Pink Elephant Yoga Retreat / Sardinia 2015.

RETREAT NA OTOKU BOJE BRESKVE I SUNCA 🙂

Soleminis / Sardinia  / Srpanj – July 2015. / photo by: moRnarius

Sjedim na podu Shale ( dvorane za vježbu yoge ). U neudobnim sam traper bermudama, jer nisu predviđene za vježbanje. Na meni su već danima i u posuđenoj sam majici sa logom Rolling Stonesa. 🙂 ❤  Brojim pravilne udahe i vrlo bitne i produžene izdahe. Radimo Pranayamu.

Učitelji Marco i Petra rade na tome da što više toga usvojimo, a uz Ashanga Yogu uče nas vrlo bitne i intezivne yogijske tehnike čišćenja i disanja.

U pozadini se čuju samo cvrčci i vrlo meditativna jeka zvona od stada ovaca u daljini.. Zbilja je vrlo mirno i spokojno. U šumi iznad gradića Soleminis nema ni jednog auta u blizini, nikakvih zvukova grada i užurbanosti. Samo mir i priroda. Mirišljave borove šume.. Polja.. Maslinici..

Jutarnje boje uvijek su nekako svježije i čišće. A boje Sardinije su vrlo ugodne i drugačije od onoga što sam do sada vidio na mediteranu. Zemlja i stijene su breskvaste, zemljano-pastelne i zagasito sunčane, jer se svugdje osjeća ta jaka energija sunca, te polu afričke klime.

Vesela i vrlo draga Aurora ( vlasnica imanja “La Casa Delle Storie“) u svojoj šarenoj haljini kuha talijansku kavu i čaj. Priprema doručak i već pristavlja ručak.. Ti mirisi, zvoncanje šalica i tanjura, budili su u meni ugodan osjećaj, kao da sam doma. I bio sam doma i na sigurnome. Jer, to je prvenstveno osjećala moja duša, a ne samo fizičko tijelo kao i naša vanjska čula.. Da, upravo je duša davala te impulse, kao što nas je metronom precizno usmjeravo na odbrojavanje udaha i izdaha. 🙂  I srce je također davalo te impulse. Da budem miran, da budem tu i sada, unatoč tome što sam npr. već drugi dan bez kofera, bez yoga mata, bez nesesera, čistog veša i svega ostaloga. U dubini sebe bio sam miran, bez obzira na neku vrstu zabrinutosti i umora, zbog situacija koje su mi se izdešavale netom prije odlaska na yoga retreat. Več su s tim preprekama, počeli procesi čišćenja. Duša je davala signal; budi tu i sada, diši, vježbaj, uči, slušaj, radi na sebi. Tako su mi rekli i moji učitelji yoge. Iskoristi ovo vrijeme bez stresa, iskoristi ovu potpunu tišinu na kojem se imanje nalazi. Iskoristi ga samo za sebe, budi tu. Pusti materijano, kako dodje tako i ode. Ono je samo je višak na tvom duhovnom putu.. Iskoristi ovo jedinstveno vrijeme na Sardiniji, energiju ovog otoka, kao i energiju grupe koja također radi na sebi i traži odgovore poput tebe.

I iskoristio sam blizinu svojih učitelja, i zanimljivih ljudi koji su me okruživali i direktno sam učio od svih njih..

Da se još malo nadovežem na te procese prije samog puta na yoga retreat. Znači, netom prije putovanja, ukradena mi je torbica sa svim dokumentima, karticama, telefonom, ključevima od stana itd.. Veći stres mi je bilo hodanje po šalterima i raznim čekaonicama te “druženje” sa birokracijom, nego išta 🙂 Onda, dan prije samog puta dobio sam i upalu lijevog krajnika, koji nije bio upaljen još od osnovne škole.. Jedva sam i dobio slobodan termin da bi mogao otići na Sardiniju i tu se vraški trebalo potruditi i izboriti. 🙂  A na samom putu jedva sam pohvatao sva ona pusta presjedanja po aerodromima, dok konačno preko Rima nisam došao do Sardinije. I to u zadnji tren.  Uh! 🙂  Sve je bilo na knap, sve!..   A u Cagliariu sam shvatio da sam stigao bez kofera. Bez viškova. 🙂  Ajde neka.. trebalo se to meni desiti po prvi put, nakon svih putovanja i pređenih aerodroma, premda je rimski aerodrom “specifičan” 🙂

