Sjeverna Afrika – Egypt : Cairo,Luxor,Hurgada,Giftun island

Republika Egipat je arapska država, površine 1.001.450 km², smještena u sjevernoj Africi između Sredozemnog i Crvenog mora. Glavna je značajka ove zemlje veliki kontrast između doline i delte Nila i okolnih pustinjskih prostora. Dolina Nila proteže se od juga prema sjeveru kroz pustinju i najveća je oaza na svijetu. Dno doline čini nekoliko viših prirodnih terasa i naplavne nizine. Glavni grad je Kairo. Egipat ima 80.335.036 stanovnika. Službeni jezik je arapski, a uz to veoma dobro govore i ruski, kao i sve ostale svijetske jezike. Od 1953. godine Egipat je neovisna država, uređena kao predsjednička republika. Prilikom postizanja nezavisnosti države, predsjednikom je postao G.A.Nasser.
Kairo – kaotičan, egzotičan i jednostavno očaravajući
Kairo (arapski: القاهرة) je glavni grad Egipta. Procjenjuje se da njegova aglomeracija iznosi 15,2 milijuna stanovnika ( urbano područje 16,079 milijuna, a ukupno sa okolicom 35,856 milijuna stanovnika)  , a  i po tome je trinaesti grad po veličini u svijetu.
Dok je al-Qāhirah službeno ime grada, u lokalnom govoru se on obično naziva imenom same države Mişr na lokalnom dijalektu se izgovara Maşr. Ime al-Qāhirah znači “onaj koji potčinjava / onaj koji svladava”. Ovo ime je dodijeljeno zbog toga što su mnoge vojske kroz povijest pokušale osvojiti grad i bile uništene od strane njegovih branitelja, ili su strane vojske bile uništene od boraca poslanih iz Kaira (poznatiji osvajači bili su Mongoli, Križari i Osmanlije).
Kairo je smješten na obalama i otocima Nila u sjevernom Egiptu, malo južnije od mjesta gdje rijeka napušta svoju pustinjom oivičenu dolinu i gdje se grana u tri rukavca započinjući deltu Nila.
Najstariji dio grada je na istočnoj strani rijeke. Moderni dio se postupno širi zapadno, okružujući zelene površine doline Nila. Zapadni dijelovi su sagrađeni u doba Ismaila Veličanstvenog, po uzoru na Pariz, sa širokim bulevarima, parkovima i otvorenim prostorima. Najstariji dio na istoku je potpuna suprotnost. Rastao je nasumično kroz stoljeća i pun je uskih, zakrčenih staza. Dok zapadnim Kairom dominiraju zgrade vlade i državne zgrade u modernom stilu, istočni dio je ispunjen stotinama starih džamija koje služe kao orijentiri. Obilno korištenje vode iz Nila omogućilo je gradu da se širi ka istoku, dalje u pustinju. Mostovi povezuju Kairo s otocima Gezira i Roda, na kojima su smješteni mnogi vladini uredi i mnoge kuće vladinih službenika. Mostovi se također pružaju preko Nila, povezujući grad s predgrađima Giza i Imbabah.
Često opisivan kao „kolijevka civilizacije“ i „majka svijeta“; Kairo je dom posljednjih preživjelih pradavnih čuda svijeta. Može li vas to ponukati da poželite posjetiti ovaj istaknuti grad?? Dopustite mi da vam kažem zašto biste trebali.Grad Kairo je kaotična mješavina krajolika, zvukova i mirisa. On je bogat životom, prevrtljiv, onečišćen i neobuzdan, s intenzitetom koji istovremeno iscrpljuje i okrepljuje svakog posjetitelja. Isto se tako posebno ističe sa svojim starinskim spomenicima koji su postavljeni jedno uz drugo odmah do onih modernih i kozmopolitskih.
Pretrpane ulice ISLAMSKOG KAIRA ispunjene su kolima koje vuku magarci, trgovcima i džamijama, dok deve oholo pronalaze svoj put između piramida koje se mrve na periferiji. Vozači taksija bore se za pozornost, a pješaci laktovima pronalaze svoj put prolazeći pokraj prepunih kavana, u kojima oni koji traže kratak predah i bijeg od gužve i buke sjede i pijuckaju šalicu jake kave dok promatraju kolutove dima koji se dižu iz vodene lule nargile – u pravom egipćanskom stilu. Nema izgovora kojim se može izbjeći ovaj događaj koji spada u stvari koje se moraju napraviti za svakog turista.
