Šamanizam Tibeta, Afrike, Sibira, Australije i Amerike

Prije pojave velikih religija postojali su šamani koji su još od starih lovačkih društava bili spoj sa onostranim i prenosili poruke predaka ili Velikog duha. Bili su liječnici i pomagali su kao i oni koji su govorili gdje se nalaze krda, pošto nije bilo moguće preživjeti 30 000 godina bez te pomoći na tako velikim prerijama. Mnoge religije kada su dolazile u dodir sa ovim znanjima su ih uništavale svim silama. Ali neki su bili domišljati poput domorodaca sa Havaja koji su misionarima dozvolili gradnju crkava u koje su spretno implementirali svoja božanstva koja su im služila za obrede tako da su do današnjeg dana zadržali šamanske tehnike. Naime, kada su došli misionari, domoroci su im dozvolili da sagrade crkve i na Tibetu budizam nije imao šansu s religijom Bon. Šamanski pristup bio je dubok i budizam mu se prilagodio tako da je današnji budizam kakvog poznajemo mješavina Bon religije, šamanizma, ayurvede i yoge. Kroz šamanske obrede, Tibet je saznao svoje izgnanstvo, odnosno da će ono pomoći mnogim drugima da upoznaju znanja koja im mogu pomoći. Aboriđani su danas sačuvali svoje šamanske obrede i povezanost sa svemirom i svijetom. Njihova povezanost je fascinantna, odnosno kada promatrate Aboriđane kojih je jako malo ostalo, a da žive život u prirodi, nevjerojatna je njihova stopljenost s prirodom, a da ne govorimo da znaju koliko smo, prema njihovim učenjima, povrijedili zemlju kroz atomska ispitivanja. Južnoamerički šamani postali su poznati po tome što su kroz svoje vizije došli do biljaka koje se danas koriste u medicini pogotovo kod operacija srca kao što ga koriste i farmaceutske tvrtke. Učenje Don Huana nam podrobnije govori o šamanskoj tehnici i koliko šaman mora biti sama priroda koristeći njena znanja ili biljke preko kojih dolazi do susreta sa svijetom predaka. Predaja sibirskih šamana govori da je nekad davno postojalo vrijeme kada su sva bića živjela zajedno s bogovima na zemlji. Nebo i zemlja bili su jedna cjelina. Sibirski šamani najviše su u prošlom stoljeću bili korišteni u tajnim programima špijunaže u Rusiji, a onda su i ih počeli koristiti i Amerikanci.

Šamanizam koliko god je star može se vježbati u svakodnevnom životu i kroz kolektivno nesvjesno povezati se sa tom mudrošću. Šamanizam smatra da slobodu možemo doživjeti jedino ako smo spojeni sa svemirom. Brzi način života i modernizma potpuno nas je odsjekao od prirode gdje je želja kroz ego preuzela dominaciju, ali uz njega su došli i konflikti zbog ne prihvaćanja Jastva, odnosno egoizam nas je prožderao. Šamansko učenje govori da je sloboda dar čovjeku od prirode svemira. Ona se može postići tek u razumijevanju i nadilaženju negativnih snaga koje nas sprječavaju da kažemo da prirodi. Što više pokušavamo kontrolirati svijet, to smo manje slobodni. Pod utjecajem smo destruktivnih sila koje nas sprečavaju od spoznaje i kada konačno ostvarimo san bogatstva, sile se u nama preslaguju i moramo nastaviti dalje s kontrolom i povećanjem bogatstva. Jedno istraživanje je pokazalo da je najgore onim bogatašima koji su u sredini, odnosno oni žele pripadati većem staležu i tako u nedogled, što proizvodi duboko nezadovoljstvo i konflikt. Jedna od šamanskih tehnika samo je disanje gdje mi, kao što se svemir širi i skuplja, oponašamo njegov princip. Nama je ovo uopće teško za shvatiti, ali mi doista disanjem oponašamo svemir, odnosno učestvujemo u njegovoj kreaciji. Sama ta spoznaja donosi mir, no njoj se opiremo zbog ega i ciljeva, odnosno ambicija je potpuno patološka pojava.

Šaman se u obredu koristi Animom, on ili se oblači u nešto žensko ili koristi neki takav motiv koji mu pomaže da stupi u kontakt sa svijetom duhova predaka. Zato je naš suprotni spol u nama samo vodič do više prirode. Mi jasno razmišljamo samo o onome koga ćemo susresti, ali naše nesvjesno koristi sve moguće zamke kako bi nas dovelo upravo do ovog iskustva koje nije moguće učiniti samo jednim životom. Stoga, kao što se proročica Delfi koristila svojim Animusom ili svojim duhom da stupi u onostrani svijet, tako su i šamani stupali u kontakt sa svijetom predaka. Jung je puno puta koristio upravo Animu kao vodiča koja mu je pomagala da dođe do svojih znanja, ali šteta je što ne možemo vidjeti tako impresivni svijet koji stoji pred nama, pa zato patnja postaje jedini primarni element kroz koji učimo. Onaj tko poznaje prirodu nesvjesnog ili naše unutrašnjosti mora biti svjestan da bavljenje samim sobom nije hir već najdublji zadatak svakog čovjeka s kojim će se susresti prije ili kasnije. To je neodgodiv proces i što se više čeka, odlučuje se za još veću patnju i nesreću.

4 thoughts on “Šamanizam Tibeta, Afrike, Sibira, Australije i Amerike

  1. ‘Što više pokušavamo kontrolirati svijet, to smo manje slobodni’ ova rečenica je sve rekla…no moderni čovjek to nikako ne može shvatiti jer je ne spojivo s digitalnim kapitalističkim dobom ispred nas

    • Bravo Aldo putnice! Super si to rekao, da je vecini to tesko shvatiti u ovom nekom cudnom nametnutom sistemu. Na zalost je tako. A samo da smo opusteniji, nadisaniji i back to the roots, bilo bi nam lijepse. Vidim picis ti okolo, cak i plemena na istoku Afrike.. Cool!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s