Ski Austria – Saalbach, Zell am See

Skijalište Saalbach – Hinterglemm austrijski je raj za skijaše, u pokrajini Salzburg.

Ono po čemu Saalbach odskače od ostalih skijališta izrazito su duge staze. Gotovo sve imaju 2, 3 i više kilometara, a čak dvije staze, prema deklaraciji, broje preko 7 km. Također, mogućnosti za freeride ovdje su vrlo dobre, jer su gornji dijelovi skijališta bez drveća i s velikim prostranstvima koja još nisu vidjela žičare.


Žičarama je teško naći zamjerku, jer su sve brze i moderne, a uprava skijališta trudi se svake godine zamijeniti dotrajale nekim novima. U posljednjih nekoliko godina uvedeno je puno novih, grijanih  sjedežnica i nove gondole, tako da na skijalištu vučnice, osim na početničkim poligonima, gotovo da i ne treba koristiti.

Mjesto Saalbach nalazi se 3 km ispod Hinterglemma i malo je veće od njega, dok je sam Leogang dosta dislociran i na drugoj strani brda.
U samom centru Saalbacha mnoštvo je kafića s terasama, na kojima lokalno stanovništvo i gosti vole ispijati kavu za sunčanih dana, a noću tulumariti do ranih jutarnjih sati. U Saabachu su smještene i garaže u kojima automobil za vrijeme dana možete parkirati besplatno, dok se nakon zatvaranja žičara parking plaća. Hinterglemm je, za razliku od Saalbacha, puno mirnije mjesto, jer se sastoji samo od hotela i pansiona, uz tek nekoliko ugostiteljskih objekata. Noćni život je ovdje raznolik, vrlo bogato osmišljen i jedno je sigurno – dosade ovdje nema, a ako vam smeta buka raznih partija smještaj možete potražiti i nešto dalje od samog centra grada.

Osim odličnog skijanja, Saalbach s okolicom nudi i vrlo puno popratnih aktivnosti. Noćno skijanje je naravno tu, no osim toga tu je i noćni snow park, zatim noćno sanjkanje, staze na kojima postoji automatsko fotografiranje, ali zanimljivo i video kamere koje će zabilježiti vašu vještinu koju kasnije preko Interneta možete pogledati i napraviti pravu malu video-analizu.

Vrh : SCHATTBERG 2096 m

Zell am See

Skijalište Zell am See nalazi se u austrijskoj pokrajini Salzburg.

Najjednostavniji put je kroz tunel Karavanke, autocestom prema Salzburgu do Bischshofshofena poznatog po skakaonici jednoj od četiri sa novogodišnje turneje, gdje se izlazi na magistralnu cestu i dalje prema Zell am Seeu.
Samo mjesto je prekrasno, uz jezero kao što mu samo ime govori. Iskoristite večeri za ugodne šetnje uz jezero, pogotovo ako ste te sreće da je zaleđeno. Posjetite grandiozni, stari, ali prekrasan Grand Hotel uz samo jezero i prošećite se centrom koji ima srednjevjekovnu jezgru u koju su dobro ukomponirani skupi dućani.

Nadmorska visina mjesta je samo 757 m tako da bez obzira na pokrajinu prepunu planinskih vrhunaca i alpsku klimu nikad ne možete biti potpuno sigurni da će biti dovoljno snijega, pogotovo od polovine drugog mjeseca pa nadalje.

Zell am See bih preporučio svim ljubiteljima austrijskih skijališta koji ne traže previše od skijališta i staza, ili obiteljima sa djecom koji žele provesti miran zimski odmor uz skijanje. Mlađim ljudima, i skijašima s višim kriterijima, bih ipak poručio da pronađu neko drugo skijalište. Naime, noćnog života nema, a mogućnosti ostalih oblika zabave, kako na snijegu tako i izvan, također nema. Jače rekreativce bi mogao zasmetati izbor staza, jednako kao i njihova težina.

Skijalište se nalazi iznad samog mjesta, a sastoji se od 28 žičara i ima 75 km staza. Iako bi prema našoj skromnoj procjeni ta brojka ipak iznosila nešto manje, maksimum 55 km.

4 thoughts on “Ski Austria – Saalbach, Zell am See

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s