Ashtanga Yoga & Pink Elephant – Zagreb

 “Jednom kad oživite, kad se uzdigne vaša životna energija, osjetit ćete da se uklapate u postojanje – ali da se ne uklapate u društvo. Kažem vam: ako se ne uklapate u društvo, ne brinite zbog toga, jer to, na kraju, ne znači ništa, odnosno to je znak da ste na pravom putu. Jedino što će na kraju biti značajno jeste uklapate li se u postojanje ili ne. Pokušajte biti u harmoniji sa životom, koliko god to bilo naporno. Čak i ako vam se to ponekad čini nemoguće, pokušajte biti u harmoniji sa cijelinom.”
Osho

Negdje sam pročitao da se na jogu dolazi onda kada osjetimo da nam je potrebna promjena. I mogu vam na svom primjeru reći, da ta priča o promjeni nije kliše, već istina. Tako je bilo u mom slučaju. A prije ove priče o jogi, imam potrebu napraviti jedan mali uvod, od ne tako davnog iskustva.

Neke bitne i jasne pozitivne promjene u meni i oko mene, koje su obilježile moj život, unatoč dugogodišnjem radu na sebi, počele su se dešavati nakon jedne vrlo teške fizičke situacije u kojoj sam se nalazio. I te sam promjene, ajmo reći skupo platio. 🙂  Jer, ništa nije besplatno i “nije svako zlo za zlo”, ako imamo snage problemu koliko god on velik i nesavladiv u tom trenutku bio, pogledati direktno u oči i s njim se suočiti prsa u prsa. U potpunosti sam sa sobom ( naglašavam ovo sam ) prihvatiti ga i zagrliti kao sastavni dio života u to vrijeme – uz svu ljubav i veliku pomoć i podršku voljenih i mojih najbližih koju sam imao. Na taj način suočen sa sobom i tim teškim povodom sam se karmički dobrim dijelom očistito i bez trauma otišao još više naprijed, bez imalo samosaželjevanja, ne gledavši unatrag što je bilo. Nisam mazohistički bio usmjeren na svoje rane i ožiljke, totalnu polomljenost i natučenost, privremenu invalidnost, na svoje teške dijagnoze, operacije i dane provedene u bolničkim sobama i na dugim terapijama; več sam iskoristio tu tešku situaciju, naoružavši se optimizmom i snagom volje, da svojim nogama gazim ego još više i još jače. Nije bilo druge, nije bilo vremena za kukanje i bilo je to što je bilo. Jer, nema običnih trenutaka.

yoga
asthanga

E sad.. Prakticiranje joge ( koje je u tim teškim danima bilo nezamislivo ) još je više potvrdilo i učvrstilo te pozitivne promjene, novog mene.  🙂  Na ovaj put, joge i daha, krenuo sam otprilike prije nešto više od godinu dana i oduševio sam se rezultatima koji su došli neprimjetno, spontano i naravno, kako fizički i mentalno tako i suptilno na jednom dubljem, duhovnom nivou. Postao sam još mirniji i svjesniji sebe u punini svoje prirode. Samim time i zadovoljniji.  Svi viškovi u svakom pogledu te riječi, počeli su prirodno i spontano otpadati. Ta otpadanja dešavala su se tako suptilno, jedno za drugim, da sam u jednom trenu ostao full zbunjen. Zapitao sam se: što mi ove nove situacije žele reći, što je slijedeće ?  Slijedeće je bilo da su moja priroda i moj um postali jasno mirniji i stabilniji, a samim time i sve oko mene. Taj neopisivi mir i zahvalnost posebno su se osjećali nakon netom “odrađenog” sata joge.  Sve ono godinama i godinama kontemplirano uz dugogodišnje “meditiranje” i prakticiranje vegeterijanstva, dobilo je još lijepšu i jednu nježno – čvrstu podlogu. Sve ono što sam upijao godinama prešlo je još više i još sigurnije u dijelo, u svakodnevnom životu. Tu i Sada… Ovaj put je sam po sebi dug, a prakticiranje joge nije neko puko i monotono istezanje već vrlo dinamično, detaljno i močno drevno znanje meditacije u pokretu koja iziskuje mnogo truda i prolivenog znoja. Potrebno je dosta discipline, a napreduje se mic po mic, korak po korak, iz daha u dah, po mogućnosti bez kompeticije kako bi rekli moji dragi učitelji – tako da sam na ovaj bespovratni put otišao čista srca i bez očekivanja. I dalje se tu nađu dileme, problemi i sve ostalo što je sastavni dio života, i od čega ne treba biježati. Samo što praksom joge sve više čujemo sebe, svoj unutarnji impuls. Prirodno i bez našeg utjecanja postajemo ono što u suštini Jesmo i počnemo živjeti postojanije.

