Mir, mir , mir

Što je mir ? To je osjećaj, kruna kojoj bi čovjek trebao težiti kao stanje svijesti. Svatko želi mir u ovom svijetu. Gdje je mir? On se nalazi u nama.
Tišinu i mir donosimo sa svojim rođenjem. Sve su osnovne ljudske vrijednosti, istina, ispravno djelovanje, mir, ljubav i nenasilje posljedica svojstva uravnoteženosti. Uravnotežena osoba govori istinu i djeluje na ispravan način. Ispunjena je mirom i ljubavlju. To je moguće stoga što se svojstvo uravnoteženosti izražava preko svih osjetila.

Postoje dvije vrste mira, jedan je onaj koji sami stvorimo, nešto poput potisnute buke. A druga vrsta mira je onaj koji dolazi sam, koji je rezultat razumijevanja istine, i ispravnog življenja u skladu sa ljudskim i duhovnim vrijednostima. Tada u sebi postajemo prazniji i omogućavamo miru i tišini da ispune taj prostor. Tada postajemo prijemljivi, otvoreni i spremni za komunikaciju. Takav mir posjeduje vlastitu ljepotu, to je drugačiji kvalitet koji posjeduje dubinu, pozitivnost. Mir je dimenzija stalne meditacije. U svojoj dubini svaki čovjek ima jednu suptilnu točku koja je tiha i mirna. Mir je nusprodukt kretanje energije prema gore, a napetost je nusprodukt kretanja na dole. U stanje mira tijelo se toliko smiri da osjećamo da je nestalo. Nećemo osjećati tijelo. A kad smo mi mirni, mirna je čitava egzistencija, jer ona nas odražava. U tom miru u tom spokoju smo stalno budni jer postojimo u trenutku kojem se događa rast, i to je komunikacija sa sobom – Bogom – jastvom. Jer se samo u tišini čuje taj glas.

Mi nismo jedna osoba, nego tri: ona koja vi mislite da jeste (fizičko tijelo); ona za koju vas smatraju drugi (mentalno tijelo); i ona koja stvarno jeste.
Sva tri aspekta moraju biti u stanju mira. Način da se to postigne je samo ljubav. Gdje je Ljubav, tamo je Mir. Gdje je Mir, tamo je Istina. Mir i blaženstvo su u vama, a ne negdje izvan vas. Kad netko kaže : “Ja hoću mir.” Kako to postići?. Na jedan vrlo jednostavan način. Ukloniti “ja” koji je ego i “hoću” koji je želja – i mir je tu. Ako su naše misli riječi i djela u harmoniji, tada posjedujemo mir u svom biću koje nam pruža samokontrolu i jasan uvid u sebe kako funkcioniramo.

Ako znamo da je um sredstvo, samo kanal za provođenje duhovnog impulsa koji je Bog , ljubav, tada je naša osobnost spremna i podešena za komunikaciju sa unutarnjim glasom, koji je isto sto i Bog, duša, čista svijest. Drugim riječima sa umirenim umom, koji zna svoju prirodu sa tijelom u ravnoteži, sa srcem ispunjeno Božjim likom mi postajemo ono što stvarno jesmo. Mir i krivica su u suprotnosti, prihvaćanjem straha odričemo se ljubavi.

Mir je sadržan u ljubavi. Riječi “mir, spokoj, smirenost, tišina” imaju svaka svoju nijansu u značenju i nije ih lako definirati. Mir. Spokoj. Smirenost. Tišina.
Smirenost je stanje u kome nema nemira ni ometanja.
Spokoj je umireno nepokretno stanje na koje ne može da utječe nikakvo ometanje – ono sadrži još manje negativnosti od utišanosti.
Mir je i pozitivnije stanje; ono u sebi nosi osjećaj ustaljenog i harmoničnog mira i oslobođenosti.
Tišina je stanje u kome nema pokreta ni uma ni duha, ili, drugačije rečeno, veliki mir u koji vanjski pokreti ne mogu prodrijeti niti ga izmjeniti.
Postojati u miru koji je iza svega i u “nečem istinskom” u nama je razlog zbog kojeg trebamo naučiti živjeti i osjećati da smo taj mir mi sami. Ostalo treba promatrati kao nešto što nije naše pravo vlastito, već samo bujica promjenljivih i povratnih kretanja na površini, koja će sigurno nestati kad bude izronilo istinsko jastvo.

Potpuni mir u kojem smo povezani u jedinstvu svega, sebe, okoline, svijeta i koji ispunjava naš um i život i tijelo i okružuje nas na način da živimo u njemu – znak je Božanskog prisustva u nama i kada ga jednom postignemo sve ostalo će početi dolaziti ispunjeno trajnim mirom. Težite i molite se snazi za utišanost uma, čistoću, spokoj i mir, probuđenu svijest, snažnu devociju, snagu i duhovnu nadarenost za suočavanje sa svim unutarnjim i vanjskim teškoćama, ustrajni do kraja. Ako se svijest probudi i ako postoji devocija i snažna težnja, umu će biti moguće, pod uslovom da je spoznao mir i spokoj, napredovati u spoznaji sebe.

OSJEĆATI MIR JE IZBOR.. Upravo sada, u ovom trenutku, ako tako odaberemo, dobrodošli smo osjećati mir.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s