Whang Od / The Kalinga Tatto maker

Buscalan je skriveno selo u planini otoka Luzon ( Filipini ) Jedini način da bi došli u ovo skriveno selo Kalinga pokrajine je sat vremena hodanja kroz zeznute staze koje su  pune zamki. Doline ovog sela i navodnjavane plantaže riže nude spektakularne azijske prizore.. 

Neki putnici vole nadmašiti te prepreke do Buscalan-a kako bi došli do WHANG OD, tattoo majstorice, jedne od najstarijih žena u plemenu , koja je postala poznata nakon pojavljivanja u reportaži National Geographic-a. Također i zbog toga da ako jednog dana ode s ovog svijeta, veliki dio kulture njenog plemena otići će skupa s njom.

.
Whang Od ima 92 godine, a ona je posljednja Kalinga tatto majstorica. Prema stručnjacima ova praksa tetoviranja stara je oko tisuću godina, te se koristi kao prirodni  jezik kože, koji se  prenosi iz generacije na generaciju. Međutim, Whang Od nema obitelj koja može naslijediti njezino umijeće. Kad joj je bilo 25 godina izgubila je dečka u ratu i nikada više nije bila u odnosu s nekim.

U plemenskoj kulturi tetovaža simbolizira žensku ljepotu, a kod muškaraca hrabrost. ” Ako niste imali tetovažu niste pravi ratnik ” – kaže Whang Od. Oni koji su imali istetoviranog orla na prsima, za vrijeme Drugog svijetskog rata, su im odrubljivane glave od japanskih neprijatelja. Ta tetovaža se ponovno počela tetovirati tek nakon rata.
.
Davno prije se nije plačalo za tetovaže, medjutim sada je vrijeme drugačije, jer od tog novca Whang treba platiti struju, te kupiti svinje i kokoši. Tko se odluči za tetovažu kod Whang Od ima smještaj i hranu, a cijene se kreću od 500 filipinskih pesosa na dalje. Kuća Whang Od je vrlo skromna, ali je ona uvijek fino obučena i jedna je od najbogatijih žena u selu zahvaljući tetovažama. Charlie PanOy  je jedan od susjeda, a on je taj koji vuče žice u Buscalan-u. Prodaje marihuanu i ima najviše posjetitelja. Njegova koliba je daleko više raskošna od Whang Od, ima televiziju sa dvd-om i njegov sin može popiti kavu s industrijskim tijestom koje je kupio izvan sela.
.

Tetovaže se više ne izrađuju skladu s tradicijom, Međutim materijal za tetoviranje je isti s kojim su tetovirani i drevni ratnici. Radni materijal su posuda od kokosa za miješanje vode, ugljena i slatki krumpir koji daje teksturu, Whang također koristi calamansi grančicu koja je pričvršćena na bambus štap.

Klijenti mogu birati gdje žele tetovažu ali dizajn je do nje, ili imaju mogućnost za odabir jednog od crteža na njenim rukama i tijelu. Tetovažu orla turisti niti bilo tko drugi ne mogu dobiti, jer je ta tetovaža namjenjena samo ratnicima i pripadnici plemena to nikako ne bi dopustili. 

” Za mene je sreća da poživim i do 100 godina te da izrađujem tetovaže. Oduševljena sam da ima ljudi iz svih krajeva svijeta koji me dolaze posjetiti u moj dom , da bi dobili tetovažu od mene. To daje smisao mom životu ” – kaže Whang Od

4 thoughts on “Whang Od / The Kalinga Tatto maker

  1. Kako dobar post. Ali – kako toliko živi, a ne može da preboli i da zavoli ponovo nekoga? Divim se, zaista. Reci mi – imaš li ti tetovažu?

    • Sigurno ga je jako jako volila. I jos ga voli. Ima takvih slucajeva. Nemam tatto ali cim skoknem do Azije mogao bi se usuditi na ovako nesto. 🙂 Lijepa je prica, steta da netko ne nasljedi njeno umijece.

      • Baš tako. Ali – ima stvari koje se sklope i zatvore i nestanu sa čovekom. A takav čovek mora biti poseban neko :). Možda je ona to. Svakako jeste. Zanimljivo mi je da klijent bira sliku sa nje!

        • Ima u Aziji takodjer i budistickih svecenika koji rade Sak Yant tetovaze, istom tehnikom bez modernih tatto masinica. Zanimljiva i posebna zena, da, puna zivota i ljubavi prema onome sto radi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s