Prilikom odabira škole joge, jednu od uloga u njenom odabiru imao je slon. 🙂  Da, upravo slon, moja najdraža životinja. Zamislite!  🙂  A u ovom slučaju on je bio roze boje, što me je još više privuklo radi svoje neuobičajenosti. Inače, slon je vrlo štovana životinja u Aziji. Simbol je mudrosti, jačine, snage volje, duhovnosti i vješto ruši sve prepreke na svom putu, unatoč njegovom mirnom i blagom vegeterijanskom karakteru. 🙂

Svakako preporučam da dođete u ovaj predivan “Pink Elephant” joga studio u samom centru Zagreba, u Gundulićevoj ulici 63.

Škola je u stručnom vodstvu Marca i Petre Bianco, a uz njihovo predano vodstvo i ljubav prema podučavanju joge, kao i uz ostale profi “Pink Elephant” učiteljice, osjetit će te pravo jogijsko iskustvo u ovom predivno uređenom studiju sa velikom shalom – dvoranom. Studio nudi odlične uvjete, vrlo zanimljive radionice, masaže, i djeluje kao yoga institut. Sve to možete doživjeti u vrlo ugodnoj i urbanoj atmosferi koja odiše u vješto spojenim suvremenim i tradicionalnim vibracijama jogijske energije mira i ljubavi. Hvala vam na tome! ❤

Video / Ashtanga Yoga Practice by: Marco & Petra

Web page :   http://www.pinkelephant.hr/

Facebook :   http://www.facebook.com/PinkElephantYogaHouse

Sad idemo dalje o jogi:

Joga ne raspravlja sa nama, ne nudi nam nikakve argumente i ne odgovara na izgovore. Ona nas jednostavno mijenja. Izbacuje nas iz uslovljenosti, da bi zaobišla intelektualne i emotivne otpore koje bi imali prema promjeni. Znači, ne raspravlja, jer nema svrhe, unatoč otporima koji su prejaki. Zato se otpori savladavaju na drugi način, odnosno bez našeg svijesnog dopuštenja. Načinom kojim radimo na disanju, na pažnji, na opuštanju, mi dobivamo odgovore – radimo promjenu. Naše tijelo se počinje opuštati, disanje postaje dublje, a samim time poistovjećivanje sa emocijom (a emocija nastaje iz doživljaja da je nešto bitno) slabi. Da bi nas nešto promjenilo, moramo biti izbačeni iz uslovljenosti, naša volja mora biti pokorena. Na neki način,bivamo “prevareni”, da bi nam se dalo nešto što bismo inače možda i odbacili i što ne bismo dopustili. Izbacivanje iz uslovljenosti, iz poznatog i naučenog, nije stvar naše volje – zato i jeste izbacivanje. To je stvar dopuštanja i ustrajnosti. To je pitanje predaje. I stvar je shvaćanja da ne možemo ništa promjeniti sve dok dijelujemo u okvirima poznatog i sigurnog – u ograničenom prostoru misli, emocija i pokreta u kojem smo se zarobili. Promjena zahtijeva nešto novo i drugačije, a ona ne može doći iz zazidanog prostora u kome iznova potvrđujemo sebe.

