dubRovnik ciTy waLLs

Dubrovnik / Ragusa / Croatia / Dalmatia / Adriatic / Spring 2015.

Bell tower of the Dominican Monastery & the city walls
photo by: mornaRius 2015.

—————————————————————————————-

Na istočnoj strani stare gradske jezgre, u zagrljaju visokih gradskih bedema i zaštitom moćne tvrđave Revelin, smjestio se dominikanski samostan, jedna od najbogatijih riznica kulturno – umjetničke i povijesne baštine starog Dubrovnika.

Uz novčanu pomoć dubovačke vlade i radnim naporima stanovništva čitave četvrti, koji su prema nalogu vlade morali raditi na objektu, intenzivno se nastavlja gradnja ovog velikog urbanog kompleksa 1301. godine. Samostan je u početku bio izvan gradskih zidina, smješten na važnom obrambenom položaju Republike. Ubrzo je uklopljen u čitav obrambeni sklop grada, tako da s njim tvori jedinstvenu cjelinu. Veliki potres 1667. godine ga je samo djelomično oštetio, pa se svojom raskošnom monumentalnošću, koja s vanjske ulične strane nije toliko ni uočljiva, ubraja među najljepše građevinske spomenike starog Dubrovnika.

Gradio se postupno tijekom nekoliko stoljeća, od 14. do 16., a neke pojedine rekonstrukcije i kasnije. Vidljivi su elementi različitih stilova, i romanike i baroka, ali se ipak pretežno prepliću elementi cvijetne gotike i renesanse.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s