Prvo što se mora učiniti je posjetiti Egipatski muzej antikviteta koji će vam pomoći da bolje shvatite i jasnije doživite slavnu povijest starog Egipta. Brojka od preko 100,000 artefakata u 107 prostorija jednostavno vas onemogućava da obiđete cijeli muzej u jednom danu. S obzirom da ste ograničeni vremenom, najbolje bi bilo započeti razgledanje na drugom katu muzeja gdje ćete vidjeti blago KRALJA TUTANKHAMONA.
Bit ćete hipnotizirani s opsežnom i izuzetnom zbirkom koja je pronađena na mjestu njegova pokopa u Dolini kraljeva, Luxoru. Slobodno ostanite zaprepašteni pri pogledu na dva kovčega kralja Tuthankamona koji su položeni s dragocjenim i poludragocjenim draguljima na pozlaćenu drvenu teksturu. Treći lijes kralja Tuthankamona, u kojem je bilo njegovo mumificirano tijelo, počiva u njegovoj grobnici broj 62 u Dolini kraljeva.Nakon toga krenite u Kraljevsku sobu mumija (potrebno je posebno platiti ulaz) u kojoj se nalaze mumije nekih najmoćnijih egipatskih faraona.
Zanimljiva mjesta:
Pođite u KOPTSKI KAIRO koji je najstariji dio grada (star je barem 2000 godina) i nekad je bio poznat kao rimska tvrđava Babilon; neki od starih Justinijanskih zidova još uvijek postoje. Ovo je staro središte koptske kršćanske zajednice i iako je preostalo samo pet od nekadašnjih 20 crkava, one su zanimljive za posjetiti. Crkve koje su najzanimljivije su Viseća crkva (najstarije kršćansko mjesto za molitvu u gradu), crkva Svete Barbare, crkva Svetog Georga i crkva Svetog Sergiusa (mjesto gdje je navodno neko vrijeme prebivala Sveta Obitelj u vrijeme njihovog bijega u Egipat).
Ono što ćete vjerojatno smatrati posebno zastrašujućim u Kairu je GRAD MRTVIH (QARAFA) koji je smješten u istočnom dijelu Kaira i predstavlja ogromno živo groblje za mrtve, ali je ujedno i dom mnogim siromašnim ljudima.
Za sve suvenire koje planirate kupiti, otiđite u KHAN AL-KHALILI BAZAAR, jednu od najvećih tržnica na cijelom svijetu. Smještena je u islamskom dijelu Kaira, i predstavlja prizor svjetskog nasljeđa koje privlači putnike i neke lokalne ljude.
Ono što je uitinu fantastično:
Bez sumnje, obvezno je pri svakom putu u Kairo posjetiti Gizu i vidjeti PIRAMIDE I SFINGE.Izgrađene prije otprilike 5000 godina, otprilike u vrijeme četvrte dinastije starog egipatskog kraljevstva, tri piramide izgrađene su za kraljeve po imenu Khufu (Keops), Khafre (Kefren) i Menkaura (Mikerinos), i kroz povijest održavale su vatre ljudske mašte o tome koja im je bila svrha i namjena.Najstarija i najveća piramida je ona kralja Keopsa za koju je trebalo otprilike 20 godina da bi se izgradila, a načinjena je od dva milijuna blokova kamena vapnenca gdje je svaki težak približno dvije tone!Piramide su dostupne turistima u rotacijama – svaki put druga. Tijekom mojega posjeta, samo je Kefrenova piramida bila otvorena za javnost i ukoliko se usudite,  krenite u pustolovinu duboko u piramidu po nezaboravno iskustvo.
Svakako jašite deve u području pustinje i ne propustite zadivljujući pogled na piramide u području Gize. Istražite područje oko hrama Sfinge i suočite se licem u lice s „ocem straha“ – SFINGOM, čuvarom piramida.
Stvari koje biste trebali učiniti i krajolici koje biste trebali istražiti:
1. Citadel (tvrđava) – nudi spektakularne poglede na grad i ovdje možete naićina besplatne predstave Souffi plesača (egipatski derviši koji plešu u vrtnji).