Ja sam odabrao Asthanga yogu i za mene je ona upravo ono što sam tražio. 🙂

ASTHANGA YOGA

Ashtanga joga je  tradicionalan i vrlo dinamičan stil joge sastavljen od prepoznatljivih sljedova asana. Ona je osebujan put prema miru, sreći, koncentraciji i zadovoljstvu. Ashtanga joga je najstariji dinamični sustav joge, a tradicionalan slijed asana se uvijek izvode istim redom, uz punu kontrolu daha. Ashtanga je idealan temelj za razvoj osobne prakse. Puna je detalja i uputa, vrlo je edukativna i praktičaru daje uvid u tradicionalne jogijske metode. Ashtanga je disciplinirana praksa koja pročišćava tijelo i um, i zbog koje postajemo prisutni, fokusirani, zadovoljni i sretni na miran, uzemljen način.

„Kada dah luta um je nepostojan, ali kada je dah miran i um se smiruje.“

Ashtanga joga uključuje potpunu kontrolu daha ( ujjayi dah – značenje: pobjednički dah ) , pa smo tijekom prakse koncentrirani na put daha, kao i na postavljanje tijela u asane te zadržavanje u njima, u točno određenom broj udaha i izdaha. Osim ovih dviju važnih stavki, Ashtanga joga dodaje i treći bitan dio koji će kompletirati potpunu prisutnost tijekom vježbanja: fokus odnosno „dristhi“ (pogled usmjeren u jednu točku). Ova tri elementa Ashtange dovode praktičara u potpunu prisutnost, u meditaciju u pokretu, u potpunu kontrolu nad tijelom i umom.

Znači, sama praksa Ashtanga joge se sastoji od predefiniranog slijeda asana koje se uvijek izvode istim redom, a praktičar polako napreduje kroz asane. Redovnom praksom iz dana u dan, iz sata u sat, napredujemo, a kroz asane i uz pomoć svijesnog daha, a tako prepoznajemo svoje obrasce ponašanja i navike, dok samom praksom dobivamo sanagu i priliku da promjenimo ta stanja i reakcije. Upoznajemo svoje tijelo i njegove akcije do razina koje nismo ni znali da imamo; upoznajemo svoje obrasce i navike, a posljedično: upoznajemo svoj um! Ashtanga nas uči da jasno utvrdimo stanje uma – što ponekad pogrešno mislimo da imamo pod kontrolom. Naše reakcije, želje, „potrebe“, nagoni nas vrte u krug i stalno smo šamarani svojim mislima i željama, stalno, 24/7, bez kontrole.

Joga nas uči kontroli tijela, kontroli misli, kontroli uma, nagona, želja i reakcija. „ Joga citta vritti nirodhah“ = „Joga smiruje stalno vrtloženje uma“, drugi stih iz knjige „Joga Sutri“ definira jogu kao alat za kontrolu uma. Jer naš um stalno „čita“ o prošlosti i „vrti“ situacije iz budućnosti, umjesto da bude prisutan i fokusiran na stvarno stanje, na situaciju koja se upavo događa.

Ashtanga joga nas tjera da kroz tjelesnu praksu sagorimo traume, nezadovoljstva, loše misli i navike, da se usredotočimo na vlastito bivanje i njegovo potpuno poznavanje.

Joga je poznavanje sebe, a poznavanjem svojih tjelesnih i umnih obrazaca kroz Ashtanga jogu upoznajemo sebe do dubina u koje se nismo ni usudili zaći. To nas s vremenom pročišćava od starih navika i reakcija. Ashtanga joga nas čini jasnijima, zadovoljnijima, prisutnijima i konačno – sretnima.

Joga traži od nas da sagorimo sve što se ne uklapa u sreću: neprikladne misli, nedolične riječi, reakcije o kojima nismo promislili, premišljanja o prošlosti i budućnosti, nerazumijevanje sebe i svijeta oko sebe. Ashtanga nas čisti od svega što nam ne treba, i zauzvrat ostavlja u nama čistu, mirnu sreću.

Hatha-solhilsen

5 thoughts on “Ashtanga Yoga & Pink Elephant – Zagreb

  1. Pingback: Joga je tvoja | maRin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s