Pink Elephant Yoga Retreat / Bracciano-Roma , Italia

 

Yoga Retreat u shali Jasmina

Ponovo sjedim na podu joga shale, u Braccianu – (Rim – Italija). Ovoga puta sam u svojim udobnim kratkim hlačama 🙂 i majici predviđenoj za prakticiranje joge 🙂 . A moj puno, puno manji 🙂 kofer (u bilo kojem smislu te riječi) 🙂 , ove godine stigao je sa mnom. 🙂

.. moRnarius u yoga shali  🙂  ❤

Predivna yoga shala ( dvorana ) o kojoj sada pišem, nalazi se na imanju “Borgo Paola” kod Rima. U neposrednoj je blizini srednjovijekovnog gradića i istoimenog jezera Bracciano. Budući da je vlasnica imanja, vrlo vitalna rimljanka, gospođa Paola, sljedbenica Yoganande i jogom se počela baviti još 1972. , nacrt za ovu yoga shalu dobila je od samog Yoganande. Shala kao i cijelo imanje, koje je specijalno prilagođeno joga retreat-ovima,  u samoj su šumi, blizu velikog jezera. I tako cijelo imanje skupa s nama uživa u miru i tišini. 🙂 Zrak je neopisivo čist, a unatoč +30 i nešto u zraku vrućina se ne osjeća, već svako malo ugodni šumski povjetarac sa sobom donese miris opojnog i senzualnog jasmina kojim je yoga shala ograđena. Možete zamisliti kako je lijepo Biti, disati, raditi kriye, pranajame, meditaciju i asane uz taj sviježi zrak i uz taj senzualni, opojni miris jasmina koji će me svakako podsjećati na ovogodišnji yoga retreat Pink Elephant Yoga House-a.

Soul food by : Tasty Bliss  & some photos by : Zoomiraj Me

Za razliku od prošlogodišnjeg yoga retreat-a na Srdiniji  (nakon kojeg  sam upisao školu za joga učitelja u sklopu Pink Elephant Yoga Instituta) , odnosno nakon prošlogodišnjih turbulentnih iskustava: uklanjanja i čišćenja svega suvišnog na mom životnom i joga putu, te nakon intezivnijeg bavljenja jogom i svim onim što joga jeste (kriye, pranayame, asane, meditacije itd.), ovogodišnje iskustvo proživio sam sa puno više mira i svijesnosti. Kao i “tko sam ja” u ovome svemu i na ovom svijetu uopče 🙂 .. Osjetio sam da su udareni stabilni joga temelji. 🙂 Ne govorim sada da na Sardiniji nije bilo mirno. Bilo je predivno. No bio je to moj prvi joga retreat nakon godinu i pol dana prakticiranja joge i suočavanja sa raznim obrascima koje je draga kraljica Yoga izvadila vani 🙂 .. Ustvari , ajde da skratim: bilo je to moje vatreno joga krštenje! 🙂 Test!  Nakon retreat-a na Sardiniji, kao i sada, shvatio sam da mi joga najviše “daje” i da putem joge direktno radim na sebi. Samim time sve sam viŠe povezan sa Izvorom i sa onim unutarnjim ja, sa onim što ja jesam.. Ujedinjujući sve ono duboko u meni, mom srcu i umu, usklađivajući se sa prirodnim impulsom Majke Zemlje i cijelog Svemira, ujedinjujemo i sve ono izvan nas.. Nije uvijek ugodno, niti je lako, ali ako krenemo srcem, sa jednom iskrenom znatiželjom, vjerom u bolje, disciplinirano i u promatraču, plodovi i učinci te pročišćujuće vatre Tapasa su slađi od bilo kojeg voća i zbilja možemo osjetiti kristalno čiste uvide duboko u nama. Ne mogu se ti uvidi tek tako opisati, ali se itekako mogu osjetiti. I tu je bit svega, kao i početak svega. Da nam odjednom, bez ikakvog povoda i razloga, mnogo toga postane jasnije. Ne toliko u umu , već duboko u srcu. A onda srce zatreperi i počne igrati svoju igru, odašiljajući tako značajane impulse mozgu, umu ( koji nas neprestano “šamara”, ako ne radimo na njemu )  : Stani malo, sad sam ja tu ❤ 🙂 ..  Joga je u suštini proces, put samospoznaje, kroz naše osobno iskustvo, za svakog od nas individualno. Ona nam daje duboko znanje o nama samima.. Iz daha u dah, balansira nas u ovom grubom materijalnom svijetu. Jedna nus pojava joge jeste i “non attachment”, stanje uma i svijesti, bez prikačenih priloga : bilo pozitivnih , bilo negativnh.. Sasvim svejedno! A približno tom stanju, odnosno nazirući to stanje u meni, otišao sam sa ovogodišnjeg retreata. To sam rekao prilikom oproštajnog obraćanja u krugu svih posebnih i predivnih ljudi / duša i mojih joga učitelja. Rekao sam, da je moja unutarnja posuda skoro pa prazna i da nakon kvalitetno provedenih dana, intezivno radeći na sebi i družeći se sa svim divnim veselim ljudima u joga shali i na bazenu 🙂 , idem dalje, zahvalan i željan novih znanja i iskušenja koje život nosi.  Hvala vam svima !!!! ❤  ❤  ❤  Namaste !

