HDLU

Paviljon Ivana Meštrovića je smješten na jednom od najljepših, najzanimljivijih i najpoznatijih zagrebačkih trgova – na Trgu žrtava fašizma, u samom središtu Zagreba. Ovo arhitektonsko remek – djelo još je poznato pod nazivom Džamija, a službeno ime objekta je Dom HDLU (Dom hrvatskog društva likovnih umjetnika). Osnovna ideja i razlog nastanka tadašnje nove zgrade je bila gradnja novog reprezentativnog izložbenog prostora u gradu Zagrebu.

Sama zgrada je moderna rotonda stereometrijske čistoće, okružena kolonadama stupova koji stvaraju impresivan trijem. Unutrašnji je prostor strukturiran za polivalentne sadržaje, tako da je velika središnja dvorana primarno namijenjena izlaganju skulptura, a drugim oblicima likovnog izričaja (slike, crteži, fotografije, dizajn) namijenjeni su prostori prstena na katu, balkona središnje dvorane i prizemlja.

Arhitekt zgrade je bio akademski kipar Ivan Meštrović (1883. – 1962.), a sagrađena je 1938. godine kada se nazivao Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I. Velikoga Oslobodioca.

U vrijeme kada je sagrađen, bio je to jedinstven izložbeni prostor u Europi i svijetu.

photo by:  moRnarius 2015.

 

 

Namjena paviljona se mijenjala više puta tijekom njegovog životnog vijeka: izvorno je sagrađen za umjetničku galeriju. Za vrijeme NDH-a je služio kao džamija. Pregradnja je započela 1942. godine prema planovima Stjepana Planića i Zvonimira Požgaja i dovršena je 1944. godine. Godine 1947. u socijalističkoj Jugoslaviji srušena su tri minareta (preostao je samo zdenac pred glavnim ulazom), a paviljon je postao Muzej revolucije, dok se džamija preselila na Borovje. 1990-ih vraćena mu je izvorna funkcija. Danas se u njemu održavaju izložbe i koncerti.

4 thoughts on “HDLU

  1. Da zanimljiva je ta storija o Meštrovićev. rotondi., Jedno od mjesta gdje volim sjediti i promatrati, bez obzira na okolni promet meni je ipak smirujuci punkt!

    >

    • Hej Martina! Vidis, onda dijelimo misljenje o ovoj gradjevini i o ovom trgu. 😉 Zbilja ima nesto u tim Mestrovicevim kolonadama, rotondi i bas je cool punkt za chill 🙂 Thnx na komentaru..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s