2. Džamija Muhameda Alija – simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje.

3. Toranj Kaira – visine od 152 metra koji nudi panoramski pogled na grad.

4. Piramide u Gizi – svake večeri nudi predstavu zvuka i svjetla.

5. Krstarenje brodom po Nilu i istraživanje obala grada.

6. Trgovine parfemima i mirisima – vrlo popularne u Egiptu i svakako pristupačne cijenama.

7. Papirus – pogledajte demonstraciju kako se pravi papirus i nemojte se zaboraviti cjenkati.
Egipat – Luxor
Luxor ( arapski: الأقصر ) se smjestio na desnoj obali Nila na području drevne Tebe koja se pružala između današnjeg Luxora i Karnaka. Naziv grada Luxora potječe od arapske riječi “el – Uqsor”, što znači tabor ili utvrda. Rimljani su bili izgradili dva vojna tabora. Danas Luksor ima oko 160.000 stanovnika.
Hram u Luksoru dugačak je oko 260 metara. Jedna od zanimljivosti hrama jesu veliki stupovi koji imaju kapitele u obliku papirusa. Visoki su 19 metara, a opseg im je gotovo 10 metara.
S Luxorom su povezana neka od najpoznatijih faraonskih imena. Tutmozis, Hatšepsut, Amenofis i Ramzes ostavili su ovdje nasljedstvo monumentalne arhitekture. Luxor je najstarije turističko mjesto u Egiptu. Od trenutka kad je 1922. Horward Carter otkrio gotovo savršeno očuvan Tutankhamov grob, ovo područje privlači milijune turista. No, posljedica je toga da se posjetitelji Luxora danas osjećaju kao da im netko dodijava dok su okuženi trgovcima, vozačima ‘kaleša’ i taksija te čuvarima hramova. U džungli velikoga turističkog biznisa u kojoj vlada žestoka konkurencija svi pokušavaju iskoristiti povoljan trenutak. Nemojte reagirati bijesom ili vikom, no jasan: „Ne!“ ili na arapskome: „La, šukran!“ trebao bi biti dostatan odgovor.
Luxor se nalazi iznad ruševina staroegipatskoga ‘Waseta’ koji je mnogo stoljeća bio glavni grad Egipta. Njegovo je ime otišlo u zaborav, a prevladao je grčki naziv ‘Thebai’ koji se danas primjenjuje samo na područje zapadno od Nila s monumentalnom nekropolom. Posjetitelji se lako snalaze u Luxoru. Svi najvažniji spomenici i muzeji nalaze se uzduž obalne ulice Corniche.
Istočno od hrama u Luxoru vodi ulica prema željezničkom kolodvoru, a sa suprotne strane nalazi se stanica trajekta. Bazar se proteže uglavnom u ulicama sjeveroistočno od hramova. Luxor je, usprkos masovnome turizmu, i dalje ostao provincijski grad obilježen seoskom tradicijom. Posjetitelji stječu taj dojam posebice tijekom vožnje u smjeru juga, prema mostu koji vodi do Zapadne Tebe. Male kućice nalaze se usred polja punih djeteline za stoku, šećerne trske, mahuna i pšenice. Krajolik obilježavaju uski kanali koji vodu iz Nila dovode do polja, vodeni bivoli, magarci i krda ovaca. Ta je slika prava suprotnost vrevi turističkih centara s internetskim kafićima, restoranima i trgovačkim centrima.
Hram u Luxoru
U središtu grada, na promenadi uz obalu Nila, nalaze se „mali hramovi“ koje su Amenofis III. i Ramzes II. Podignuli u čast božanske obitelji Amona, Mut i Khonsa. Poslije su se Rimljani, krščani i muslimani služili dijelovima ovoga hrama kao utvrdom i zgradom za molitve. Čak i danas se u prvom dvorištu nalazi džamija lokalnoga sveca Abulhaggaga.
Aleja sfinga, dugačka 3 km, povezuje hram u Luxoru s hramom u Karnaku. Dio te aleje, dugačak 200 m, koji se očuvao do danas, nalazi se ispred pilona hrama. Aleja sfinga obrubljena je palmama i grmovima oleandera te se tako i danas može naslutiti raskoš te procesijske ulice.
 
