Hungary – Budimpešta biser Dunava

http://hr.wikipedia.org/wiki/Budimpe%C5%A1ta

Budim i Pešta, dva grada spojena u jednu cjelinu. Jedan na uzbrdici, a drugi u nizini. Na budimsku stranu je najlakše doći uspinjačom (Budavári Sikló), koja vas dovede na Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gdje se nalazi Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palača. S njegovog vidikovca ćete imati i pravi kraljevski pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši, Lančani most (Széchenyi Lánchíd).

U blizini Budimskog dvorca se nalazi i Matijaševa crkva (Mátyás-templom), koja je poznata kao mjesto krunjenja carice Sissy za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava (Halászbástya), predivan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu.

S ovog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta.

Pokrajnje uličice i parkovi neodoljivo podsjećaju na zagrebački Gornji grad, što i nije tako čudno, uzevši u obzir dugogodišnju zajedničku povijest, ali i arhitekte koji su gradili po cijelom Habsburškom carstvu. Brojni kafići i restauranti će vas samo mamiti da se opustite na njihovim terasama. I učinite to, jer se zaista isplati, pogotovo u doba ručka kad imate priliku isprobati poznatu mađarsku kuhinju i sve to zaokružiti čašom odličnog tokajca.

Obavezno otiđite na nočnu vožnju Dunavom. Slike su ovdije impresivne. Mostovi, parlament, cijeli grad je okićen tisućama svjetlećih lampica, zaista je impresivno i romantično.

Najbrži način dolaska na lijevu stranu Dunava je nekim od turističkih minibuseva ili podzemnom željeznicom do Trga Lajosa Kossutha (Kossuth tér) gdje ćete kad izađete iz tunela stati ispred najljepšeg neogotičkog dragulja, zgrade Parlamenta (Országház), treće po veličini u svijetu te glavnog gradskog simbola. Za razliku od nekih drugih europskih parlamenata, mađarski je moguće i posjetiti, ali morate biti dovoljno brzi da u rano jutro uhvatite karte za ulaz.

Karakteristika ovog grada je i žuti tramvaj, pogotovo linija broj 2, koja će vas od Parlamenta do centra Pešte provesti uza samu obalu Dunava i njegove mostove te ćete moći uživati u ljepotama Budima, koje ste do sada vidjeli samo s desne strane, ali i brda Gellért (Gellérthegy), gdje se nalazi spomenik slobodi i poznate terme Gellért.

U Pešti se nalaze i brojni religijski hramovi, ali i kulturne institucije, poput muzeja ili opere. Tu je glavna katedrala, crkva sv. Stjepana (Szent István), u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, koji ih je obratio na kršćanstvo. Nekoliko ulica dalje ćete imati priliku posjetiti i najveću sinagogu u Europi (Dohány utcai Zsinagóga), kao i Trg heroja (Hősök tere), mjesto sagrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države.

Nakon što ste vidjeli većinu gradskih znamenitosti, vrijeme je za još jedno opuštanje. Hoće li to biti shopping u Váci ulici (Váci utca), večera na brodu ili čardi ili noćni izlazak u brojne klubove, po kojima je Budimpešta nadaleko poznata, odlučite sami. Možda se čak i kombinacija svega predloženog čini najboljim rješenjem.

Što posjetiti u Budimpešti:

Bazilika Sv.Stjepana

Najveća crkva u gradu (Szent István Bazilika) smjestila se na Szent István tér (podzemna Arany János utca) i može primiti oko 8 000 vjernika. Mađari je često zovu ‘bazilika’, kako bi dočarali njezinu veličinu i značaj najveće crkve u cijeloj državi. Građena je gotovo pola stoljeća, uvelike zahvaljujući urušavanju 1868. Nakon toga je bazilika nanovo građena iz temelja, a dovršena je tek 1905. godine. Unutar crkve se nalazi najveća mađarska, ujedno i vrlo neobična, relikvija – desna ruka prvog mađarskog kralja, Stjepana.Možete se popeti na vrh kupole, odakle se pruža predivan pogled na grad.

