Koliko poznajemo svoje tijelo / sebe ?

Razmišljamo li ikada o svojoj ruci, ramenu, svom koraku, svom dahu,  ili bilo kojoj funkciji ili dijelu tijela, ali ne kada se pojavi neka neobična ili bolna senzacija? Ono što je fascinantno je da živimo u nekoj iluziji kako poznajemo sami sebe.

Koliko istinski poznajemo svoje tijelo? Znamo li barem približno od koliko se kostiju sastoji ? Znamo li koji se hormoni luče iz koje žlijezde, kada i zašto se uopće luče? Znamo li kako se misao pretvara u pokret? Želimo hodati unazad i tijelo se pokrene unazad! Želimo napraviti salto na gredi, ili neku kompliciranu yoga asanu, a tijelo ne sluša! Zašto jednom sluša, a drugi put ne? Pa tko je tu vlasnik? Tko vlada tijelom?

Što je potrebno kako bi tijelo “slušalo”. Potrebno je osvijestiti tijelo, vježbati i uspostavljati nove veze između živčanog i mišićnog sustava.

Shvaćamo li koliko je tijelo inteligentno i nevjerojatno?  To je fenomenalna baza podataka koja stalno reagira na novonastale uvjete i prilagođava se. Ne radimo to mi. Tijelo to radi samo. To radi inteligencija prirode. Zamislimo koliko često razmišljamo o disanju? Prolazimo kroz dan radeći “sto stvari”, a tijelo diše samo. Tijelo se regulira samo.

Kada se porežemo, rana zacjeljuje sama. Mi možemo samo pomoći da se oporavak dogodi brže ili sporije.

Pa tko smo onda mi, ako mi ne reguliramo vlastito tijelo? Gdje smo mi dok se to događa? Priroda regulira tijelo dok mi obavljamo svoje zadatke. Zanimljivo! Što mi tu onda radimo, ako netko drugi regulira naše funkcije?

I sada razmislimo dalje. Ako ne reguliramo rad vlastitog tijela (ili ga reguliramo samo djelomično), koliko uistinu reguliramo i razumijemo svoje osjećaje, svoje misli, svoja stanja?

Što je potrebno kako bismo preuzmeli kontrolu nad sobom i vlastitim životom? Svjesnost…. vježbanje svjesnosti… želja za upoznavanjem prirodnih zakona… učenje

Potrebno je osvještavati dio po dio sebe kako bi postepeno transformirali pojedine dijelove. I tek tada možemo zaista voditi svoj život. Da svjesno izabiremo, odlučujemo, djelujemo.

Tijelo ima nevjerojatnu mogućnost obnavljanja, ali kako bi to efikasno radilo mora imati određene uvjete. Na nama je da upoznamo prirodne zakone i zakone funkcioniranja tijela kako bismo mogli omogućiti idealne uvijete.

Imamo nevjerojatne mogućnosti ovladavati mnogim tjelesnim funkcijama, emocijama i mislima i tek kada odlučimo osvijestiti sebe preuzimamo život u svoje ruke.

Kada osvijestimo svoje navike, automatska ponašanja i reakcije koje smo naučili “po putu” i transformiramo ih u svjesno mišljenje i djelovanje tada polako postajemo kreatori vlastitog života!

Budimo hrabri, budimo iskreno radoznali, istražujmo i naučimo svjesno kreirati!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s