Hram u Karnaku
Od20.st. prije Krista faraoni su upravljali političkim zbivanjima na području Luxora. Kako je rasla njihova moć, tako je rasla i moć i veličina njihova vrhovnoga boga. Amon, sa svojom karakterističnom krunom s dva pera, postao je najmoćnijim bogom kraljevstva. Tijekom stoljeća u njegovi je čast izgrađeno jedno od najvećih svetišta na Nilu. Više od 1500 godina hram Amon Raa bio je s jedne ili druge strane ispunjen čekićima i pilama zidara i stolara, a u zraku se, osim mirisa tamjana, osjećala prašina. Nisu se svi vladari prema građevinama svojih prethodnika odnosili s poštovanjem.
Faraoni su dograđivali hramove, pisali preko kartuša svojih preminulih prethodnika, kipovi su pretvarani u materijal za ispunjavanje zidina ili su nestajali ispod podova. Čak su i danas građevinski radovi u tijeku. Kamioni voze kroz ovo područje, a dizalice podižu teške blokove. Put kroz hram sliči putovanju u prošlost. Što dublje ulazite u hram, to su stariji objekti kojima se posjetitelji dive.
Romantičarima kojima nije teško podnijeti veliku masu ljudi preporučuje se večernja predstava Sound & Light Show, kao priprema za kružno razgledanje hrama. Pojedinačne faze izgradnje naglašavaju se reflektorima, a ožiljci vremena skriveni su u tami noći.
Otvoreno svakoga dana od 6.00 do 17.00 sati zimi, odnosno od 6.00 do 18.00 sati ljeti.
Hatšepustin hram
Hatšepsut, egipatska kraljica XVIII. dinastije, vladala od 1498. do 1483. godine pr.Kr. Iz dinastijskih je razloga (kao kći faraona Tutmozisa I. i kraljice Ahmose) bila udana za svog polubrata Tutmozisa I. (sin faraona Tutmozisa I. i minorne kraljeve žene princeze Mutnefert, sestre kraljice Ahmose). Na taj je način bila ojačana pozicija mladog Tutmozisa II. u početku vladavine. Valja spomenuti da je to bila uobičajena praksa ženidbe unutar kraljevske obitelji – po uzoru na božanstava iz egipatske mitologije Oziris i Izida. I oni su bili brat i sestra te ujedno muž i žena. Njihov je sin Horus, jedno od glavnih egipatskih božanstava.
Tutmozis je bio lošeg zdravlja i umro je u svojim ranim tridesetima. S jednom haremskom djevojkom imao je sina (dok je s Hatšepsut imao kćer Nefernre). Neposredno prije smrti odredio je jedinog sina (budući Tutmozis III., jedan od najvećih egipatskih faraona) za nasljednika. Međutim, Hatšepsut nije mislila tako! Bila je to ambiciozna žena jake volje koja nije dozvoljavala nikome da joj stane na put. Nakon dvije godine regenstva s dječakom kraljem Tutmozisom III., pribavila je podršku visokopozicioniranih osoba iz vojske i dvorske administracije. Nakon toga okrunila se za vladaricu Egipta. Odmah po preuzimanju vlasti inicirana je gradnja veličanstvenog hrama u podnožju klisure kod Deir el-baharia. Svojom ljepotom i izvanvremenskom elegancijom građevina je trebala služiti za poštivanje kulta umrle kraljice nakon njene smrti. Može se ustvrditi da je ovo zdanje osiguralo besmrtnost kraljici. Na njegovim zidovima zabilježeno je da kraljica Hatšepsut podiže hram: “Kao vrt za svoga oca Amona”. Međutim, ovaj hram nije