Austria – Beč grad kulture

http://hr.wikipedia.org/wiki/Be%C4%8D

Sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu, koja se, omeđena Ringom, najviše ‘koncentrirala’ u središtu grada. Wiener Ringstrasse je dugačka skoro sedam kilometara, a otvorena je prije otprilike 150 godina na mjestu gradskih zidina, koje su srušene zbog daljnjeg širenja grada.

Tu ćete vidjeti i većinu bečkih znamenitosti.

Počevši od zgrade Opere (Staatsoper), pa sve do Gradske vijećnice (Rathaus), koja neodoljivo podsjeća na istu u Bruxellesu. Trg ispred Vijećnice je najpoznatiji po tradicionalnom Božićnom sajmu, Christkindlmarkt, koji svake godine privuče na tisuće turista.

Tamo se može uživati u odličnim delicijama, kolačima ili ručno ukrašenim kuglama za jelku, a još kad zasvira neka domaća pjesma, uh, nema druge nego se vratiti natrag na štand po čašu kuhanog vina! 🙂

S druge strane ulice se nalazi Burgtheater, a nešto niže i zgrada Sveučilišta u Beču. Dvije najimpresivnije građevine uz Ring su Parlament, iz čije se arhitekture vidi inspiriracija starogrčkim hramovima, te carska palača Hofburg. Njezina karakteristika su brojna raskošna krila i dvorišta u kojima se skrivaju vrijedne povijesne zanimljivosti, od kojih su posjetiteljima najinteresantnije one od carice Sisi, najpopularnije stanovnice ovih odaja.

Beč je i grad odlične kuhinje. Sigurno ste svi čuli za Bečki šnicl (Wiener Schnitzel), kao i za Sacher tortu. No, jeste li znali kako je ona nastala? Početkom 19. stoljeća, gospodin Metternich, austrijski ministar vanjskih poslova, je zatražio od svoje posluge da priprave poseban desert za jedno važno primanje kako bi impresionirao goste. Kao za peh, tu večer mu se razbolio glavni kuhar i na njegovo je mjesto došao šesnaestogodišnji šegrt, Franz Sacher. Iako je svima ispočetka zapela knedla u grlu, kao rezultat je ispala… torta! Malo jaja, maslaca, čokolade, marmelade od marelica i preljev povrh svega učinilo je tu slasticu glavnim specijalitetom cijele Monarhije.

Danas, u špici sezone, iz Hotela Sacher zna ‘izaći’ i više od tisuću torta dnevno! Treba istaknuti i slastičarnicu Demel, koja je ime dobila po nekad glavnom dvorskom slastičaru Monarhije i koja još jedina ima pravo koristiti ime Sacher. Jedino je razlika da njihova torta marmeladu od marelica stavlja odmah ispod čokoladnog preljeva, za razliku od originala, koja je stavlja u sredinu torte.

Museums Quartier, tj. Muzejska četvrt, naziv je najpoznatijeg kulturnog dijela grada, koji je ujedno i osma najveća muzejska četvrt na svijetu. Ako vam ni to nije dosta, onda znajte da se nedaleko nalaze i Muzej povijesti umjetnosti, Kunsthistorisches Museum, Prirodoslovni muzej, Naturhistorisches Museum te Albertina.

Umjetnost zaista krasi ovaj grad, kako ona suvremena koju simbolizira popularna Hundertwasserhaus, čije šarene boje i oblici kao da lebde, tako i one iz prošlosti, što se može vidjeti po brojnim spomenicima velikanima poput Mozarta, Beethovena, Schuberta ili Straussa.

Glavni gradski simbol je predivna gotička katedrala sv. Stjepana, čija povijest seže sve do 12. stoljeća. Ukoliko volite poznate sniježne kugle kao suvenir, mnoge od njih će imati upravo Stephansdom kao motiv koji ih krasi. Preko puta Katedrale nalazi se i kontroverzna Haas Haus, koja je svojim modernim izgledom izazivala mnoge prijepore. Naime, zgrada je prilično visoka i zaklanja pogled na crkvu, koja se praktički vidi tek kad stignete pred nju, ako dolazite iz smjera Gradske vijećnice. No, zgrada je ipak dobro uklopljena u okolinu, te ju mnogi niti ne primjećuju.

Na pokrajnjem trgu, Stephansplatz, nalaze se brojne kočije koje vas mogu odvesti do koje od ostalih gradskih crkava kao što su Votivkirche, Peterskirche ili Karlskirche, koja je sagrađena kao zavjet za zaštitu od kuge i čije su prepoznatljive ikone dva stupa uz prekrasnu baroknu kupolu.

Kao pravi carski grad, Beč ima i brojne dvorce, od kojih su najpoznatiji Belvedere sa svojim vrtovima, te Schönbrunn, koji je pod zaštitom UNESCO-a i gdje se nalazi Tiergarten, najstariji zoološki vrt na svijetu.

E sad, hoćete li se uglavnom kulturno uzdizati ili ćete se malo i opustiti u glasovitim bečkim kavanama, prošetati po Prateru i Donauinselu, obaviti mali shopping u Mariahilferstrasse i Kärntner Strasse, ili otići u noćni provod oko Ringa i Gürtela, odluka je potpuno na vama! 🙂

Bečki novogodišnji koncert :

http://hr.wikipedia.org/wiki/Be%C4%8Dki_novogodi%C5%A1nji_koncert

Bečki Novogodišnji koncert (njem.Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) je tradicionalni koncert klasične glazbe koji se održava
1. siječnja svake godine u Beču. Koncert, koji u čuvenoj Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina izvodi orkestar Bečke filharmonije, izravno
prenose televizijske postaje iz više od pedeset zemalja širom svijeta, što ga čini jednim od najpopularnijih događaja klasične glazbe u svijetu.

Povijest ovog koncerta seže u daleku 1939. godinu kada je 31. prosinca, u okupiranom Beču, prvim koncertom dirigirao
Clemens Krauss, želeći publici predstaviti stvaralaštvo obitelji Strauss. Dvije godine poslije isti je, osim 31.12., održan i 1. siječnja i otada se održava
svake godine u tim terminima.
U međuvremenu je tradicionalna postala i javna proba 30. prosinca, tako da se bečki Novogodišnji koncert zapravo izvodi
čak tri puta: 30. i 31. prosinca te onaj najbitniji -1. siječnja.

Krauss i Josef Krisp dirigirali su Novogodišnjim koncertom prvih petnaest godina, nakon čega je
tu dužnost do 1979. godine preuzeo Willy Boskovsky, a potom i Lorin Maazel.
Od 1980. Bečka filharmonija pred sebe dovodi najpoznatije svjetske
dirigente. Dirigentsku palicu su tako preuzeli veliki Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Zubin
Mehta, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Seiji Ozawa i Marris Jansons.

Gastronomija : Anthony Bourdain – No Reservations – Vienna

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s