Crkva sv. Matijaša

Pravi naziv ove crkve je crkva Naše Gospe, ali se često koristi naziv crkva sv. Matijaša, koji je dobila u 15. stoljeću po kralju Matijašu, zaslužnom za njezinu tadašnju obnovu. Kralj je na tom mjestu održao oba svoja vjenčanja, što je dovelo do male tradicije da se tamo održavaju kraljevska vjenčanja, kao i krunjenja.Za vrijeme turske okupacije, crkva je pretvorena u džamiju, što je ostala do oslobođenja 1686., kad je počela obnova u baroknom stilu. Taj je pokušaj bio pomalo promašen i prava je rekonstrukcija počela tek krajem 19. stoljeća, kad je arhitekt Frigyes Schulek crkvi sv. Matijaša vratio sjaj iz doba prvobitne izgradnje – 13. stoljeća!

Lančani most

Lančani most (Széchenyi lánchíd) je jedan od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Naime, ta dva dijela današnjeg glavnog mađarskog grada stoljećima su bila povezana samo pontonskim mostom.Priča o nastanku ideje za gradnju Lančanog mosta pomalo je neobična. Začetnik ideje, a kasnije će se pokazati i onaj koji ju je proveo u djelo, grof István Széchenyi, saznao je da mu je otac umro u Beču. S obzirom da se to dogodilo u prosincu, zima je bila jaka i most je bio zatvoren. To je oduljilo polazak za čitavih tjedan dana i grof je obećao sagraditi stalni most, bez obzira na cijenu.Radovi su krenuli 22 godine kasnije, 1842., a potrajali su sedam godina. Most je na neki način potaknuo ujedinjenje Budima i Pešte, do kojeg je konačno došlo 1873. g. Ujedno je bio i simbol jačanja grada, njegova rasta, kako u veličini, tako i moći. Budimpešta je ušla u svoje drugo zlatno doba – doba kulturnog, ekonomskog i intelektualnog procvata!Most je posebno lijep noću, kad se upale svjetla i obasjaju ga cijelom duljinom, a Dunav postane veliko zrcalo u kojem se vide obrisi jednog od nedvojbeno najljepših europskih mostova!

Parlament

Zgrada Mađarskog parlamenta (Országház) zasigurno je najpoznatiji simbol Budimpešte. To golemo zdanje je treći najveći parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu. Otvoren je 1896. godine, simbolički označavajući tisućljetnu obljetnicu dolaska Mađara na to područje. Broj 96 tamo se pojavljuje još jednom – točno toliko u metrima iznosi visina velebnog Parlamenta! Iako je otvaranje ‘obavljeno’ još 1896., zgrada je dovršena osam godina kasnije, 20 godina nakon početka radova. Nakon nekog vremena uvidjelo se da je pri izgradnji učinjen propust – izabrana je kriva vrsta kamena, koja se pokazala neotpornom na atmosferske pojave. Moralo se pristupiti rekonstrukciji, a s obzirom na veličinu grandioznog zdanja ona je stalno u tijeku, pa tako i danas. Slijedi malo brojeva – Parlament se pruža 268 metara u duljinu i 123 u širinu, gradilo ga je preko tisuću radnika, ima 691 sobu, a u njega je ugrađeno 40 kilograma 22-23 karatnog zlata! Smješten je na Kossuth Lajos tér, a do njega se može doći podzemnom željeznicom s izlaskom na istoimenoj postaji (Kossuth Lajos tér) ili tramvajem broj 2. Ulaz se nalazi na vratima br. 10. Ulaznice se mogu kupiti od 8h, a koštaju 2950 Ft, dok studenti plaćaju 1480 Ft, a EU građani Parlament mogu razgledati besplatno. Organizirani turistički obilazak na engleskom jeziku počinje u 10h, 12h i 14h.