jedino djelo velike kraljice jer postoje mnogi zapisi o njenoj restauraciji brojnih hramova u području srednjeg Egipta. Ti hramovi su uvelike postradali pod naletom Hiksa u ranijoj dinastiji. Kraljica je također odgovorna za postavljanje para golemih obeliska od crvenog granita bogu Amonu u Karnaku. Njena vladavina nije poznata po ratnim pohodima, već po trgovačkim ekspedicijama; osobito je poznato putovanje u zemlju Punt (vjerojatno sjeverna Somalija ili Džibuti ). Isto tako postoje brojni dokazi da je vladarica slala ekspedicije prema rudnicima tirkiza na Sinaju. Morala se odijevati kao muškarac i nositi bradu, da bi vladala
Dolina kraljeva
Dolina kraljeva nalazi se u neprivlačnoj i pakleno vrućoj pustinjskoj dolini okruženoj strmim stjenovitim brdima na zapadnoj obali Tebe, političkog i vjerskog glavnog grada Novog kraljevstva.
Dolina kraljeva (arapski وادي الملو Wādī al-Mulūk; rjeđe الملوك, Wādī Bībān al-Mulūk; “Dolina vrata kraljeva”; staroegipatski naziv: “Velika i veličanstvena nekropola milijuna godina faraona, života, snage, zdravlja na zapadu Tebe”, ili “Veliko polje”) je dolina u Egiptu, najpoznatija po tome što se u njoj nalaze grobnice faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva.  Dolina je na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksora, a sastoji se od Istočne i Zapadne doline. Dolina sadrži 63 grobnice i odaje, koje su uglavnom vrlo lijepo oslikane prizorima iz života faraona i drevne egipatske religije.  Sve grobnice, osim jedne, su opljačkane u davnini.
Od kraja 18. st. Dolina je mjesto istraživanja za egiptologe i arheologe. Danas je poznata po grobnici Tutankamona. 1979. je postala dio Svjetske baštine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole.Prve grobnice sagrađene u dolini pripadaju Amenhotepu  I. i Tutmozisu I.
Većina grobnica danas nije otvorena za javnost. Zapadna dolina ima samo jednu grobnicu u koju je dopušteno ući – Ajevu. Zbog očuvanja slika na zidovima nije dopušteno fotografiranje, iako je prije bilo.
Crveno more
Crveno more (arapski: البحر الأحمر Baḥr al-Aḥmar, al-Baḥru l-’Aḥmar; hebrejski: ים סוף Yam Suf; tigrigna ቀይሕ ባሕሪ QeyH baHri) je rubno more na sjeveru Indijskog oceana. Na sjevernom rubu mora je Sueski kanal kojim vodi plovni put u Sredozemno more, a južni rub mora čini tjesnac Bab-el-Mandeb koji ga dijeli od Adenskog zaljeva.Crveno je more poznato po svojim spektakularnim lokacijama za ronjenje.
Hurgadha
Nekoć manje ribarsko selo, u zadnjih deset godina se razvila u pravo turističko mjesto i popularnu destinaciju za odmor. Hurgada ima tri područja: Dahar (staro gradsko središte), Sakalla (novo gradsko središte i najživlji dio Hurgade) i Village Road (zona hotela). Na svakom koraku posjetiteljima se nude živopisna šetališta, trgovački centri, restorani i noćni klubovi, u ovom gradu zabava ne prestaje. Broji više od 200 hotela, od najjednostavnijih do ekskluzivnijih. Za sve ljubitelje vodenih sportova, to je pravi raj jer je more u Hurgadi poznato po svojoj čistoći i bogatom podvodnom svijetu.
 
