Django Reinhardt – Gypsy Jazz Pioneer

Django Reinhardt (1910 – 1953)

Jazz gitano, gipsy, manouche, ciganski, romski ili ’kako vam drago’ ostao je zauvijek promijenjen i važan zahvaljujući njegovoj jedinstvenoj pojavi.

Francuski gitarist (pravo ime Jean Baptiste), kompozitor i vođa orkestra. Romskog porijekla, rođen u Belgiji u kolima plemenske grupe manusha sa sjevera Francuske, koja se oko 1920. nastanila u blizini Pariza. Još kao dječak svirao je na violini, banju i gitari posjetiteljima caffe-a a kasnije kao pratnja harmonikaša na zabavama.

Godine 1928. u požaru koji je izbio u njegovim kolima zadobio je teške opekotine lijeve šake, ali je uspio osposobiti ruku za sviranje i usprkos invalidnosti razvio svojstvenu tehniku sviranja na gitari  (od nesreće je mogao koristiti samo dva prsta lijeve ruke). Godine 1931. upoznao je u Toulonu slikara Emila Savitrya koji ga upoznaje sa jazz glazbom slušanjem gramofonskih ploča. U to vrijeme Django je dobio angažmane u raznim lokalima na Azurnoj obali a posebno u Cannesu u Palm Beachu.

Po povratku u Pariz svirao je u lokalu Croix-du-Sud sa  André Ekianom, zatim  sa Stephane Grappelliem, koji će mu kasnije postati partner u kvintetu  Hot Cluba Francuske (tri gitare, violina i kontrabas).

Ovaj orkestar osnovan je 1934.g. i ubrzo se istakao kao najbolji jazz sastav u Europi dok je Django Reinhardt svrstan među najbolje svjetske gitariste.

Snimao je sa svojim sastavom, s francuskim glazbenicima, ali isto tako i s mnogim američkim solistima na gostovanju u Europi. Godine 1940. zbog ratnog stanja razdvojio se od svog partnera Grappellija pa je u kvintetu došlo do izmijena; klarinetist Hubert Rostaing umijesto violiniste i bubnjar umijesto jednog gitariste ritmičara. Za vrijeme okupacije Francuske sastavu je pogodovala moda swinga i Djangove kompozicije (posebno Nuages, 1940.) stekle su opće priznanje. Postao je zvijezda pariškog umjetničkog života. Nastupao je na svim poznatim pariškim scenama, tražio i dobivao velike honorare. Poslije rata Duke Ellington ga je pretstavio publici u New Yorku (1946.), međutim, njegova čudljiva narav, sklonost ka nesputanom životu (rijetko je stizao u zakazano vrijeme na koncerte) umanjili se uspjeh njegove američke turneje.

Godine 1947. pokušao je s Grappellijem ponovno sastaviti orkestar od nekadašnjih članova, poslije čega se više počeo zanimati za slikarstvo. Glazbi se vratio 1949.g., počeo je koristiti električnu gitaru i povremeno nastupati u klubovima, prilagođavajući svoj stil mlađim generacijama glazbenika. Međutim, oduševljenje iz nekadašnjih slavnih dana počelo ga je napuštati pa je češće odlazio na pecanje nego u studio. Umro je od izlijeva krvi u mozak  1953.g., baš u vrijeme kada ga je Norman Granz angažirao za jednu svjetsku turneju.

Django Reinhardt zanimljiv je izuzetak u povijesti jazz glazbe. Jedan je od vrlo rijetkih glazbenika ne-crnačkog porijekla koji je stvorio orginalni stil. Bio je nevjerojatan virtuoz na akustičnoj gitari.  Zvučnošću tonova i fraza izražavao je tradiciju svog romskog porijekla. Stvarao je glazbu koja se po svom nadahnuću može usporediti sa glazbom najvećih američkih improvizatora. Iz njegovog načina sviranja izbijao je snažan swing , kako u solima tako i u pratnji; ritam mu je bio nepogriješivo siguran. Njegovi tonovi bili su kristalno čisti i zvučali su u rasponu od prozračne nježnosti do olujne grmljavine.

Mnogi virtuozi gitare, iako u potpunosti vladaju tehnikom sviranja sa svojih deset zdravih prstiju, uzalud su pokušali reproducirati Djangove pokrete. Bio je samouk i bez ikakvog glazbenog obrazovanja, a komponirao je teme i sastavljao aranžmane i po gitari ih diktirao svojim glazbenicima.

Kao jedan od najvećih gitarista jazz glazbe svojim glazbenim djelom utjecao je i još uvijek utječe na mnoge gitariste širom svijeta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s