Jednostavnost

Kada bi postojalo mjesto na kojem bi bila knjižica sa uputama za vaš život vi se vjerojatno ne bi usudili otići na to mjesto. Pronašli bi hrpe razloga zašto ne biste bili u mogućnosti posjetiti to mjesto i pročitati tu knjižicu. Sada dok ona ne postoji vi ju na neki skriveni način priželjkujete misleći kako bi vam sa njom bilo bolje jer bi ste imali „putokaz“ kuda ići. Ali u trenutku otkrivanja toga mjesta vi se jednostavno ne biste usudili, ne bi ste se usudili pročitati šta u njoj piše kako se ne bi razočarali.

Život je jednostavan, sve do trenutka dok ga vi ne zakomplicirate. To je na neki način izazov za vas. I to je dobro. Ti izazovi koje sami pred sebe postavljate pomažu vam da se popikavate i pridižete i pri tom učite. Ali postoje dvije vrste izazova, oni „smisleni“ i oni „besmisleni“. Zamislite život pun „smislenih“ izazova. On bi zapravo bio poput nekog veselog lunaparka, pun nekih čudnih sprava koje od vas očekuju oduševljenje, adrenalin i određenu količinu straha. Ali većina ljudi iz tog lunaparka izlazi sa smiješkom na licu, većina pomisli kako će doći ponovo. Tako zapravo izgleda život pun „smislenih“ izazova. A život pun „besmislenih“ izazova je napad na vas i sve ono što vi jeste, od vas samih. To je maltretiranje koje bi ste odmah nekom drugom zamjerili da vam priredi, ali sebi ga čak niti na priznajete ili još gore, čak ga niti ne prepoznajete. To su oni trenuci kada iz neke ljutnje prema životu i sebi samima pokušavate zakomplicirati stvari do te mjere da postanu skoro nepodnošljive. A onda patite. Uvedete se u krug patnje i očekujete da vas cijeli Svemir u tome podrži. Pod krinkom nekih novih učenja vi putujete svojom stazom života pod teretom koji nitko od vas ne traži da ga nosite, pod teretom koji je svima, a ponajviše vama potpuno besmislen. I bespotreban. Jer učenja dolaze kada ste vi na njih spremni i u mogućnosti su doći u raznim oblicima, onim teškim, manje teškim i onim laganim i sretnim.

Život je jednostavan. Razmislite o toj rečenici i svemu što ona skriva među tim slovima. Razmislite o sebi i svojem životu i o svemu što on sadrži. Pokušajte napraviti listu svih stvari koje su u njemu jednostavne. Kada ih nabrojite vidjet čete da ih ima sasvim dovoljno, iznenađujuće dovoljno. A onda se skoncentrirajte na njih, pokušajte vidjeti od čega su sastavljene te jednostavne stvari, što ih čini tako jednostavnima. A zatim tu „formulu“ koju otkrijete u tim vašim jednostavnim stvarima primijenite na one manje jednostavne. Vremenom kada uđete u taj „kod jednostavnosti“ sve oko vas poprimit će drugi smisao. U trenutku kada vi budete stvari drugačije doživljavali one će i postati drugačije. A one nove, koje će tek uči u vaš život odmah će dobiti tu „etiketu“ jednostavnosti, samim time što ćete ih vi prepoznati kao takve i privući. Pokušajte. Prepustite se jednostavnosti i živite.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s