Mirni grebeni Hurghade su savršeno mjesto za ronioce – početnike da se okušaju u ovoj vještini prije nego pređu na dobro poznate grebene i olupine Crvenog mora.
 
 
Iskusni ronioci koje je privukla ova regija mogu istražiti ova ista mjesta, a otkrit će da ronilacki centri u Hurgadi, također imaju puno toga za ponuditi.
Plaža Mahmeya na prelijepom Giftun otoku je održana u prirodnom stanju. Restoran na plaži nudi izvrsnu grill hranu, morske plodove, i pizzu. Otok Giftun smješteno je na samo sat vremena od Hurghade.
Isprobajte i uzivajte!  Isplati se iz vise razloga 🙂
 
Obavezno otiđite na slijedeće izlete:
 
ADRENALINSKA SAFARI PUSTOLOVINA (Quad safari)
Ovaj izlet namjenjen je ljubiteljima adrenalinskih doživljaja. Istražite pustinju quad vozilima! Uživat ćete u više od dva sata adrenalinske vožnje i otkrivanja pustinjskih dina i planina u okolici Hurgade. Za vrijeme odmora uživat ćete u šiši. Nakon ove nezaboravne avanture vaš odmor će vam još dugo ostati u sjećanju.
Cijena izleta uključuje: boca mineralne vode, šiša. Predstavnika na engleskom jeziku.
Trajanje izleta: oko 3 sata.

SAFARI S JEEPOVIMA ( Jednodnevni izlet s ručkom )
Kada krenete na hrabru adrenalinsku vožnju po pustinji doživjet ćete i između ostalog, pustinjski fenomen „fatamorganu“. Šetnja do jednog od obližnjih vrhova planina odakle se otvara prekrasna panorama daleke i beskrajne pješčane dine. Slijedi posjet stanovnicima pustinje, Beduinima, koji će predstaviti svoj život, običaje i dom usred pustinje, te će vam poslužiti ukusan čaj. Slijedi predah uz ukusan ručak. Da bi doživljaj bio veći, sa dina možete promatrati čaroban zalazak sunca ili jahati na devama.
Cijena izleta uključuje: ručak, mineralnu vodu i čaj. Pratnja vodiča tokom cijelog izleta.
Trajanje izleta: oko 6 sati.

IZLET NA KORALJNI OTOK GIFTUN (ronjenje na disalicu)
Doživite čudesan dan na izletu s brodom do koraljnog otoka Giftun, s lijepim plažama odličnim za uživanje na vrućem suncu i otkrivanju podvodnog svijeta Crvenog mora. Ronjenje (na disalicu) je idealan izbor za upoznavanje koralja koji krase dno kristalno tirkizno čistog Crvenog mora i egzotičnih vrsta ribica, koje će plivati među vama. Slijedi plovidba do otoka Giftun. Nakon toga očekuje vas ručak, pa plovidba do nove zone koraljnog mora za uživanje u ronjenju. U popodnevnim satima slijedi povratak u Hurgadu. Ovaj izlet garantira predivan dan pun uživanja u raju.
Cijena izleta uključuje: transfere, prijevoz brodom, potpunu opremu za ronjenje sa disalicom, te ručak , mineralna voda , čaj i kava (ostala pića su uz nadoplatu).
Trajanje izleta: oko 8 sati.

