uLicaMa jEdnog dAna – Kali

Kali je najveće mjesto na otoku Ugljanu koji se nalazi u zadarskom arhipelagu. Prvi put se spominje u jednom dokumentu još davne 1299. godine. Kali je mjesto najpoznatijih ribara na Jadranu koji su svoja ribarska i pomorska umjeća dokazali i na svijetskim morima. U mjestu se nalaze dvije male lučice pune ribarskih brodova, gdje se često mogu vidjeti ribari koji na gatovima krpaju mreže. Staru jezgru mjesta karakteriziraju uske uličice i kamene kuće u dalmatinskom stilu. Na vrhu stare jezgre nalazi se crkva Sv. Lovre zaštitnika mjesta, iz XV.st. sa vrlo lijepim baroknim kampanelom. Ukratko, Kali je prepoznatljivo po autohtonom govoru, dijalektu koji vrvi dvoglasima – drevnog glagoljaštva, težaštvu, maslinarstvu, ribarskom i uopće životu na moru i sa morem, te temperamentnim ljudima.

Šetajući tako kalama i ulicama ribarskog mjesta Kali, svako malo ukazivali su se zanimljivi dalmatinski, otočki motivi: kamene kuće, mreže, brodovi, crvena zemlja, rive i mulovi itd..
Moju posebnu pozornost mamile su stare i napuštene kamene kuće, koje kao da svojom prazninom prkose vremenu koje ih je nagrizlo i time dokazuju da nema ništa tvrđe od kamena na kamenu.
U toj opuštajućoj nedjeljnoj šetnji, kao i svaki put sam zalutao u labirintu malih uličica, kala, premda ih i poznajem. One vas svaki put izvedu na neko drugo mjesto i svojom vam lijepotom ukažu, nove i mirne oaze, skrivene čak i od vremena. Bilo je to mirno i toplo popodne, tek uz poneki zuk mopeda, zaigrane djece na basketu kod mjesnog doma, i čakulu starosjedioca na autohtonom “kualjskom” dijalektu.

Kali – Otok Ugljan
photo by : moRnarius 2013.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s