Ouspensky – San i san plus budno stanje

 

O snovima :

“Što sam više promatrao snove, šire je bilo polje mog promatranja. Isprva sam mislio da mi imamo snove samo u određenom stanju mirovanja, blizu buđenja. Kasnije sam se uvjerio da imamo snove svo vrijeme, od trenutka kad zaspemo do trenutka buđenja, ali pamtimo samo snove blizu buđenja. A još kasnije sam uvidio da imamo snove neprekidno, i u snu i u budnom stanju. Mi nikad ne prestajemo sanjati, iako toga nismo svjesni.
Kao rezultat ovoga što sam rekao, došao sam do zaključka da se snovi mogu promatrati i u budnom stanju. Uopće nije neophodno da se zaspi da bi se promatrali snovi. Snovi nikad ne prestaju. Mi ih ne primjećujemo u budnom stanju, usred stalnog toka vizualnih, auditivnih i ostalih osjeta, iz istog razloga iz koje ne vidimo zvijezde na svjetlosti sunca. Ali, baš kao što možemo vidjeti zvijezde s dna dubokog bunara, tako možemo vidjeti snove koji se odvijaju u nama ako se, makar i na kratko, izoliramo, bilo slučajno bilo namjerno, od primitka vanjskih utisaka. Nije lako objasniti kako se to može učiniti. Koncentracija na jednu ideju može proizvesti tu izolaciju. Neophodno je da se na kratko postigne “svijest bez misli”. Kad ta svijest dođe, slike snova počinju izranjati iz uobičajenih osjeta, i, zaprepašteni, iznenada vidimo sebe okruženog čudnim svijetom sjena, raspoloženja, razgovora, zvukova, slika. I onda uviđamo da je taj svijet uvijek u nama, da nikada ne nestaje.
Tako dolazite do jednog vrlo jasnog, iako donekle neočekivanog zaključka: san i budno stanje nisu dva stanja koja smjenjuju jedno drugo, ili slijede jedno za drugim. Sama ta imena su netočna. Ta dva stanja nisu san i budno stanje. Oni se mogu zvati san i san plus budno stanje. To znači da kad smo budni, san ne nestaje, već je stanju sna dodano budno stanje, koje prigušuje glasove snova i čini slike sna nevidljivim.”

 

P.D. Ouspensky “Novi model univerzuma”  1907.

 

Na početku svakog predavanja Ouspensky bi upozorio svoje slušatelje sa sljedećim riječima :

„Prije nego li počnemo želim naglasiti kako najvažnije ideje i dijelovi sustava kojeg predajem nisu produkt mog uma. Upravo zbog te činjenice, ovaj sustav ima visoku vrijednost, da sam ja izmislio sve ovo o čemu ćete čuti u narednim predavanjima, tada bi to bila obična teorija koju je izmislio običan um – sva predavanja bi spala u domenu subjektivnog pogleda na danu problematiku.”

———-

“Postoje određene količine pravog znanja, postoje određene škole koje imaju baš onu vrstu znanja koje je nama potrebno, no one su skrivene i njihovo znanje je skriveno.”

“Tada sam počeo tražiti te škole, putovao sam kroz Europu, Egipat, Indiju, Cejlon, Tursku i Bliski Istok, no tek puno kasnije, kada sam gotovo završio s tim putovanjima sam u Rusiji tijekom Prvog svjetskog rata, sreo grupu ljudi koji su izučavali određeni sustav koji je originalno vodio podrijetlo iz istočnjačkih škola.”

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s