O kiši, kišnom danu i kišnom raspoloženju

 

Kiša – mitska pojava koja nas radi melankoničnima, romantičnima, smirenijma i izaziva pospanost.

 

Kiša ili kišica?

Stvar je u milimetrima! Kiša je tekuća padalina u obliku vodenih kapi promjera većeg od pola milimetara. Kapljice čiji je promjer manji od pola milimetra nazivaju se rosulja.

Brzina pada kišnih kapi?

Minimalna visina kišnih oblaka je oko 1.200 metara. No, bez obzira s koje visine kapi padaju, prosječna brzina koju dostižu prilikom pada na tlo je samo oko 8-10 km/h. Konačna brzina ovisi o vjetru i stanju u atmosferi.

Zašto, zašto?

Kiša može nastati iz tri glavna razloga – zbog hlađenja, tj. isparavanja planinskih lanaca, čime se stvaraju vlažne horizontalne zračne struje (orografska kiša), zbog naglog zagrijavanja zraka u kontaktu s tlom smanjene gustoće, čime se vodena para diže i kondenzira (konvektivna kiša) ili zbog kretanja zračnih masa iz područja visokog u područje niskog tlaka zraka (ciklonska kiša).

Najkišnije i najsuše mjesto na planetu

To je Mawsynam u Indiji. Godišnje tu padne čak 12.000 milimetara kiše (tj. 12.000 litara po metru kvadratnom). Za one koji mrze kišu idealno bi bilo da mogu živjeti u pustinji Atakama u južnoameričkoj državi Čile. Tamo godišnje padne manje od jednog milimetara kiše, a zabilježen je rekord od čak 14 godina bez kiše! Izračunato je da u jednoj sekundi 16 000 000 tona vode ispari iz zemlje što znači 513 triliona tona za jednu godinu. Ova količina vode jednaka je onoj koja ponovno padne na Zemlju za jednu godinu. Ovo znači da voda kontinuirano kruži u balansiranom krugu prema mjeri.

Kiše u Hrvatskoj?

Prosječna količina oborina u Hrvatskoj varira s obzirom na mjesto. Npr. u središnjoj Hrvatskoj godišnje padne oko 900 mm kiše, u istočnoj oko 600, u Dubrovniku oko 1.194 mm. Najviše kiše padne na Zavižanu (oko 1.900 mm), a najmanje na otočiću Palagruža (oko 300 mm).

Ples u čast kiši

Stari Egipćani i Indijanci su redovito plesali kako bi dozvali kišu. U indijanskim rezervatima SAD-a i danas se jednom godišnje izvodi ritualni Ples kiši, onakav kakav su nekada davno izvodili Cherokee Indijanci. Vjerovali su da duhovi kontroliraju vrijeme, pa su na taj način pokušavali osigurati si njihovu naklonost.

Romantika i kiša

Dok npr. u Londonu, Mawsynamu ili Seattleu uzdišu: ‘Oh, ne opet!’ kad počne kiša, negdje ona predstavlja romantično sredstvo – posebno kad se radi o ljubljenju kraj vatrice u toplini doma. U američkim filmovima je popularan poljubac na kiši. Kiša je opjevana u mnogim pjesmama, a često je i motiv slika. Mnogi umjetnici i mislioci upravo tada dobivaju inspiraciju, više urone u sebe.

Studenti tijekom oblačnih dana više pažnje posvećuju akademskim dostignućima, dok su tijekom sunčanih zaokupljeni društvom. Više oblaka može za 11,9 posto povećati šanse kandidata.

O kišobranu

Danas svi imamo kišobran, ali su u mnogim starim društvima oni bili isključiva povlastica visokorođenih. Prvu poznatu sliku kišobrana nalazimo na trijumfalnom spomeniku Sargonu, kralju Akkada (u današnjem Iraku), nastalom oko 2400. g. pr. Kr. Sargon je prikazan kako stupa na čelu svoje vojske, dok sluga odmah iza njega nosi suncobran. Ideja se kišobrana iz Kine proširila do Indije, gdje gaje 1340. vidio papski nuncij Ivan od Marignollija. O tome je u pismu izvijestio papu:

Budući da svi Indijci obično idu goli, kod njih se uvriježila navada da sa sobom nose nešto nalik malenom šatoru na dršci od trske, koji po volji otvaraju da se zaštite od sunca i kiše. Jedan sam od njih donio sa sobom u Firencu.

Ali taj se kišobran na novom tlu nije primio. Proizvodnja će kišobrana, nakon više stoljeća zanemarivanja i jalovih početaka, istinski živnuti tek u osamnaestom stoljeću, kad trgovci iz Kine u Europu donesu skromni papirni kišobran.

Filmovi “o kiši”

Crna kiša, Ratnici kiše, Ronioci na kiši, Pričaj mi o kiši, Kišni čovjek, Kiša, Kiše dolaze, Miris kiše na balkanu (serija), Prije kiše, itd.itd.  

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s