Jazz Dance & The Spirit Moves – short films

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne i nacionalne granice. On reprezentira govor tijela, umješnost i umjetnost kojoj je čovjek autor, sredstvo i samo umjetničko djelo. Stariji i od ljudske povijesti (jer je poznat i u životinjskom svijetu) ples oduvijek izražava, obilježava i prati osnovne preokupacije pojedinca i zajednice. Čovjek je plesao da bi govorio bogovima, pričao o životu i privlačio.

Jazz Dance – 1954.

Ovaj dvadeset minutni film dokumentira kako je doista bilo u New York-u u Central Plaza Dance Hall-u, 50-ih godina dvadesetog stoljeća. Film je ujedino fascinantni dio kulturno / glazbene antropologije. Sniman je u vrijeme Beat generacije ( Beatnika ), dok su se još uvijek i u originalu plesali Swing plesovi : Balboa, Shag, Jitterbug, Jive, Boogie-woogie, Swing-step, Lindy Hop, Rock n Roll, itd. Bili su to društveni plesovi, gdje su ljudi uz razgovor sjedili i pili , opuštali se, slušali i reagirali na glazbu i ples na razne načine…

Ako pogledate cijeli film, vidjet ćete da se tih godina, kao i dan danas uz ovu muziku itekako čaga i zabavlja. 😉

… … …

THE SPIRIT MOVES: A History of Black Social Dance

Film “The Spirit Moves” prati evoluciju afroameričkog plesa u urbanoj Americi. Bio je sniman i stvaran tijekom razdoblja od trideset godina od strane Mure Dehn-a, europskog filmaša koji je prepoznao i snimio vitalni doprinos afroameričkog plesa na jazz sceni.. Kronika tih plesnih hirova 20. stoljeća je bitna za istraživanje plesa i glazbe, kao i za istraživanje naše društvene i kulturne povijesti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s