SAFARI I BEDUINSKI SHOW U OAZI
Veličanstveno putovanje neobičnim krajolikom prema pustinji i Beduinskom selu sa mogučnošću fotografiranja pustinjskog krajolika i živopisnih planina. Iskusite vožnju jeepovima po istočnom dijelu pustinje i misteriozni život Beduina. Dok ćete pijuckati ukusan biljni čaj, Beduini će Vam predstaviti njihovu tradiciju i život. Očekuje Vas i jahanje na devama ili divlja vožnja po dinama. Slijedi nezaboravna plesna večer s trbušnim plesačicama i predstave fakira. Beduinska večer uz šišu biti će pravi dodatak doživljaju njihove tradicije. Biti će to iskustvo za pamćenje za svakoga tko želi nesvakidašnji i drugačiji odmor.
OPIS IZLETA: Izlet traje otprilike sedam sati, od čega 4 sata provedete u oazi. U prijepodnevnim satima od hotela se kreće jeepovima prema pustinji . Vodič je prisutan za vrijeme cijelog izleta. U večernjim satima povratak u hotel.
Cijena izleta uključuje: ručak i večera, bezalkoholna pića, šiša, beduinski show.

KAIRO ( Piramide i Sfinga – Nacionalni muzej Egipta )
Krenite putem antičkog Egipta i upoznajte dio povijesti te velike civilizacije koja je u povijesti svijeta ostavila velik trag. Odmor u Egiptu ne bi bio potpun bez posjeta glavnom gradu Kairu, i posjete jednom od sedam svjetskih čuda, piramida i sfinge u Gizi. Slijedi istraživanje Nacionalnog muzeja koji je ujedno i najveći afrički muzej te prava riznica povijesti. U njemu se nalazi na tisuće izložaka iz grobnica, statua, dragocjenosti faraona Tutankamona, dvorana mumija i još puno toga. Nakon toga posjetit ćete trgoviniu s papyrusom i ručati u restoranu s pogledom na piramide. Slijedi posjet piramidama i sfingi. Keopsova piramida, koja slovi za najveću piramidu na svijetu visoka je 146 m i dijelo je više od 100 000 ljudi. Sfinga, koja predstavlja čuvara piramida u Gizi i vječni je misterij, također će vas očarati. Kasna večera u hotelu.
Cijena izleta uključuje: putni paket za doručak, ručak u restoranu (piće uz nadoplatu), pića u autobusu ( mineralna voda, sok ), ulaznice za posjet . Pratnja vodiča tokom izleta.
Napomena: polazak iz hotela je oko 1 ujutro te se putuje 7 sati do Kaira. Povratak je u kasnim večernjim satima.

LUXOR ( jednodnevni izlet s ručkom )
( Karnakov hram-Dolina kraljeva-hram kraljice Hatšepsut – trgovine)
Luxor je jedan od najvažnijih gradova Egipta, koji je u prošlosti bio prijestolnica države. Nakon četiri sata vožnje prvo ćete vidjeti Memnonove kolose, pa slijedi razgledavanje Doline kraljeva. Posjet tvornici Alabastera. Zatim slijedi razgled hrama kraljice Hatšepsut. Prelazimo brodićem ( felucca ) na zapadnu obalu Nila – rijeke života gdje imamo pauzu za ručak (piće uz nadoplatu). Krećemo u posjet jednom od najvećih hramova u Egiptu , Karnakovom hramu. Zadnja stanica je trgovina Papyrusa kako biste vidjeli izradu istih. Povratak u hotel. Večera.
Cijena izleta uključuje: putni paket za doručak, ručak u restoranu (piće uz nadoplatu), pića u autobusu (mineralna voda, sok ), ulaznice za posjet . Pratnja vodiča tokom izleta.
Napomena: polazak iz hotela je u ranojutarnjim satima, a povratak u kasnim večernjim.

