Make it Possible – Svjetski dan bez mesa

U Hrvatskoj je već više od 150.000 vegetarijanaca i taj je broj u stalnom porastu. Prema nezavisnom službenom istraživanju Spem komunikacijske skupine, već 86,5 posto građana Hrvatske podržava vegetarijanstvo, a od njih se 28,9 posto izjasnilo da bi mogli i postati vegetarijanci. S obzirom na te rezultate, ne čudi što 73,2 posto građana smatra da treba poboljšati vegetarijansku ponudu u Hrvatskoj, a treba misliti i na strane turiste, jer nedavna istraživanja pokazuju kako se svaki deseti građanin Njemačke hrani bezmesno.

Svjetski dan bez mesa obilježava se 20. ožujka još od 1985. godine diljem svijeta, uoči proljeća, koje simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode. Vodeće organizacije koje zagovaraju zdrav život smatraju da potrošači imaju pravo dobiti informaciju o boljem i kvalitetnijem životu budući da se bezmesna prehrana koristi u prevenciji i liječenju glavnih ubojica današnjice – bolesti srca, moždanog udara, raznih karcinoma, šećerne bolesti.
Posljednjih godina sve je jači naglasak na golemom utjecaju mesne industrije na globalno zatopljenje. Milijarde kokoši, purana, svinja i krava, koje su nagurane u tvorničkim farmama, svake godine proizvedu enormne količine metana, kako u svom probavnom sustavu tako i iz izmeta koji izbacuju. Znanstvenici tvrde da je svaka molekula metana više nego 20 puta učinkovitija od ugljičnog dioksida u zarobljavanju topline u našoj atmosferi. Nedavno izvješće organizacije Earth Save International, zasnovano na radu vodećih svjetskih klimatologa, pokazuje da je usvajanje vegetarijanske prehrane učinkovitije u smanjenju globalnog zatopljenja od smanjenja emisija iz automobila ili elektrana.

Pogledajte simpatični spot organizacije Animals Australia – “Make it Possible” , o ne baš toliko veseloj temi, uzgajanja životinja na velikim farmama. Na vrlo zanimljiv način, iz jednog drugog kuta, su prikazali kako masovna i komercijalna proizvodnja utječe na naš planet i u konačnici na nedužne životinje koje se tamo uzgajaju na ne baš tako lijep način. U rano prolječe, pijace-tržnice su pune tako ukusnog mladog povrča, koje se uz maaalo truda može pripremiti na razne i vrlo ukusne načine. Budimo kreativni i učinmo naš svijet boljim!

web: http://www.makeitpossible.com

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s