Unutarnja sloboda

Sloboda od prisile da razmišljamo i spoznamo tko uistinu jesmo, je prava sloboda. Naš um razmišlja od trena kada se ujutro probudimo  do trenutka kad odemo spavati. On nam ne daje ni trenutka odmora. Stvara misli, te ih također prima kao radio. Ta navika je toliko jaka da nitko ne razmišlja o tome kako promijeniti tu situaciju.

U tome stanju, nismo slobodni. Možda živimo u slobodnoj zemlji, možda imamo ekonomsku neovisnost, pa ipak, um nas stalno sputava našim mislima, mentalnim slikama i idejama.

Tek kad utišamo um možemo postati sposobni uživati u istinskom miru i slobodi. Um je sačinjen od misli, pa radi ono što dobro zna raditi, a to je razmišljanje. Često ga se uspoređuje sa majmunom. A taj majmunček 🙂 nam omogućava stalno mentalno kino. To je kao da nas je netko odvukao pred ekran gdje stalno gledamo filmove. Filmovi su toliko stvarni da nikada ne stavljamo u pitanje njihovu valjanost.

Da možemo promatrati um drugih ljudi, vidjeli bi vrlo zanimljivu predstavu. Vidjeli bi da svaka osoba živi u određenoj vrsti zatvorenog, umom zamišljenog stvorenog svijeta, percipirajući svoje vlastite projekcije a ne stvarnost.

Vidjeli bi misli, koje stvaraju različiti umovi, kako plutaju po zraku i kako ih drugi hvataju smatrajući da su to njihove vlastite misli. Oni njeguju te plutajuće misli i govore, djeluju i ponašaju se kao da su te misli dio njih samih. Pa gdje je onda sloboda?

Živimo u slobodnoj zemlji, pa ipak u našem unutarnjem životu, možda nismo slobodni. Prava sloboda znači biti iznad misli i mentalnoga svijeta. To znači da postajemo gospodari svoga uma. To znači da smo sposobni misliti i prihvatiti u naš um samo one misli koje mi odaberemo, a kada nema potrebe za razmišljanjem, jednostavno prestanemo razmišljati.

Kada smo slobodni od prinude razmišljanja, postajemo slobodni. Kada dođemo na željeno odredište,  isključujemo motor našeg auta, zato jer nema potrebe da i dalje radi. Zašto ne učinimo isto s našim umom?

Zamislite stanje kada je um miran i kada nema niti najmanje misli. U tom stanju postajemo svjesni sebe i našeg unutarnjeg ja, te spoznajemo tko smo. Osjećamo unutarnju moć. Sreća, koja je urođena svakome od nas, i stvar je stava, pojavljuje se kada se zidovi razmišljanja uklone. U tome stanju nema prinude za razmišljanjem.

Uz pomoć Yoge, asana , koncentracije, kontemplacije, svijesnog disanja, meditacije, promatranja, samoispitivanja, odvajanja, mira i sposobnosti da se filtrira,  i budemo svijesni svojih misli, umjesto da se u njih uključujemo i budemo  njima uhvaćeni, moguće je doseći i živjeti stvarnu i istinsku slobodu.

2 thoughts on “Unutarnja sloboda

  1. Super, samo i dalje tako.. Svako dobro želim! Dana 27. 1. 2016. 09:59 osoba “maRin” napisala je:

    > moRnarius posted: “Sloboda od prisile da razmišljamo i spoznamo tko > uistinu jesmo, je prava sloboda. Naš um razmišlja od trena kada se ujutro > probudimo do trenutka kad odemo spavati. On nam ne daje ni trenutka > odmora. Stvara misli, te ih također prima kao radio. Ta navika ” >

Komentiraj