Agapa koju dajemo uvećava se; agapa koju gomilamo smanjuje se

U našem jeziku vjerovatno nema riječi koja bi imala toliko definicija ili o kojoj bi se na toliko dubok načingovorilo u poeziji, kazalištu, romanima i filozofskim i teološkim tekstovima kao o riječi “ljubav”. Kako je god određivali i  kako god pisali o njoj, u vezi s ljubavlju svakako je najvažnije to što s njom činimo.

Grci su stvorili nekoliko definicija ljubavi. Eros je romantična ljubav, zaljubljenost od koje osjećate titranje u želudcu. Storge je ljubav koju osjećamo prema članovima obitelji, ljubav sigurnosti. Phileo, ili drugarstvo, tip je ljubavi koju osjećamo prema prijateljima. Najvažnija je ljubav, međutim, agapa.

Agapa je nesebična ljubav koja daje iza uzvrat ne očekuje ništa. Riječ je o ljubavi koja raste i razvija se kada je dajete. Poput pravoga čuda, što je više dajete, to je više imate. Riječ je ljubavi kojoj su nas podučavali veliki duhovni vođe poput Isusa, Budhe, Muhameda, Lao-Cea, Konfucija i drugih.

Pisac C.S.Lewis usporedio je agapu s oruđem potrebnim za njegovanje vrta prepunog obilja. Pred nama je uvijek mogućnost izbora. Možemo dopustiti da vrt našeg života netaknut nestane pod gustim raslinjem i korovom, ili možemo uzeti odgovarajući alat i brinuti se za vrt sve dok ne stvorimo mjesto nezamislive ljepote – prepuno cvijeća i svog potrebnog povrća. Jedno od najvažnijih oruđa može biti naša pripravnost na davanje ljubavi.

Kaže se u svemiru nema veće sile od ljubavi. Veliki mudrac jednom je rekao: “Ljubav mora spontano izvirati iznutra.  Nju nikako nije moguće podvrgnuti nekom obliku unutarnje ili vanjske sile. Ljubav i prisila nikada ne mogu ići zajedno; no premda Ljubav nije moguće nikome nametnuti, moguće ju je u nekome probuditi samom Ljubavlju. Ljubav je u biti samoprenosiva. Oni koji je nemaju, dobivaju je od onih koji je imaju. Istinska je ljubav nepokoriva i neodoljiva; i sve više skuplja snagu i širi se, sve dok na koncu ne transformira sve kojih se dotakne.”

Možemo li istinski davati bez ljubavi? Sva dijela pomaganja ne znače ništa ako nisu učinjena s ljubavlju. Kada otkrijemo čudo ljubav, ne mkžemo prestati davati – to i ne želimo. Onome tko voli očito je da se ljubav samo uvećava kada je dajemo, a sahne kada je pokušamo spremiti i čuvati.

Agapa je bezuvjetna ljubav koju Bog daje bez obzira na to kako izgledamo, koliko imamo novaca, koliko smo pametni, čak i bez obzira na to koliko naši postupci katkada mogu biti bez ljubavi. Bog nas voli bezuvjetno, a tako bismo trebali voljeti i mi. Kada dajemo agapu, postaje nam lakše voljeti neprijatelja, podnositi one koji nas nerviraju i pronači nešto što ćemo cijeniti u svakome na koga naiđemo.

Stalno vježbanje nije namjenjeno samo glazbenicima, sportašima i ostalima koji se moraju neprestano truditi da bi razvijali sposopnosti. Kako bi smo nazvali agapu, također moramo uvježbavati i izražavanje iskrene ljubavi sve dok nam to ne postane prirodnim – poput disanja. Kada dođe do toga, ljubav će moći nesmetano istjecati iz nas i utjecati u nas poput zraka koji nam pri disanju ulazi i izlazi iz  pluća.

Agapa je svjestan izbor, odluka koju možete donjeti sada, bez odgađanja. Ne ovisi o tome kako se osjećate, nego o davanju ljubavi bez obzira na to kako se osjećate. Nagrade stalnog viježbanja davanja agape, obuhvaćaju i osjećaj zadovoljstva u vezi s postignutim. Obuhvaćaju i osjećaj zadovoljstva u vezi s drugima, kao i u vezi sa sobom –  a to su dvije sastavnice sretnog života.

“Mjeru čovjeka ne određuje pokazivanje vanjske snage, niti jakost glasa, kao ni grmljavina njegovih postupaka. Umjesto toga, treba je tražiti u kategorijama snage njegova unutarnjeg “ja”, u prirodi i dubini njegove predanosti, iskrenosti ciljeva i u njegovoj spremnosti na “razvijanje”.

“Čovjek je neznatno biće kada radi sam i za sebe, no kada oglašava zakone ljubavi i pravde nalik je božanstvenom.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s