Hrabrost, to je sposobnost riskirati poznato zbog nepoznatog

Promatranje

Promatranje – je meditacija. To što promatrate nije bitno. Možete promatrati drvo, možete promatrati rijeku, možete promatrati oblake, možete promatrati djecu koja se igraju oko vas. Stvar nije u objektu. Kvaliteta promatranja, kvaliteta svjesnosti i budnosti to je meditacija. Što god radite svjesno – je meditacija. Pitanje nije u djelovanju, već u kvaliteti koju unosite u vaše djelovanje.
Hodanje može biti meditacija, ako hodate budno. Sjedenje može biti meditacija, ako sjedite budno. Slušanje riječi može biti meditacija, ako ih slušate sa sviješću. Čak i slušanje unutarnje buke vašeg uma može biti meditacija ako ostanete pribrani i promatrate. Najvažnije je samo – ne treba se uspavati. Tada je sve što radite meditacija.

Ekstaza

Ekstaza je prava naša priroda. Ne biti u ekstazi je jednostavno nemoguće. Biti u ekstazi je prirodno, spontano stanje. Ne treba nikakav napor da se bude u ekstazi. Ogromni napori su potrebni da budete nesretni.

Zašto izgledate tako umorno? Zato što je patnja – stvarno težak posao. Podržavanje nasilja je zaista teško jer tada radite nešto protiv prirode. Vi plivate uzvodno; to je nasilje i patnja. A što je blaženstvo? Plivanje tokom rijeke. Tako da se razlika između vas i rijeke rastopi – vi i jeste rijeka.

Kako može biti teško plivati tokom rijeke? Nije potrebno plivati samo treba plutati tokom rijeke, a rijeka vas nosi ka oceanu, jer rijeka već teče prema oceanu.
Život je rijeka, ne potiskujte ga – i nećete patiti.

Život

Posvetite svoj život onome što je lijepo. Ne trošite život na ružne stvari. Nemate toliko puno vremena, ni toliko energije. Život je tako kratak, a izvor energije je tako mali. Jednostavno je glupo trošiti je na tugu, bijes, mržnju i zavist.

Upotrijebite je za Ijubav, upotrijebite je za neko stvaralaštvo. Upotrijebite je za prijateljstvo, upotrijebite je za meditaciju. Učinite nešto sa njom što će vas uzdići. I što se više uspinjete, to će vam više izvora energije biti dostupno. A na najvišoj točci vaše svjesnosti vi ste – skoro Bog. Sve je to u vašim rukama.

 Prihvatite sebe

Prihvatite sebe baš takve kakvi jeste! A to je najteža stvar na svijetu! Zato što to proturječi svemu što su vas učili, vašem obrazovanju, vašoj kulturi. Od samog početka su vam govorili kakvi trebate biti.  I nitko vam nije rekao da ste dobri takvi kakvi jeste.

Nije potrebno biti opsjednut sobom, ali prirodna Ijubav prema sebi mora obavezno postojati. To je kamen temeljac, samo polazeći od njega, možete voljeti druge.

Prihvatite sebe, volite sebe. Nikada nije bilo nikoga sličnog vama, i nikada neće biti nitko kao vi. Vi ste jednostavno jedinstveni, neusporedivi. Prihvatite to, zavolite to, slavite to! I u tom slavlju počinjete vidjeti jedinstvenost drugih, neusporedivu Ijepotu drugih. Ljubav je jedino moguća kada postoji duboko prihvaćanje sebe, drugih, cijelog svijeta. Prihvaćanje stvara ambijent u kom raste Ijubav, tlo na kom cvijeta Ijubav.

Ljubav i osamljenost

Sposobnost da budete sami je i sposobnost da volite. Možda vam se učini to paradoksalno, ali to nije tako. To je egzistencijalna istina: Samo oni Ijudi koji su sposobni biti sami sa sobom, su sposobni voljeti, davati, proniknuti u najdublje suštine druge osobe, bez posjedovanja drugog, bez ovisnosti o drugima. Oni dopuštaju drugima apsolutnu slobodu, jer znaju, da ako oni i odu, oni će također biti sretni kao i sada. Drugi ne mogu oduzeti njihovu sreću, jer im ona nije ni dana od drugih.

Pa zašto oni žele da budu zajedno? To nije više potreba, to je luksuz. Oni uživaju da daju. U njima je previše radosti pa žele da je izliju na nekog drugog. Oni znaju da sviraju svojim životom kao solo instrumentom. Solo gitarista zna uživati u zvuku gitare sam. A ako sretne solo svirača trube, oni će oboje uživati u zajedništvu i stvaranju harmonije između gitare i trube.

 Uvjetovanje

Roditelji trebaju biti svjesni kakva uvjetovanja nameću svojoj djeci. Djeci treba osigurati svu slobodu da bi iskusili što je – dobro, što – loše, da bi sami mogli donositi odluke. Dozvolite im da oni odrede svoj put. Vi ih samo pažIjivo slijedite, da ne bi upali u jamu.

Nikada ne govorite djeci to što nije vaše životno iskustvo. Priznajte svoje neznanje. To će vam donijeti poštovanje, donijet će vam povjerenje. Roditelji uvijek žele stvoriti privid da sve znaju.
Odnosite se prema djetetu sa uvažavanjem. Roditelji zahtijevaju uvažavanje od djece, a zaboravljaju da je to osjećanje obostrano. Uvažavajte djecu i oni će vas uvažavati. Vjerujete djeci, i oni će vama vjerovati. Tada komunikacija postaje moguća.