I da… Pitao sam se što sada , zašto mi se ovo sve dešava.. Nisam li krenuo na retreat ? 🙂  I zašto upravo sada pričam ovu “kofer” priču ? 🙂

Jednostavno kroz neko vrijeme na yoga retreat-u, a i poslije njega, shvatio sam da su sve te prepreke bile dio procesa intezivnog rada na sebi, energija promjena, daljni proces čisćenja ( o kojem sam već pisao, kao i o svom yoga iskustvu: https://mornarius.wordpress.com/2015/05/20/asthanga-yoga-pink-elephant-zagreb/ ).  Sve su te prepreke samo bile dokaz da sam na pravom putu.. Također su govorile o tome, da je sve materijalno samo višak, posebno na duhovnom putu i da nema promjena iz udobnosti, iz naslonjača.. Jer, dok sam neko vrijeme bio toothbrush sardiniabez svojih stvari, za koje se tako lako vežemo, ništa mi nije falilo !!! Duša je bila na pravom mjestu kao i tijelo. 🙂 ..  Zato sam u dubini sebe ipak osjećao taj mir, nakon dosta stresa prije retreat-a i za vrijeme samog putovanja. Sve što sam trebao bila je samo dobra volja. Biti tu i sada i mat za vježbanje yoge.. Učitelji su mi posudili mat, za kojeg yogiji kažu da bi trebalo biti naše ogledalo. 🙂 Cure su mi kupile četkicu za zube, koja mi je u tom trenu puno, puno značila ❤ ( a i sada )..  Imao sam klopu i krevet..  I što mi je falilo?  Ništa !!  Falilo je jedino to, da se još više uhvatim u koštac sam sa sobom. Da prihvatim život takav kakav jeste, jer sve se u životu mijenja. A  svako tlo se trese, posebno prije faze mira i ništa nije stalno.

I u trenu kada sam se pomirio sa situacijom, kada sam sve to otpustio, kao i kako pronaći odgovore koji su bili jasni, dobio sam vijest da je kofer pronađen i da sutra stiže.. 🙂 🙂 E sad, za neke će možda zvučati, kao puka slučajnost, banalnost ,  jer kofer bi ovako i onako bi bio pronađen.  Pa bi..  A možda i ne bi.. 🙂  Ma nije ni bitno, i nije stvar u koferu..  Jer, po meni nema običnih trenutaka, ako duboko promišljamo o svom životu.. Tek kada otpustimo, kada smo u miru kojeg treba održavati, suočeni sami sa sobom, dobivamo jasne odgovore. Tek kada smo što manje uvjetovani i vezani materijalnim, posebno ako vježbamo biti u promatraču prema rojevima raznih pozitivnih ili negativnih misli u glavi, stižu nam pozitivni ishodi. Stižu nužne duhovne i emocinalne promjene, u skaldu s našom prirodom, kojih kao što rekoh, nema iz udobnosti.

unnamedZato bacimo svoje kofere!! Oni su puni bespotrebnih stvari koje vučemo sa sobom kao sumanuti, na sve naše životne, duhovne i emocionalne puteve. Oni su nam samo teret. Radimo na sebi. Ulažimo u sebe. Budite mirni.. Otiđite na bilo koji “životni ” retreat koji vam paše i na koji želite otići. Posebno na onaj unutarnji za kojeg nije potrebno ništa materijalno. Ne vadite se na probleme i obaveze.. Otkačite! Jer samo smo mi ti koji možemo masu toga otpustiti, a samim time i promijeniti.. Dok se god mijenjamo, mi napredujemo. Živi smo. Ne gledajmo u prošlost ni u budućnost, nego budimo tu i sada,
 ____________________________________
Otpustimo, otpustimo, otpustimo i samo dišimo 🙂
_____________________________________
Upravo ovaj yoga retreat u organizaciji Pink Elephant Yoga studia iz Zagreba, u vodstvu Marca i Petre Bianco,  je bio vrhunski dar ( odgovor ) kojeg sam si ovog ljeta mogao pokloniti. Zbilja je to bio jedan zanimljiv period, od 6 dana intezivnog rada na sebi.. Bio je to period usvajanja Kriya ( jogijskih tehnika čišćenja ), a već drugi dan naučio sam koristiti Sutra Neti 🙂 dok Jala Neti koristim od prije 🙂 Bio je to period usvajanja Pranayama ( yogijskih tehnika disanja ), prakticiranja Asthanga Yoge, njenih asana, slušanja i sudjelovanja u  raznim i zanimljivim filozofsko-duhovnim predavanjima o Yogi kao načinu života. A svaku večer imali smo i Yoga Nidru..