Ribarska tvrđava

Mjesto s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu sastoji se od sedam tornjeva, a radovi su završeni 1902. godine. Svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. stoljeća i koja su zapravo stvorila mađarski narod. Ovo zanimljivo ime potječe od riblje tržnice, koja se na tom području nalazila još tijekom srednjeg vijeka, a čak se cijelo okolno područje zvalo ‘Ribarski grad’. Sama građevina djeluje pomalo bajkovito, nestvarno i zaigrano, ali se odlično uklapa u okolinu i čini skladnu cjelinu s crkvom sv. Matijaša. Iako u imenu sadrži riječ ’tvrđava’, nikad se nije koristila u obrambene svrhe, nego je građena isključivo kao mjesto za uživanje i pružanje odličnog pogleda na grad.Za ulaz na donji dio tvrđave ne treba ništa platiti, dok je za gornji dio potrebno izdvojiti oko 200 Ft, što je zaista neznatan iznos za jednu od najljepših znamenitosti Budimpešte, a pogled sam za sebe vrijedi višestruko!Vrijedi napomenuti da se ispred spomenika Stjepana I., koji je odmah uz tvrđavu, možete uslikati s velikim živim sokolom na svojoj ruci i to za cijenu od oko 1500 Ft, ali budite spremni da će vas osim vašeg fotoaparata uslikati i deseci drugih aparata okolnih turista.

Sinagoga

Nije Parlament jedina građevina u Budimpešti koja se svrstava među najveće u kategoriji, jer je tzv. Velika sinagoga ulice Dohány (Dohány utcai Zsinagóga, podzemna Astoria), sa svojih 3000 vjernika koje može primiti, najveća europska sinagoga i druga u svijetu, odmah iza one u New Yorku. Sagrađena je sredinom 19. stoljeća u maursko-bizantinskom stilu, što turiste katkad zbunjuje, jer na prvi pogled pomisle da je to – džamija! Unutrašnjost je bogato uređena, vrlo blještava i sjajna, s prekrasnim bočnim galerijama i lusterima koji se nadvijaju nad vjernicima.Ulaz se plaća i koštat će vas 1600 Ft, a u slučaju da imate Budapest Card iznos je tisuću forinta manji.

Trg heroja

Vjerojatno najdojmljiviji trg u Budimpešti smjestio se na kraju avenije Andrássy , često zvane ‘Avenija kulture’, zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje su se u njoj smjestile, među kojima je svakako najpoznatija Opera. Trgom dominira Milenijski spomenik, tako nazvan radi obilježavanja tisućljetne obljetnice mađarskog doseljavanja. Ipak, u potpunosti je dovršen tek 1929. godine, kada je i dobio današnje ime. U sklopu spomenika nalaze se statue sedam plemenskih vođa i mnogih drugih povijesnih ličnosti, među ostalima kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta. Središnji dio spomenika zauzima 36 metara visok korintski stup, na vrhu kojeg se nalazi kip arkanđela Gabrijela. U podnožju je grobnica nepoznatog vojnika. U sklopu Trga heroja (Hősök tere), na njegovim bočnim stranama, nalaze se i dva značajna muzeja – Muzej lijepih umjetnosti (Szépmûvészeti , http://www.szepmuveszeti.hu) i Muzej suvremene umjetnosti (Műcsarnok, http://www.mucsarnok.hu), a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt.

Gastronomija u Budimpešti

Mađarska je poznata po svojoj odličnoj hrani, a sve češće i po vinima. Tradicionalna mjesta za isprobavanje lokalne gastronomske ponude su čarde (mađ. csárda), od kojih neke imaju povijest dugu i par stoljeća. U njima možete isprobati gulaše, gušćju jetru, paprikaše ili riječnu ribu pripravljene po specijalnim recepturama, nakon kojih se možete zasladiti desertima kao što su Somlói galuska i Kürtőskalács, a uza sve to uživati s čašom tokajca (Tokaji aszú), ‘bikove krvi iz Egera’ (Egri bikavér) ili šopronskog kekfrankoša (Soproni kékfrankos).

Jednako tako, postoje odlični restauranti koji nude tradicionalnu mađarsku kuhinju uz vrhunsku romsku glazbu, poput Nádora (www.nadorboretterem.hu), smještenog na potezu između bazilike sv. Stjepana i Parlamenta.

Kao što Beč ima svoj Sacher, tako i Budimpešta ima slastičarnicu Gerbeaud (www.gerbeaud.hu) u kojoj možete probati i vjerojatno najpoznatiju mađarsku slasticu, Doboš tortu.

2 thoughts on “Hungary – Budimpešta biser Dunava

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s