Intuicija (kada nam stomak govori)

Dragi ljudi!

Blagdani stižu, pazite što i kako jedete.. 🙂

Jedina vrijedna stvar je intuicija. (Albert Einstein)

Biti kreativan znači razmišljati izvan okvira. Dolaženje do novih ideja, rješenja i inspiracija zahtijeva slušanje svoje intuicije. Biti veliki lider zahtijeva vjerovati svom osjećaju intuicije u trbuhu kako bi donjeli hrabre i odvažne odluke. Uspjeh u svakom zadatku često uključuje praćenje tog osjećaja. Kada se suočavamo s napadom, svaki borilački guru će nas naučiti kako održavati centar gravitacije – u našem trbuhu. Stoga, vrijedno je znati kako iskoristiti taj unutarnji izvor mudrosti.

Budući da mozak i tijelo nisu odvojeni, nije čudno što trbuh može biti izvor intuicije. Riječ „intuicija“dolazi od latinske riječi „intueri“ što znači „sagledati iznutra i promatrati“. Trbuh je također poznat i kao “drugi mozak”. Naime, enterični trbušni živčani sustav koristi 30 istih neurotransmitera kao mozak i sadrži više od 100 milijuna neurona, više od leđne moždine i perifernog živčanog sustava!

Svjesni smo da imamo svjesni i podsvjesni um. Možda znate i da imamo srčani um.  ( https://mornarius.wordpress.com/2014/01/16/um-ili-srce/ )

No, jeste li znali da unutarnji svijet trbuha direktno informira mozak o stresu? Više od 90% vagus živaca jednosmjerno prenosi informacije iz trbuha u mozak. Tim putem prenose se inputi o bilo kojem izvoru negativnog stresa, iako crijeva sadrže 95% tjelesnog serotonina tj. hormona sreće koji je neurotransmiter odgovoran za osjećaj blagostanja.

Koliku razinu svijesti trbušnog instinkta imate? Možda osjećaj leptirića u vašem trbuhu ili nervoznog pikanja nije dobrodošao. Možda nam se čini da je bolje ignorirati te mirne unutarnje pozive ili upozorenja… bljesak intuicije biva odbijen kao nelogičan, nepraktičan ili nemoguć.

Trenutačni osjećaji i senzacije obično se utope od strane racionalnog razmišljanja. U želji da se prilagodimo, ugađanje drugima i  održavanje statusa quo nadjačava onaj osjećaj u trbuhu. Koliko često se odlučite slijediti svoju intuiciju umjesto da ostanete u zoni komfora onoga što je poznato i prihvaćeno? Koliko imate povjerenja u svoj instinkt u trbuhu kada vas on gura u drugom smjeru? Koliko dobro osluškujete i slušate to unutarnje vodstvo?

Iako možda niste svjesni svog trbušnog instinkta, jezik koji odlučite koristiti može ukazati kako vaš trbuh zapravo utječe na vaše mišljenje.

Redovite fraze koje ljudi koriste kako bi opisali svoja iskustva, otkrivaju dokaze o nesvjesnoj povezanosti s trbuhom. Primjerice, nerazjašnjeni, uzmućkani osjećaji koji prate sindrom iritabilnog crijeva i koji su doveli do toga dobili su nadimak „mentalna bolest trbuha“. Poslušajte ljude koji pate od tog sindroma i možda ćete čuti takve obrasce govora.

Trbušni instinkt i intuicija također su povezani s razmišljanjem desne strane mozga. Prema istraživanju Roger Sperrya, mozak ima dva izrazito različita načina razmišljanja. Racionalnije, linearno razmišljanje lijeva strana mozga procesuira kao verbalne informacije na analitički, sekvencijalni način, dok intuitivno i lateralno razmišljanje desna strana mozga procesuira kao puno vizualnih inputa istovremeno te percipira više kao globalnu sliku. Iako su procesi lijeve strane mozga više logički, a desne više kreativni, niti jedan način razmišljanja nije bolji od drugog.

Međutim, dominantno korištenje razmišljanja lijeve strane mozga jače će prigušiti tihu poruku koja dolazi iz trbušnog instinkta. Obzirom da informacijsko doba sada predstavlja stalnu prepreku pri razmatranu mogućnosti i izbora, sposobnost aktiviranja desne strane mozga i praćenje trbušnog instinkta postaje važnije nego ikad.

Preopterećenje informacijama dovodi do mentalnih probavnih smetnji. Više izbora znači više konfuzije i manje odlučnosti. Mozak jednostavno ne može biti u korak s time. Kao dio instinkta za preživljavanje, više od 95% mozga je umreženo da traži opasnost, ali zato što je kognitivni mozak zatrpan ulaznim podacima, nešto negativno što nam je u vidnom polju nećemo niti primijetiti. Međutim, kako te naizgled beznačajne bitove informacija trbuh probavi, sve se te sitne poruke zbroje i odjednom će nam naš trbuh poslati poruku „opasnost!“. Procjenjuje se da više od dva milijuna bitova informacija bombardira naša osjetila svake sekunde. Ne postoji način na koji naš kognitivni mozak može aspsorbirati toliko inputa. Kako se ukupni uzorci ispituju, sortiraju i probavljaju, naš trbušni mozak odlučuje sviđa li mu se ili ne ta „hrana“.

Intuicija i trbušni instinkt odnose se također i na sinkronicitet. Slušanje svog predosjećaja ne mora donjeti samo više sreće, već nam može spasiti život. Npr. tijekom Tsunamija 2004.g., jedan starosjedilac Andaman otočja poslušao je svoja vlastita upozorenja te se sigurno i na vrijeme evakuirao.

Razvijanje svjesnosti za trbušni instinkt ujedno je i podešavanje na šire polje energije, poput jata riba koje reagiraju na nevidljive sile.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s