Modno osviješteni kriminalci 1920.-ih. ?

Policijski portreti napravljeni pri uhićenju, osobito oni iz američkih zatvora, danas su postali prikazi koje najčešće direktno povezujemo s hapšenjima nekih slavnih osoba. Nevezano za tabloide i žute naslovnice kojima ovakve fotografije dođu kao naručene za senzacije i popularnost, karakteristike zatvorskih portreta, odnosno fotografija snimljenih pri uhićenjima, danas služe uglavnom kao dokumenti ne baš sretnih ljudi prije odlaska na zasluženu kaznu i nemaju nikakvu estetsku, a osobito fotografsku umjetničku vrijednost.

Iz te današnje perspektive zanimljivo je pogledati ‘kolekciju’ jednog australskog muzeja, čije su arhivske fotografije iz postava nedavno preplavile internet i oduševile višemilijunski auditorij širom svijeta. Riječ je o crno-bijelim fotografijama iz ‘The Sydney Justice & Police Museum’, koje datiraju u 1920-ih godine i prikazuju tadašnje kriminalce.

Impresivna kolekcija donosi tehnički savršene, precizno kadrirane i kompozicijski koreografirane fotografije raznoraznih uhapšenih likova. Nevjerojatna tehnička, ali i artistička kvaliteta fotografija te opisi i datumi koji ih prate, studenog kostimografijom samih subjekata, odnosno njihovih tadašnjih svakodnevnih odjela, čine ovu kolekciju impresivnim dokumentnom fotografske pa i modne povijesti.

Uz fotografsku kvalitetu te danas impresivne odjevne kombinacije samih uhapšenih zanimljivo je pratiti i izraze lica nekih od njih, jer više djeluju da poziraju za neki modni časopis nego da se spremaju u zatvor na neko vrijeme. Uživajte u fotografijama.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s