Snovi

Što je san?

Možemo reći da je san najvažniji oblik komunikacije nas samih sa sobom. Zašto ? Osoba koja sanja tijekom sna komunicira sam sa sobom, sa svojim nesvjesnim i sa svojom prošlošću. Za analizu sna potrebno je da se osoba sjeća sna, da ga prepričava, da ima slobodne asocijacije na san, da onaj koji tumači razumije rad sna i da ga u suradnji sa sanjačem ili sanjačicom interpretira. Snovi su jak izvor za rekonstrukciju predverbalnog perioda, koji se bazira na senzoričkim osjećajima.

Osjećaji najsigurnije otvaraju vrata u tajni, intimni i arhajski svijet skrivenih misli u snu, zato što se afekt najmanje mijenja radom sna. Onaj koji sanja, upravo kroz osjećaje, vjeruje snu. “Instrument” kojim se procjenjuje jačina osjećaja jest osobno iskustvo koji sanja, osjećaj u snu uspoređuje s eksplikacijom u budnom stanju.

Želite li zapamtiti snove koje sanjate?

Da si olakšamo pamćenje sna možemo ga gledati kroz metodu Jungove strukture sna.

Jung je smatrao da je struktura sna jako slična strukturi drame.

Struktura sna :

  1. UVOD – svaki san započinje mjestom gdje se odvija („Nalazim se na ulici“). U snu uvijek postoje akteri  („pijem kavu s prijateljicom“) i postoji vrijeme kada se san događa („ vozim po noći “).
  2. ZAPLET –  tema sna, govori nam što se u snu događa
  3. KULMINACIJA – trenutak u snu kada dolazi do nagle promjene, desilo se nešto odlučujuće,
  4. LIZIS – rješenje ili rezultat rada sna.

Kako da sami sebi rastumačimo snove?

1. Prvo sami sebi postavimo sljedeće pitanje; Kako je došlo do baš ovog sna? Potom pokušamo pronaći  događaje iz prošlog dana koji su na neki način povezani s njim.

Ako pažljivo promatramo san uvijek pronalazimo jednu nit s kojom je san   povezan s nekim događajem iz prethodnog dana odnosno– san se nastavlja na sve ono što smo toga dana mislili ili osjećali.

2. Pitamo sami sebe koji je to svjesni stav koji bismo mogli kompenzirati tim snom.

Naime, Jung smatra da san predstavlja nesvjesnu reakciju na svjesnu situaciju sanjača jer san nastaje upravo kroz konflikt svjesnog i nesvjesnog, gdje nesvjesno teži tome da promijeni svjesne stavove sanjača.

3. Pokušamo  prepričati/zapisati svega što se sjećamo iz sna, do najsitnijeg detlja. Može  nam pomoći i da nacrtamo san ili neke elemente iz njega.

4. Pitamo sami sebe – koji nas element iz sna najviše privlači? Čega se najjasnije sjećamo iz sna ? Koji je najemotivniji dio iz sna? Čega nema u snu a logično je da bude u svjesnom stanju? Koje nam emocije pobuđuje taj san? itd.

U ovoj fazi već možemo identificirati – i to radimo tako da“uđemo” u taj element iz sna i odgovorimo sami sebi što nam on znači ,kada se počeo pojavljivati. Možemo se staviti i u ulogu tog elementa sna i pitati se kako se u toj ulozi osjećamo.

5. Korisno je dati  ime/naziv snu – na taj način možemo lakše otkriti smisao sna, zapravo otkriti smisao poruke našeg nesvjesnog našem svjesnom dijelu ličnosti. Prihvaćanje poruke iz  sna omogućav proširenje stupnja svjesnosti kod sanjača.

6. Ako se ne sjećamo sna, možemo ga izmisliti, a ako se ne sjećamo pojedinih dijelova možemo ih dopuniti prema osjećaju kako mislimo da se radnja u snu odvijala.

Poveznica između ega i sna

Kakav je naš ego u snu? Ego u snu je vezivno tkivo između naše nesvjesne “duše“ i nas kao svjesnog subjekta. Ego se ni u snu potpuno “ne gasi”, nego zadržava svoje funkcija ali u ograničenoj mjeri. Bitno je zapamtiti da je ego u snu najvjernje odslikan, jer mi se u snu često javljamo baš onakvi kakvi jesmo, a ne onakvi kakvima se želimo vidjeti u realnom životu. Nesvjesno  “vidi” nas i druge likove iz sna puno točnije i  istinitije nego svjesno, zato što nesvjesno “opaža” cjelinu dok svjesno “opaža” samo parcijalno.

Što je još važno ?

Važno je svjesno razumijeti poruku iz sna. Svjesno prihvaćanje poruke iz sna znači pripremu za djelovanje, jer bez djelovanja poruka iz  sna nikada ne može biti integrirana u svjesno sanjača. Od čega bi se trebalo sastojati to djelovanje ? Djelovanje zahtijeva da se realizira poruka iz sna u svakodnevnom životu, jer samo tako dolazi do njene integacije u svijest sanjača. Ako ipak ne dođe do djelovanja, no sanjač prihvati intelektualni uvid u svoj san, čak i tu možemo reći da je došlo do proširenja polja svjesnosti.

2 thoughts on “Snovi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s