nePoZnaTi Zagreb Marije Braut

“Marija Braut raspolaže vještinama i vrlinama kročenja svijetlosti, nervom improvizacije kad se ukaže zgoda i dozom strpljenja kad je to neophodno.”

“U mnogim nejenim radovima ima neke solidarne i melankonične ljepote, neke velike konteplativne prisutnosti, neke senzibilne i suzdržane mjere.”
“U zagrebačkim motivima to je rezultat prisnosti s ambijentima i atmosferom grada, emotivne razmijene s njegovim stanovnicima, dubokoga razumijevanja dijakornije i povijesnih tokova.”

“Portreti Marije Braut doista ne zastaju na epidermi lica, prikaz fasada starih kuća ide svakako dalje od patine i pukotina na zidovima, ulice i tračnice, ceste i jaruge, mostovi i podovi redovito vode negdje izvan kadra, izlaze iz okvira da bi dale dodatne protege znanom i posvojenom mikrouniverzumu.”

Tonko Marojević

—————————————–

Izložba “Nepoznati Zagreb Marije Braut”, sa stotinjak autoričinih fotografija koje podsjećaju kako je Zagreb izgledao kada su tek nastajali vitalni dijelovi grada, njegovi mostovi, hoteli, novi dio, otvorena je danas u Umjetničkom paviljonu.

Prizori su to, među ostalim, Gornjeg Grada, Trga, Ilice, Zrinjevca, Dolca, popularnog ‘Majmunjaka’, ali i novijih dijelova grada u izgradnji, od nadvožnjaka na Držićevoj i Mosta mladosti do pustih novozagrebačkih četvrti Sopot i Travno. Izložene su i njezine fotografije interijera, uređenja hotela Palace i Esplanade, Studentskog doma na Savi, HNK, Glavnog kolodvora.

Koautor izložbe Tonko Maroević ustvrdio je da je Marija Braut prošla svim krajevima grada kako bi ga predstavila u svoj njegovoj punini i “nije ga gledala spomenarski nego živo i za sve je nas otkrivala kako je nastajao u svojoj složenosti i ljepoti”. Braut je uvijek znala pokazati život i trajanje te statično i dinamično u crno-bijeloj fotografiji koja u sebi nosi ljepotu trajanja, ocijenio je.

Izložba je, ujedno, poklon Umjetničkog paviljona našoj fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan!

photo by : moRnarius 2014.

Po riječima umjetnice, najviše joj znači kada vidi da su njezine fotografije još aktualne, a najveće bi joj priznanje bilo kada bi jednog dana netko, gledajući njezine još neobjavljene negative koje će dati muzejima i galerijama, poželio ih razviti i postaviti izložbu”. Hvala što ste došli i što volite Zagreb kao i ja, a nadam se da će i moji kolege darovati svoje negative muzejima, rekla je.

Izložba ostaje otvorena do 07.09.2014.


Marija Braut rođena je 1929. u Celju, a 1941. se doselila u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. kao učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u Galeriji SC u Zagrebu, a do danas održala ih je više od stotinu samostalnih i niz skupnih u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je u novinama, časopisima, umjetničkim katalozima i surađivala s brojnim kazalištima. Njezine se fotografije čuvaju u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s