili susjedi, po mogućnosti pod tušem, što ranije ujutro. 🙂
    Melodija? Ma nije bitno ako je ne pogodiš, bitno je da sve stihove naučiš napamet 😀

    • Hahahahaha 🙂 🙂 🙂
     Evo texta :

     U desetom selu
     Živi Antuntun.
     U njega je malko
     Neobičan um.

     On posao svaki
     Na svoj način radi:
     Jaja za leženje
     On u vrtu sadi.

     Kad se jako smrači,
     On mrak grabi loncem.
     Razlupano jaje
     On zašiva koncem.

     Da l’ je jelo slano,
     On to uhom sluša.
     A ribu da pjeva
     Naučiti kuša.

     Na livadu tjera
     Bicikl da pase.
     Da mu miše lovi,
     On zatvori prase.

     Guske sijenom hrani,
     Snijegom soli ovce.
     A nasadi kvočku
     Da mu leže novce.

     Kad kroz žito ide
     On sjeda u čun.
     Sasvim na svoj način
     Živi Antutun.

     A evo i melodije. Odlično paše, pogodio si 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=vGMibtThdmA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s