Neočekivano i zbilja posebno iznenađjenje je bilo prisustvo divnog Suryananda Swamija ( Amadio Bianchi ) poznatog i priznatog ayurvedskog eksperta iz Milana. Skupa s njim, imali smo poseban izlet u Tombe Dei Giganti, gdje smo u šumi ispod ogromnog i vrlo starog drveta, u blizini potoka, imali zanimljivo predavanje o Ayurvedi.

Također nikako neću zaboraviti izlet u Dune Di Piscinas ( Costa Verde ). Ta predivna sardinijska plaža okružena je pješčanim dinama, a spada u jednu od jedinstvenih plaža na mediteranu i puno šire. Upravo na toj plaži, nakon kupanja i ugodnog druženja radili smo pozdrave suncu kao i Sun Gazing.

Eat Pray Love 🙂 🙂 🙂

A kako zaboraviti i opet ne spomeniti veselu, toplu i komunikativnu gazdaricu imanja Auroru, koja je z pomoč njene frendice Luise, radila je tako ukusne vege obroke..

pink elephant zg -yoga retreat sardinia 2015

Ovim putem još jednom želim zahvaliti svim divnim ljudima koje sam tamo još bolje upoznao, s kojima sam se tako rado družio i bio na zajedničkom Yoga putu . Hvala vam svima na tim lijepim momentima. I vidimo se na yoga matu. 🙂

I svakako još jedno veliko Hvala našim dragim učiteljima Marcu i Petri, koji su sve to organizirali i pomno osmislili.. Što su nas tako lijepo pazili, i koji su nam zbilja dali toliko važnih informacija i instrukcija, kako biti što bolji yogiji 🙂 …

Bilo je divno i ponovilo se 🙂  Namaste! ❤

Za kraj :

Možemo zadovoljiti sve svoje životne, fizičke,materijalne potrebe i ne postići ništa, jer se nismo aktivirali iznutra pa da zaista težimo korijenskoj promjeni koja može učiniti neku razliku i biti održiva. Kako u našim životima, tako i na društvenoj razini.

Naši postupci moraju biti odraz našeg unutarnjeg stanja i razumijevanja zašto nešto radimo. Radi se o unutarnjoj transformaciji. Onoj na individualnoj razini, jer samo ta je ona prava i dovoljno čvrsta jer dolazi iznutra. Nitko nam je ne nameće izvana. Time to osjećamo u srcu kao nešto naše. To postane dio nas.

Naša promjena na individualnoj razini će doprinijeti i promjeni kolektivne svijesti. Svi smo dio jedne svijesti na koju utječemo i s kojom smo povezani. Kada svatko od nas bude prvo poželio unutar sebe nekakav bolji i ljepši svijet za sebe i za druge, čist okoliš, prirodnu hranu, mir, ljubav, blagostanje, dobrobit i jednakost za sve nas, a najvažnije bude sam sve to, tek tada ćemo vidjeti velike promjene i izvana. Tada će nam i zadovoljenje naših osnovnih životnih potreba zaista nešto značiti.

4 thoughts on “Pink Elephant Yoga Retreat / Sardinia 2015.

 1. Vau pa ovo je zaista iskustvo koje ces pamtiti cijeli život.
  Na kraju pozitivno iskustvo a toliko testova na početku..
  Drago mi je da je sve tako pozitivno završilo.

  • Dosta toga cu pamtiti cijeli zivot. 🙂
   I samo ono pozitivno, prije kojeg se skoro pa uvijek treslo i drmalo. 🙂
   Meni je drago sto se javljas, a ujedino i povodom ovog mog iskustva..
   Hvala ti! 🙂

 2. Pingback: Pink Elephant Yoga Retreat / Bracciano-Roma , Italia | maRin

 3. Pingback: Joga je tvoja | maRin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s