old poRt of duBrovniK

Dubrovnik / Ragusa / Croatia/ Adriatic / Dalmatia

photo by : moRnarius 2015.

Porporela – omiljeno šetalište Dubrovčana i gostiju Dubrovnika, smještena je ispod moćne tvrđave sv.Ivana s prekrasnim pogledom na gradske zidine, Lokrum i tvrđavu Revelin. Jedno od najpoznatijih i najopjevanijih dijelova starog grada mjesto je sastanka mladih koji bježe od očiju znatiželjnih. To osamljeno mjesto opjevano je u pjesmi koja se i danas pjevuši: “Tamo na rivi čekat ću te mala, tamo na rivi kraj crvenog ferala”… U srcu ljeta na Porporeli se zaigraju i utakmice Divlje lige, natjecanja kupališta u vrlo popularnom dubrovačkom vaterpolu.

A sada o tvrđavi sv.Ivana..

Sv. Ivan je tvrđava u sklopu dubrovačkih gradskih zidina. Nalazi se na južnoj strani i glavna joj je uloga bila obrana gradske luke.

Tvrđava je sagrađena 1346., pod nazivom Tvrđava „od mula“. U blizini je kasnije podignuta tzv. Gundulićeva tvrđava, i to prema nacrtima dubrovačkog inžinjera Paskoja Miličevića. Obje su tvrđave 1522. godine povezane kulama, a od 1557. godine tvore cjelinu kakvu poznajemo danas – monumentalnu građevinu dijelom polukružnog oblika. U unutrašnjosti tvrđave izvorno se nalazilo veliko skladište baruta.

Uz Minčetu na sjeveru, Bokar i Lovrijenac na zapadu, Sv. Ivan je bio treća važna utvrda na dubrovačkim zidinama. Gradska je luka sa sjeverne strane branjena manjom tvrđavom Sv. Luke, dok je s južne strane tu ulogu imala tvrđava Sv. Ivana.

Danas se u prostorijama tvrđave sv. Ivana čuva znatan dio kulturnog blaga iz doba Republike. Također, u njoj su smještene zbirke Pomorskog muzeja i Akvarij i Institut za more i priobalje.

6 thoughts on “old poRt of duBrovniK

      • Misliš li da sam ja vetar? Tačnije, šta misliš, koji je moj element – drvvo, kamen, cvet, voda, nemam pojma. Pazi, ne pitam te ovo zato što znam svoj element. Ne navodim te da pogađaš, a volela bih da čujem. 🙂 Naravno, ne znamo se, tek na osnovu utiska…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s