Kontemplacija, koncentracija, meditacija

Još malo mentalne higijene. 🙂 U kratko o gore navedenim pojmovima..

Riječ kontemplirati dolazi od latinske riječi, contemplatiocontemplari: motriti, promatrati, odnosno  kontemplum: hram. Ne misli se na razmišljanje, kontemplacija je šira riječ od razmišljati, jer obuhvaća i „hram“, odnosno i naše tijelo, ono što osjećamo unutar njega. Promatranje našeg sveukupnog bića. U kršćanstvu ona znači pokret ljudskog srca u odgovoru na božansku inicijativu, dok je u budizmu svrha kontemplacije stjecanje ispravnog uvida u stvarno stanje ljudskog bića, uvid u suštinsku prazninu sveg postojanja.

Postoji i koncentracija: to je mirovanje u jednom mjestu. To nije kontemplacija. To nije razmišljanje, to je samo boravljenje u jednoj točki, ne dopuštajući umu da se kreće. Za vrijeme razmišljanja um se suludo kreće – za vrijeme uobičajenog razmišljanja. U kontemplaciji taj suludi um biva vođen, upravljan; on ne može tako nikuda pobjeći. U koncentraciji se umu ne dopušta nikakvo kretanje; u uobičajenom razmišljanju um se kreće svugdje. U kontemplaciji mu je dopušteno kretanje samo na određena mjesta; a u koncentraciji mu nije dopušteno nikakvo kretanje. Tada mu je dopušteno samo biti na jednom mjestu. Tada se sva energija zaustavi, sve kretnje bivaju zaustavljene, bivaju prikovane za jedno mjesto.

Joga se bavi koncentracijom, običan čovjek je okupiran neusmjerenim razmišljanjem, a znanstvenik se koristi usmjerenim razmišljanjem. Joginski um ima takvo razmišljanje, fokusirano, fiksirano, usmjereno na jednu točku; bez ikakvih pokreta. A meditacija je nešto drugo. U običnom razmišljanju, umu je dopušteno da se kreće svugdje; u kontemplaciji mu je dopušteno biti samo na jednom određenom mjestu, i usmjeravati se samo ka jednom smjeru: svi drugi pravci su presječeni. A u koncentraciji nije dopušteno kretanje ni u jednom pravcu. U koncentraciji je dopušteno samo biti na jednom mjestu. A u meditaciji um, kao takav, uopće nije dopušten. Meditacija je stanje “ne-uma”. Tu postoje četiri stupnja: obično razmišljanje, kontemplacija, koncentracija i meditacija.

Meditacija podrazumijeva stanje bez uma, stanje oslobođenosti od uma: čak ni koncentracija tu nije dopuštena. Tu uopće umu nije dopušteno biti! Zbog toga se meditacija ne može postići umom. Sve do koncentracije, um ima svoj uspon, ima dopušten pristup. Um može pojmiti koncentraciju. Ali um nikako ne može shvatiti meditaciju. I zaista, tu nije dopušten pristup umu. U koncentraciji je umu dopušteno biti u jednom mjestu. U meditaciji, čak je i to mjesto izbrisano. U običnom razmišljanju, svi pravci su otvoreni; u kontemplaciji je samo jedan pravac dopušten; u koncentraciji je samo jedno mjesto dostupno – nikakvi smjerovi; a u meditaciji, čak ni to mjesto nije otvoreno; umu nije dopušteno da tu boravi. Obično razmišljanje je uobičajeno stanje uma, a meditacija je viša mogućnost. Obično razmišljanje je na nižoj razini – na razini asociranja; a viši nivo, vrhunac je meditacija – stanje lišeno uma, oslobođenje od misli.

No, bilo kako bilo, kontemplacija nam je svima prirodna i potrebna, kao i sve gore navedeno: poput meditacije i koncentracije, da bi se osvrnuli nad sobom i Životom, a zbog toga smo i ovdje. Kontemplacijom je fokus na nama, usmjereni smo na našu nutrinu i naše doživljaje. Dobivamo uvid u ono što se  događa u našem biću. Osjetimo svi tijekom dana kada želimo malo odlutati, osjetiti se dublje, dopustiti si „velike“ i duboke misli i treba obgrliti i prihvatiti taj trenutak. Svakome od nas to treba (kakav god imali stav) u različitim dozama i nema prave i krive mjere. Treba doživjeti  trenutak potpuno i poslušati poruke iz nutrine, to su vrlo, vrlo vrijedne informacije. 🙂

2 thoughts on “Kontemplacija, koncentracija, meditacija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s