Tu je mali dio onoga sto sam isprobao od arapske kuhinje ( a pročitajte i u nastavku ) :
 
Karakteristike egipatske kuhinje
Egipatska kuhinja reflektira njenu bogatu prošlost. Uz korištenje lokalnih namirnica egipatsku kuhinju najbolje opisuje prožimanje grčke, turske, libanonske, palestinske i sirijske tradicionalne kuhinje s egipatskim običajima, ukusom i mogućnostima.
Preferirate li jednostavna jela načinjena iz obilja sezonskog voća, povrća i svježih začina, na pravom ste mjestu. Na jugu bliže sjeveroafričkoj kuhinji jesti ćete intenzivnija i oštrije začinjena jela nego na sjeveru.
Prehrana je vrlo važan socijalni čin u Egiptu i sastoji od tri dnevna obroka i laganih međuobroka. Za doručak možete očekivati sir, jaja i džem, ali i i slatko poput baklave. Popodnevni glavni obiteljski događaj, ručak, se najčešće sastoji iz obilja povrća s rižom, salata, ribe, piletine, govedine ili janjetina. Slijedi lagana večera: jogurt, razne salate, voće, sir i dr.
Juhe i salate
Egipatske juhe uglavnom se sastoje iz molokhiyye – za Egipat karakterističnog lisnatog zelenog povrća, mesa i to najčešće piletine, zeca ili janjetine, ribe i povrća, a možemo ih staviti pod zajednički nazivnik shurbah.
Salate su načinjene iz krumpira, jaja, zelenog lisnatog povrća, jogurta i drugih namirnica.
Meze
Meze zatičemo u brojnim kulturama, a odnose se na male zalogaje koji služe užitku i druženju uz dobru hranu i piće. Uz njih se poslužuju i dipovi, a najpopularniji je onaj s tahini pastom iz sezama koja se miješa sa češnjakom ili čilijem i limunom. Ako dipu dodamo patlidžane i serviramo sa salatom dobili smo baba-ghanoug.
Desert
Egipatski deserti, kolači ili pudinzi su najčešće navlaženi mednim sirupom. Baklava, fatir (palačinke sa punjenje od jaja do marelica), basbousa načinjena iz krupice i meda i nadjevena lješnjacima.
Nacionalna jela i pića
Riža i kruh glavni su sastojci egipatske kuhinje, uz bok povrću, dok je meso u drugom planu.
Aysh ili kruh u Egiptu se jede u različitim formama. S integralnim ili bijelim brašnim, poput francuskih štruca, sa punjenjem kao klasičan sendvič. Tradicionalan kruh je okrugao, plosnat i načinjen iz punovrijednog brašna, a može se puniti mesom, povrćem ili sirom.
Egipćani jedu puno povrća najčešće krumpira, slanutka, graška, patlidžana i nekih samo Egiptu svojstvenih sorti, a veliki su konzumenti janjetine, govedine, piletine, sira (najpoznatiji nacionalni sir je gibna) i voća… Piju kavu, čaj, vodu, sokove, bezalkoholne koktele, a stanovnici koji nisu muslimanske vjere i alkoholna pića. Ispijanje kave ili ahwe je kao i u mnogim drugim zemljama dio društvenog rituala. Lokalni kafići okupljaju žitelje koji dolaze popiti kavu, diskutirati o politici, popušiti shishu (vodena lula), odigrati tawlu (društvena igra) i slušati egipatsku glazbu. Egipćani gaje i tradiciju popodnevnog čaja koju su naslijedili od Arapa, a piju ga uz limun, šećer ili mlijeko.
U Egiptu takodjer probajte (odlično je ) :
  • Punjene listove vinove loze
  • Egipatsku zelenu juhu
  • Patlidžane s grilla ili punjene rižom
  • Falafel
  • Kolač od smokava
  • Basbousu – kolač od krupice
  • Egipatski sladoled (nema nikakve veze sa sladoledom na koji ste navikli)
  • Kavu
  • Čaj od mente
  • Napitak iz cvjetova hibiskusa i  Aswanli pivo – tamno pivo načinjeno u Aswanu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s