STRAUSS- An der schönen blauen Donau (Danube Waltz) & MOZART – Eine kleine Nachtmusik (A Little Night Music)

Bečka filharmonija 2010. uz prizore lijepog Dunava

 

Johann Strauss mlađi (25. 03. 1825 – 3. 06. 1899)

Iako je za njegove mladosti, njegov otac, Johann Strauss stariji bio protiv njegove muzičke karijere, Johann mlađi se odlučio za muziku zahvaljujući majci Anni, koja oduvijek podupirala njegov izniman talent. Nakon što je završio teoretske i kompozicijske studije kod Drechela u Katedrali sv. Stjepana, dobio je “dozvolu za muziku” koja mu je omogućavala da osnuje vlastiti orkestar. 1856. godine postigao je veliki uspjeh sa orkestrom na turneji po Evropi, a 1872. kreće u turneju po Americi. Bio je impresioniran Offenbachovim operetama koje je vidio u Beču, pa je počeo sam komponirati slična djela koja je nazivao komičnim operama. Njegova prva opereta bila je Šišmiš (“Fledermaus”) 1871. Jedna od njegovih najboljih opereta je Barun Ciganin (“Zigeunerbaron”). Operete doživljavaju vrhunac 1885.godine s Straussom kao glavnim kompozitorom i teoretičarom. Strauss je svoje operete bazirao na popularnim plesnim melodijama poput valcera ili polke. Iako ponekad težak za otplesati, zbog duljine i sporog ritma, Bečki valcer je za Straussa bila savršena forma, savršen ples. Straussov bečki valcer je uvelike zaslužan za činjenicu da se Austrija do danas najviše povezuje s takvim vrstama plesa (npr. valcer, polka, galop, mazurka ili marš). Najljepši njegov valcer sigurno je Na lijepom plavom Dunavu, kojeg Austrijanci nazivaju svojom neslužbenom himnom. Johann Strauss ml., ta najmuzikalnija glava 19. vijeka”, taj tvorac brojnih popularnih opereta i još popularnijih valcera bio je i ostao inspiracijom mnogima

 

 

http://hr.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27. siječnja 1756. – Beč, 5. prosinca 1791.), austrijski skladatelj.

Rođen je u Salzburgu 1756, a umro u Beču 1791. godine. Jedan je od najomiljenijih i među glazbenicima najcjenjenijih skladatelja koga je otac pokazivao širom Europe kao čudo od djeteta. Neubičajen talent jednog četrnaestogodišnjeg dječaka pokazuje poznati događaj u Sikstinskoj kapeli u Rimu.

U vrijeme Velikog tjedna zbor je tradicionalno izvodio dobro čuvani deseteroglasni motet – Miserere – Gregoria Allegrija. Prepisivanje tog moteta bilo je zabranjeno pod prijetnjom crkvenog izopćenja. Dječak je gotovo u potpunosti zapisao djelo nakon prvog slušanja i kad se vratio da upotpuni nekoliko detalja, bio je otkriven.

Zapamćivanje tako složene skladbe bilo je doista nezamislivo čudo. Zadivljen nevjerojatnom sposobnošću dječaka papa Siksto ga je odlikovao ordenom Zlatne ostruge  s titulom Cavaliera.

Ovu titulu među glazbenicima, osim Mozarta,  dobio je Ch. W. Gluck.

Mozart je započeo skladati već u ranom djetinjstvu. Njegove prve skladbe za klavir nastale su već početkom 1761. ( “Menuett i trio”, “March”, a kasnije i “Allegro” K.V. 3). Za kratkog života (umro je u 35. godini života) stvorio je impozantan opus, jer je skladao s lakoćom.

Među njegovim djelima danas nalazimo niz evergreena: klavirsku sonatu “Facile”, te sonatu u A-duru u kojoj je prvi stavak popularna “Tema s varijacijama”, a treći “Turski marš”; “Malu noćnu muziku” (“Eine kleine Nachtmusik”) za komorni gudački orkestar; kazališni igrokaz “Čarobna frula” (“Die Zauberflöte”); sakralni “Requiem” za sola, zbor i orkestar itd.

Serenada – Mala nočna muzika:

Serenada za gudače br. 13 u G-duru, K. 525 . Najpšoznatija serenada Wolfganga Amadeusa Mozarta koju je napisao 1787. U radu je više uobičajeno poznat naziv Eine Kleine Nachtmusik. Rad je napisan za komorni ansambl od dvije violine, violu, violončelo i kontrabas s opcijskim, ali je često obavlja niz orkestara.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s