Spoznati sebe

Kada bi vam netko dao odgovor na pitanje „Što je najvažnije što mogu napraviti u svom životu?“, on bi glasio – Spoznati sebe!
To tako naizgled lagano umijeće jako se zakomplicira kada ga počnete sprovoditi u praksi. Jer sa sobom ne nosi samo spoznaju sebe u ovom trenutku i ovom životu nego i shvaćanje svega onoga što ste bili prije i preklapanja sa svim onim što ćete tek postati. Jer vi ste skup svega, samo raspodijeljeni na liniji vremena koja vam omogućava da lakše prođete iskustva na svom putu.
Periodično shvaćanje života ono je što većina vas radi. To bi značilo da dijelite sebe na dijete koje ide u školu, zatim malo veće dijete koje i dalje ide u školu, odraslu osobu koja je zaposlena i na kraju stariju osobu vjerojatno u mirovini. A između toga imate one manje periode kada ste sretni jer vam je dobro u životu i malo manje sretni jer smatrate da vam ide lošije nego što bi trebalo. I to je to, život sačinjen od skupa periodičnih elemenata.
A poneki fokus na sebe, poneko gledanje samih sebe pretvorite u režiranje filma o tome što bi vi trebali biti, odnosno što vi smatrate da bi trebali biti. I onda trčite kroz život kako bi odradili ono što bi vas moglo dovesti do točke gdje ćete biti sretni.
A sistem je takav da ne možete postati ono što već niste. Zato je potpuno bespotrebno gledati bilo gdje osim u sebe. I samo je pitanje koliko se dobro možete opustiti i prepustiti kako bi ugledali ljepotu koja vas tamo očekuje.
Jer vi ste dio svega, a kao dio svega ne možete biti drugačiji, manji ili lošiji od svega. A sve je upravo to – sve. Početak i kraj ljepote, početak i kraj postojanja, početak i kraj svega. I vi ste dio. Znači ljepota i postojanje.
Samo filteri vaših prosudbi kroz koje se gledate može umanjiti ljepotu koju tamo ugledate. Ako odlučite skinuti filtere vidjet ćete sve, i sve će vidjeti vas. U tom trenutku shvatit ćete ono što sada ne shvaćate i naći ćete ono što sada tražite. Nakon toga pred vama će biti prostranstva u svemu, vi ćete biti prostranstvo, koje više neće imati potrebu za traganjem.
Vrlo je jednostavno spoznati sebe kada se na to odlučite i maknete sve predrasude, nešto je teže maknuti te predrasude. Ali to je dio koji u sebi sadrži volju za buđenjem, volju za kreacijom vlastita života, volju za prepoznavanjem i sebe i života, kao onog apsoluta koji jedini postoji.
Krečite se ali prema unutra. To je ono pokretanje koje u sebi ne sadrži korake vaših nogu već korake vaše duše, prama opuštanju i prihvaćanju sebe.
Jer ako očekujete od života da vas prihvati onda mu to prvo morate pokazati vlastitim primjerom. Primjerom gdje ćete zagrliti svoju ljepotu i diviti joj se, dopuštajući vlastitoj duši da pjeva na sav glas, slaveći život u njegovom punom postojanju.
Nakon toga bit ćete kao svjetiljka koja se upalila kako bi omogućila drugim svjetiljkama da nađu svoj prekidač, jedino tako osjetit ćete ljepotu života, a to je ono što svi tražite.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s