Raj i pakao

Raj je ovdje. Samo je potrebno naučiti živjeti u raju. I pakao je također ovdje. I vi odlično znate kako je živjeti u paklu. U pitanju je samo,  promijeniti vaš kut promatranja, vaš pristup životu.

Zemlja je prelijepa. Ako naučite živiti njezinom ljepotom, uživate u njezinim radostima – vi ste u raju. Ako sve osuđujute, ta ista zemlja se pretvara u pakao – pakao samo za vas.

Gdje živite – ovisi o vama. To je vaša osobna transformacija. To nije promjena mjesta. To je promjena unutrašnjeg prostranstva. Živite radosno, bez osjećaja krivice, živite potpuni život, tada raj prestaje biti metafizički pojam i postaje vaše osobno iskustvo.

Mudrost i filozofija

Filozofija, sama ta riječ znači ” Ijubav prema mudrosti”. Ali filozofi nemaju baš ništa sa mudrošću. Mudrost se događa samo preko meditacije. Mudrost se ne pojavljuje kao rezultat nakupljanja informacija, ona se pojavljuje prolaženjem kroz transformaciju. Mudrost je – cvjetanje vaše svijesti, otkrivanje vaše suštine, nalik lotosu od tisucu latica. To je oslobađanje vašeg mirisa, oslobađanje zarobljenog u vama.

Istinska filozofija nema ništa sa razmišIjanjem. Upravo suprotno – ona ima sve što nadilazi razmišIjanje, ide izvan predjela razmišIjanja, izlazi van predjela uma, i doseže do čistog prostranstva ne – uma. Iz tog prostranstva nešto se u vama procvjeta. Možete to zvati svjesnost Krista, ili prosvjetljenje Bude, ili kako god želite drugačije. To i jest – istinska filozofija.

Ekologija

Svi smo mi ovdje – gosti. Ali ne koristite ovu prelijepu planetu kao gostionicu na željezničkoj stanici. Ona – nije čekaonica. Ona je naš dom za sada i ona će postati dom za druge. Ne budite tako škrti govoreći da će te je svejedno napustiti, da će već za deset minuta doći vaš vlak, nije bitno ako u čekaonici poslije vas bude prljavština.

Ostavite ovu Zemlju bar malo Ijepšom, bar malo mirisnijom, za one nepoznate goste koji će doći poslije vas.

Smrt

Smrt se već događa, bilo da se sa time suočavate ili ne, bilo da je vidite ili ne, ona je već ovdje. To je isto kao disanje – sa svakim udisajem se rađate, sa svakim izdahom – umirete.
Čovjek koji je zaista živio, ni u kom slučaju se ne boji smrti.

Živite svoj život jer vi jeste život! Živeći život smrt se izbjegava. Živeći život, vi toliko ostvarujete sebe da čak i ako smrt nastupi ovog trenutka, i budućnost se zaustavi, vi će te biti spremni. Vi će te biti sretni i spremni. Vi ste proživjeli svoj život, vi ste uživali u postojanju, vi ste slavili vi ste zadovoljni. Kod vas nema žalosti, nema gunđanja ni nezadovoljstva. Vi očekujete smrt. Ako ne možete dočekati smrt sa dobrodošlicom, jedno je jasno – vi niste ni živjeli.

Hrabrost

Prihvatiti izazov nepoznatog – to je hrabrost, usprkos svim strahovima. Strahovi su uvijek prisutni. Ali, ako budete nastavljali prihvaćati izazov iznova, strahovi polako, polako nestaju. Jer doživljaj radosti koju donosi nepoznato, velika je ekstaza, daje vam snage, daje vam određeni integritet, izoštrava vaš intelekt.

Prvi put počinjete osjećati da život nije samo dosada, život je i avantura. Zatim polako, polako, strahovi nestaju. I tada stalno tražite i žudite za avanturom. Hrabrost to je sposobnost riskirati poznatim zbog nepoznatog, ispitanim – zbog novog, zbog nekog vam nepoznatog odredišta. Nikad ne znate, da li ćete uspjeti ili ne. To je – kocka, a samo kockari znaju što je život.

Zrelost

Odrastao čovjek je onaj koji ne imitira, koji počinje osjećati svoj način života, koji počinje biti svoj, koji počinje gledati u svoju prirodu sa: ” Tko sam ja? ” Osluškuje svoje biće, koje mu neprestano šalje nagovještaje. A ako ste samo malo smireni, počet ćete osjećati svoj put.

Budite ta osoba, koja jeste. Nikada ne pokušavajte biti neko drugi i postati ćete zreli. Zrelost znači prihvaćanje odgovornost da budete svoji ma koliko vas to koštalo. Ako kopirate nekoga, ponovo i ponovo upadati ćete u zamku, jer uvijek kada nekoga oponašate nikada se to ne uskladi sa stvarnošću. Realnost se svo vrijeme mijenja, to je tijek, ništa nikada ne ostaje isto. To je rijeka, ona teče svo vrijeme. Nezreli ostajete uspavani, zreli postajete probuđeni.

Izobilje

Živjeti u izobilju je jedina duhovna stvar u ovom svijetu. Samo pogledajte postojanje i njegovo bogatstvo.

Zašto nam je potrebno toliko mnogo cvijeća u svijetu? Bile bi dovoljne samo ruže. Ali postojanje – obiluje: milijunima i milijunima cvjetova, milijunima ptica, milijunima životinja. Priroda nije u askezi. Izobilje je prava priroda postojanja, to bogatstvo je njegova suština, postojanje ne vjeruje u siromaštvo.

Osho

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s