shirshasana - maRin lovrinov

I za kraj :   🙂
Yoga dolazi k nama a ne mi yogi…  🙂
Priča o yogi je priča o povratku, o unutarnjem svijetu. Priča o tijelu koje postaje prostor ispoljavanja naše prave prirode, istinskog. Priča o shvaćanju da smo taj prostor nekoć prije ili zaboravili, ili ga nismo toliko ozbiljno shvaćali, a samim time taj Prostor je postao pretrpan. Pretrpan idejama, konceptima, predrasudama, znanjima, uspomenama, pretpostavkama, strahovima itd…. Svim onim stvarima koje vučemo sa sobom, poput onog mog kofera sa Sardinije 🙂 Taj unutarnji prostor je ono što postaje naš svijet kada krenemo putem yoge. Da bi nam bilo lijepo i ugodno u svojoj koži i sa svojim mislima, unutarnji prostor je ono što moramo pročistiti i srediti. Ideje, koncepti, uverenja i znanja su ono što moramo iz njega izbaciti. A velika je greška, ako sređujemo samo oblik, ako naglasak stavimo na formu. Oblik je tu nebitan. Broji se ono što kroz nas biva ispoljeno, ono što obitava u unutarnjem prostoru naše svijesti. Bitno je napraviti hram od vlastitog tijela. I biti posuda kroz koju se najviše može ispoljiti. Biti posuda čiji je kvalitet praznina i mogućnost da bude ispunjena, ali bez poistovećivanja sa sadržajem koji se u njoj nalazi. Biti u promatraču, ulozi svjedoka. Put yoge je ispoljavanje najvišeg, dopuštanje da se najviše ispoljava kroz nas. Otvorenost, neograničenost. I to je ono što se uči kroz asane i pranayame. To je rad na uklanjanju svega onoga što nas ograničava, što pravi otpor tome. Svijestan pokret, svijestan dah.. Yoga može dati samo potvrdu toga i pri tome još i otpore. Kroz nelagodu, bol, kroz nemir, negativne emocije, kroz to što će vam smetati čovijek pored vas, otvoren prozor ili buka. No, kraljica Yoga će nam dati priliku da sve to nadvladamo, da se toga oslobodimo. Kroz opuštanje, kroz pažnju i svijest. Neće biti lako i neće biti odmah. Ali će se granice neprimjetno i postepeno pomjerati čineći nas svjesnijim, sjedinjenijim, otvorenijim.. Mirnijim.  I praznijim.. Da, praznijim..
—————–  No strings attached 🙂  🙂  🙂  ❤  ———————-

 

 

3 thoughts on “Pink Elephant Yoga Retreat / Bracciano-Roma , Italia

  1. Pingback: Joga je tvoja | maRin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s